miercuri, 30 martie 2016

PODURILE MOLDO-RUSE MAI MULTE DECÂT CELE DE PE PRUT?



Aproximativ zece mii de oameni au manifestat la Chișinău în favoarea unirii Republicii Moldova cu România. Acțiunea s-a desfășurat duminică 27 martie, tot atunci a avut loc și Sfatul Țării 2 o reeditare a celui din anul 1918. La cele două evenimente era așteptat să participe ex-președintele României Traian Băsescu care a cerut autorităților moldovene cetățenia. Domnul Băsescu nu a venit la Chișinău, a rămas la București unde a fost ales președinte al Partidului Mișcarea Populară – această formațiune politică are inclus în programul politic dezideratul unirii.


La o zi după acțiunile unioniste de la Chișinău, în capitala Republicii Moldova a venit într-o vizită de lucru viceministrul rus de externe domnul Grigorii Karasin. Este prima vizită a unui oficial rus în Moldova după semnarea de către oficialii de la Chișinău a Acordului de Asociere la UE. Vizita face parte dintr-o serie de activități mai largi desfășurate de către ministerul moldovean de externe pe relația cu Moscova și va culmina cu vizita. de la începutul lunii aprilie, ministrului moldovean de externe, domnul Galbur, la Moscova unde se va întâlni cu șeful externelor ruse, domnul Lavrov. 


Decidenții politicii externe de la Chișinău au înțeles că relația bună cu Federația Rusă trebuie păstrată. A spus-o și ministrul moldovean al economiei, domnul Calmâc.Introducerea sancțiunilor ruse la adresa produselor moldovenești a reprezentat reducerea cu 80 la sută a exportului Republicii Moldova în Federația Rusă. În cadrul întâlnirii celor doi miniștrii de externe ne dorim anularea acestor sancțiuni”, a spus ministrul Calmâc.    


La Chișinău, viceministrul rus a vorbit cu premierul moldovean despre asigurarea stabilității Republicii Moldova. Domnul Karasin a spus că sunt elemente pozitive pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre cele două state – este vorba de vizitele demnitarilor de nivel înalt, efectuate recent şi cele planificate pentru perioada imediat următoare şi de reluarea, în timpul apropiat, a activităţii comisiei mixte interguvernamentale privind cooperarea economică. 


Domnul Karasin a vorbit despre stabilitatea Moldovei  după ce unioniștii moldoveni au cerut dispariția statului moldovean și unirea lui cu România. Domnul Karasin a vorbit despre stabilitate după ce în spațiul public au apărut comentarii referitoare la o eventuală participare a fostului președinte al României la cursa prezidențială din Republica Moldova. De fapt domnul Karasin le-a sugerat oficialilor moldoveni că, doar relațiile mai calde cu Moscova, atât politice cât și economice, pot contribui la stabilizarea Moldovei.


Sunt destule date care vorbesc despre faptul că oficialii de la Chișinău ar trebui să folosească rapid această oportunitate oferită de către Federația Rusă – revenirea produselor moldovene pe piața Federației Ruse este acea măsură care poate face ca Moldova să supraviețuiască în lipsa unui credit venit din partea FMI. Cabinetul condus de domnul Tarlev a funcționat fără ca Moldova să aibă un memorandum semnat cu FMI – în schimb produsele moldovenești erau acceptate pe piața rusă.  


Presa scrie că președintele delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul Andi Cristea a declarat că pentru Republica Moldova perioada cecurilor în alb s-a încheiat și că România și Uniunea Europeană vor trece relația cu Republica Moldova prin filtrul unor condiționalități. Proastă declarație. În condițiile în care creditul solicitat de autoritățile moldovene Bucureștiului nu a fost deblocat, iar domnul Iohannis (ori alții) nu a fost convins de acțiunile Chișinăului, declarația domnului Cristea zice negru pe alb că Bucureștiul dă banii, dar îi condiționează! 


Dacă acest credit, care va fi întors cu un profit inclus, mai conține și alte condiționalități care ar fi motivul pentru a fi accesat? Dacă la Palatul Cotroceni nu au fost observate acțiunile de micșorare a tarifelor la gaz și energie electrică, nu s-a văzut că pensiile au fost indexate cu 10%, că a fost aprobată legea cu privire la Procuratură, că procurorul general și-a dat demisia și a fost numit un nou guvernator la Banca Națională a Moldovei, înseamnă că la problemele de vorbire pe care le are, domnul Iohannis mai are și o problemă de vedere. Neoferirea creditului solicitat de către oficialii moldoveni vine să însemne că Bucureștiul împinge Moldova în brațele Federației Ruse.


Era de așteptat. Politicienii români nu au timp pentru Moldova. Declarațiile rămân doar declarații, ele nu vor fi urmate de fapte. Pe Prut tot atâtea poduri au rămas. Chiar dacă, în urmă cu patru ani, la prima ședință comună de guvern, cea din 3 martie 2012, atât domnul Filat cât și domnul Mihai Răzvan Ungureanu ne dădeau asigurări ca se va trece la construirea de poduri și de interconectări energetice. 


Poduri nu s-au făcut. Prutul se trece la fel de greu. Iar demagogia politicienilor români este eminamente electorală. Ce ar trebui să facă politicienii moldoveni, cei care administrează destinele nu numai ale celor care se declară români dar și destinele ucrainenilor, rușilor și găgăuzilor? Cum ar trebui să reacționeze cabinetul Filip la această tărăgănare a Bucureștiului a deciziei de oferire a unui credit care este absolut necesar? Domnul prim ministru Pavel Filip își păstrează calmul. La manifestările din 27 martie 2016, reprezentații structurilor de ordine s-au comportat cu mult profesionalism și au reușit să împiedice provocările existente. Devine din ce în ce mai clar că, într-o perioadă de instabilitate economică, aceste demonstrații ale unioniștilor ar fi putut genera periculoase derapaje.


Devine mai clar că, din varii pricini, partea română nu va oferi rapid creditul promis de către domnul Ponta. De asta, mâna de ajutor pe care o oferă autoritățile ruse, prin sugerata ridicare a sancțiunilor pentru produsele moldovene, trebuie acceptată. Așa cum acceptată ar trebui să fie și o apropiere a pozițiilor politice și economice a celor de la Moscova și Chișinău. Podurile peste Prut vor fi la fel de puține. Rușii sunt deja între Prut și Nistru și nu pleacă. S-au născut aici, unde să se ducă? Iar cu asta Bucureștiul, oficial ori neoficial, trebuie să se împace – interesul Republicii Moldova nu coincide mereu cu interesul României. 


Pentru cei 684 de kilometri de frontieră cu România, Republica Moldova are cinci poduri rutiere Giurgiuleşti - Galaţi, Cahul - Oancea, Leuşeni - Albiţa, Sculeni - Sculeni şi Lipcani - Rădăuţi Prut.

10 comentarii:

  1. Nene Nichitus, mai las-o, domnule, ca esti derutat si derutant rau de tot ! Nu realizezi ca esti depasit de realitati si de idei? Ce jurnalism e asta :cînd șa, cînd ...șa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru cei 684 de km trebuie un gard de aceeași lungime din sârmă ghimpată cu înălțime de 3-4 metri,anularea vizelor ,blocarea ajutorului financiar,retragerea cetățeniei române fără excepții la toți maldavanii,expulzarea lor și trimiterea la ei în gubernie a sudenților!.Eu nu cred în maldavanibși cred că este mai bine să-i împingem în Rusia bolșevică.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru cei 684 de km trebuie un gard de aceeași lungime din sârmă ghimpată cu înălțime de 3-4 metri,anularea vizelor ,blocarea ajutorului financiar,retragerea cetățeniei române fără excepții la toți maldavanii,expulzarea lor și trimiterea la ei în gubernie a sudenților!.Eu nu cred în maldavanibși cred că este mai bine să-i împingem în Rusia bolșevică.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nene Constantine, cam prea muta lume buna sau mai putin buna din RSS MOLDOVENEASCA vreau cu orice pret sa se joace cu sentimentele celor 80 la suta dintre romanii din PATRIA MEA care ibesc cu adevarat BASARABI! Cu rabdarea, treci marea, spune un proverb romanesc. O fi, nu zic nu. Dar si ea are o limita. La urma urmei, de ce sa nu fie lasati tovarasii moldoveni dintre PRUT si Nistru sa traga ZIDUL si GARDUL singuri si independent statalisti ? Uniunea vamala vor? de uniune vamala sa aiba parte!

      Ștergere
    2. D-le Nichitus de sunteti asa antiroman si asa de pro plahotniuc?

      Ștergere
    3. Nu stiu daca sunteti Vlad Turcanu pe care il cunosc eu. Presupun ca nu. Fostul sef al serviciului de presa al presedintiei moldave ma stie destul de bine si imi cunoaste orientarile politice. Va raspund doar pentru a spune ca nu sunt anti-roman, pentru ca pur si simplu nu pot fi - sun nascut in Romania. Da imi permit sa il critic pe presedintele pe care l-am votat, imi permit sa fiu critic cu presedintele Basescu pe care tot l-am votat. Imi permit sa fac presiuni asupra decidentilor politici din Romania in favoarea acordarii imprumutului romanesc pentru Republica Moldova - ceea ce si s-a intamplat. Daca aceste presiuni le considerati a fi anti-romanesti va inselati. Sunt insa adeptul unei politici externe moldovenesti care sa fie multivectoriala - traim intr-o lume in care nu exista doar alb si negru, doar stanga sau dreapta. Interesul Moldovei poate intra in contradictie cu interesul politic al statului roman. Care parte o voi alege atunci? Nu stiu. Textul de mai sus nu este un text anti-romanesc este un text in care fara prea multe sentimente am pus in prim plan faptul ca Prutul se trece la fel de greu ca odinioara si ca numarul de poduri pe Prut a ramas acelasi. Si mai e ceva - de 25 de ani de sedere in Chisinau s-a tot vorbit de un spatiu mediatic comun - moldo-roman. Unde-i? Ori poate exact la asta lucreaza acum amicul meu Turcanu?

      Ștergere
    4. Domnule Nikiduță de ce nu ești cinstit pînă la urma?Moldovenii nu vor unire ci reunificare. Moldovenii sau săturat de ruși(porci)pentru-că spun una și fac cu totul invers.Moldovenii nu mai vor macaroane pe urechi ci fapte concrete de la actuala guvernare mafiotă și total coruptă.Așa că cu sfaturile tale să te duci la o casă de nebuni că poate poate te vor crede.

      Ștergere
    5. Domnule Nikiduță de ce nu ești cinstit pînă la urma?Moldovenii nu vor unire ci reunificare. Moldovenii sau săturat de ruși(porci)pentru-că spun una și fac cu totul invers.Moldovenii nu mai vor macaroane pe urechi ci fapte concrete de la actuala guvernare mafiotă și total coruptă.Așa că cu sfaturile tale să te duci la o casă de nebuni că poate poate te vor crede.

      Ștergere
  4. Ba chiar ca TEXTUL de mai sus este ANTROMANESC ! Oricat ai fi de nascut in Romania, d-le Nichitus . Sunt cetateni romani nascuti tot in Romania care sunt antiromani. Nu esti singurul. A fi roman prin nastere nu te scuteste de a fi antiroman prin atitudine, idei si actiuni(”a scrie” cuprinde toate cele trei elemente la un loc)sau prin eroare de rationamente.

    RăspundețiȘtergere
  5. ...Karasin a vorbit de stabilitate...ce glume bune stie sa zica: ceea ce spun diplamatii trebuie citit invers...daca Karasin (imi place cacofonia asta...) vorbeste de stabilitate el de fapt zice ca rusia va lucra pentru instabilitate...daca rusia vorbeste de statalitatea Moldovei, de fapt el lucreaza la dizolvarea statului Moldova intr-un nou gulag de popoare numit imperiul Rus...daca el vorbeste de cooperare de fapt el le da moldovenilor in cap cu embargoul care-l aplica asimetric pentru ai invrajbi pe moldoveni impotriva gagauzilor...daca el vorbeste de dezarmare...si pace (ce gluma perfida...)... el de fapt te ameninta cu inarmarea si cu razboiul... cine-i crede pe rusi ala ori e tampit ca asa l-a fata ma-sa ...ori e santajat de rusi ca altfel na-i cum sa-i sustii...

    RăspundețiȘtergere