vineri, 25 martie 2016

NĂSTASE NU E UNICUL. MAIA SANDU LIDERUL DREPTEI DIN MOLDOVA



Analistul politic al Fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor, afirmă că partidele pro-europene aflate în opoziție ar trebui să meargă în prezidențialele moldovene cu un candidat comun. „Această decizie a Curţii Constituţionale obligă partidele proeuropene de opoziţie să se unească şi să pornească o campanie comună pentru alegerile prezidenţiale. Este o obligaţie pe care partidele n-o mai pot amâna. Acest lucru trebuie să se întâmple cu mult înainte de primul tur al alegerilor. Ar fi o mare greşeală ca liderii de opoziţie să concureze în primul tur şi abia la al doilea să se unească. Ar fi  contraproductiv. În primul rând, din cauza concurenţei, vor fi practic obligaţi să se critice între ei şi va fi greu ulterior de revocat aceste critici. Deci un candidat comun trebuie să existe încă din primul tur”, a spus analistul politic, pentru Jurnal TV. 

Domnul Socor este unul dintre ideologii Noii Drepte din Republica Moldova, adică Partidul Platforma DA, Maia Sandu și susținătorii ( că PAS-ul nu a fost înregistrat), PLDM-ul domnului Valeriu Streleț, PPEM-ul și Ion Sturza & Co. Desemnarea domnului Ion Sturza în calitate de candidat la postul de prim-ministru al Republicii Moldova a coincis cu primele încercări de coordonare a acțiunilor acestor formațiuni și o încercare de coagulare a acestora. 

La sfârșitul anului 2015 domnul Vitalie Ciobanu, comentator politic la Europa Liberă, indica destul de precis că societatea moldavă este  martora unei confruntări între PLDM, Platforma DA (Noua Dreaptă n.a.) și gruparea politică condusă de Partidul Democrat. În ianuarie 2016 același domn Socor afirma că prin nominalizarea domnului Sturza s-a câștigat timp pentru crearea unei uniunii de centru dreapta îndreptată împotriva Partidului Democrat. Domnul Socor sugera ca această coaliție de centru dreapta să fie alcătuită cât mai repede căci exista eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate.
Îndemnul de acum al domnului Socor, ca opoziția de dreapta să aibă un singur candidat pentru prezidențiale, înseamnă de fapt constituirea acestei uniuni de centru dreapta; candidatul comun ar trebui să fie nucleul în jurul căruia aceste formațiuni politice ar trebui să se coaguleze. De aici și competiția care se dă între domnul Năstase, doamna Maia Sandu și domnul Iurie Leancă pentru obținerea candidaturii de candidat al dreptei politice la alegerile prezidențiale. 

Că în sânul Noii Drepte au loc tăcute bătălii o demonstrează mai multe declarații de presă. Președintele Partidului Popular European din Moldova, domnul Iurie Leancă, într-o declarație făcută presei l-a înțepat pe liderul Partidului Platforma DA, domnul Năstase: „PPEM consideră prematur orice discuție despre înaintarea unui candidat la funcția de președinte. Nu o să venim cu candidatul nostru ca mai apoi după câteva zile să zicem că este nevoie de un candidat unic al flancului de dreapta”, a declarat Iurie Leancă. Domnul Leancă făce referire la decizia Partidului Platforma DA de a-l înainta pe domnul  Năstase candidat la funcția de președinte. 

Această unilaterală decizie a Partidului Platforma DA a luat prin surprindere. Potrivit unui sondaj de opinie realizat la solicitarea Ziarului „Timpul”  în turul II al alegerilor prezidențiale s-ar confrunta liderul socialiștilor moldoveni, domnul Dodon și fostul ministru al Educației, Maia Sandu. Asta înseamnă că liderul dreptei moldovenești este Maia Sandu. 

Rezultatele acestui sondaj au deranjat. S-a văzut asta în cadrul unei emisiunii recente de televiziune la care a participat și domnul Năstase. În cadrul dezbaterii televizate realizatorii acestei emisiuni au organizat un sondaj telefonic ad-hoc în care telespectatorii au avut posibilitatea să își exprime opinia referitoare la cel mai bun candidat unic al dreptei la alegerile prezidențiale - rezultatul a fost în favoarea domnului Năstase. În cadrul emisiunii domnia sa a afirmat că rămâne optimist și încrezător în faptul că va reuși să convingă dreapta că este cel mai bun candidat: „E nevoie de un preşedinte care să taie ca-n varză şi să ia partea poporului, nu a Parlamentului. Rămân optimist. Am vorbit şi cu Maia Sandu, şi cu domnul Ion Sturza. Sunt încrezător că vom găsi un numitor comun. Acum trebuie să ne ajustăm agendele. Eu mă ţin de o agendă foarte clară, care nu-mi aparţine mie, ci oamenilor. Agenda mea corespunde întru totul cu agenda populară. Cine se va ralia acestei agende, va merge împreună cu mine”, a adăugat liderul PPDA. „Faptul că am fost desemnat de PPDA să candidez la alegerile prezidenţiale eu o iau ca pe un mandat pentru a discuta cu ceilalţi potenţiali participanţi la scrutin”, a spus Andrei Năstase.

Devine cât se poate de clar că domnul Năstase le-a sugerat domnului Leancă și doamnei Sandu să își plieze agenda politică după a domniei sale și să îl recunoască în calitate de unic candidat al dreptei. Domnul Andrei Năstase se vede președintele Republicii Moldova. Dacă nu al Moldovei atunci al unui unic partid de dreapta. Motivația este simplă: candidatul dreptei la prezidențialele din acest an va fi cel în jurul căruia se vor coagula toate forțele dreptei politice moldovenești. 

Nu cred că domnul Năstase poate să își asume acest rol. Domnia sa a făcut mai multe erori politice grave: a admis atacul protestatarilor pro-ruși asupra clădirii Parlamentului Republicii Moldova și a făcut front comun cu domnul Dodon și domnul Usatâi pentru a fugări tinerii unioniști moldoveni din Piața Marii Adunări Naționale. Așa ceva nu se uită!

Mai mult, prezent în studioul Pro TV Chișinău, domnul Năstase și-a permis să comită atacuri la persoană la adresa tuturor celor care au considert că anticipatele sunt inoportune căci ele deschid drumul către o majoritate în viitorul Parlament al Republicii Moldova formată din Partidul Socialiștilor și formațiunea politică condusă de către domnul Usatâi. Am putut vedea cu ochiul liber că domnia sa se consideră unicul deținător al adevărului, al demnității și al moralei și că nu acceptă alți lideri pe dreapta politică din Republica Moldova. Această repetitivă preocupare a liderului Partidului Platforma Demnitate și Adevăr pentru declanșarea alegerilor anticipate, nefireasca alianță a formațiunii politice pe care o conduce cu forțele pro-ruse conduse de domnul Dodon și domnul Usatâi, transmite doar îngrijorare. Suficientă pentru a nu îmi dori să îl votez. 


De asta, până la apariția unor alți candidați pe dreapta politică din Republica Moldova prefer să dau credit de încredere doamnei Sandu. Și dacă e pornită să facă politică, să o facă mai repede și să își înregistreze mai partidul. Cât stă bine în sondaje.



Un comentariu:

  1. Cea mai bună variantă este Năstasă președinte (ca jurist să le arăte lokul la ”deștepții” din CSM și CC ), Maia Sandu/primministru(menedger foarte bun) și Sturza/ministrul sconomiei.

    RăspundețiȘtergere