sâmbătă, 30 ianuarie 2016

AL CUI A FOST FORUMUL CIVIC DOMNULE BARBĂROȘIE?



În capitala Republicii Moldova a avut loc, pe 29 ianuarie 2016, cel de al doilea Forum Civic al Protestatarilor. Expresia aparține portalului Unimedia. „Cel de-al II-la Forum civic al pro­tes­ta­ta­ri­lor nu a iden­ti­fi­cat o solu­ție una­nim accep­tată refe­ri­tor la acțiu­nile de vii­tor ale pro­tes­ta­ta­ri­lor și meto­dele de impli­men­tare a reven­di­că­ri­lor”, scriu colegii jurnaliști.

Diagnostic exact – întâlnirea nu a fost a societății civile ori a politicienilor, a fost adunarea protestatarilor. Am ascultat toate alocuțiunile. Am rămas dezamăgit. De ce? Pentru că ceea ce ar fi trebuit să le aducă protestatarilor un plus de rațiune s-a transformat într-o competiție oratorică, nimic mai mult. O competiție a intereselor și a orgoliilor. 

Unii au spus că, pentru a sensibiliza puterea, e timpul parlamentarismului total. Ce ar înseamna asta? Simplu: Toți moldovenii să își lase baltă locurile de muncă, că și așa sunt prost plătite, și să își mute domiciliul în Piața Marii Adunări Naționale. Că le dă Usatâi bani de mâncare! 

Alții au sugerat că e timpul ca societatea civilă să aibă o singură voce și să le propună politicienilor foaia de parcurs a Moldovei în direcția integrării în Uniunea Europeană. Bun sfat și acesta. Că doar între ONG-urile moldovenești, e liniște și pace, și nu există o competiție acerbă pentru sursele de finanațare. Ar putea ele să se unească într-o singură voce? Ușor, cât ai spune Soros. Dar nici acela nu mai finanțează ca altădată!

S-a spus că e timpul revoluțiilor pașnice. Da, da. Probabil persoana care a zis asta s-a uitat prea mult la Gandhi, filmul din 1982 cu Ben Kingsley în rolul principal și a confundat gerul moldovenesc cu mirosul de balegă de vacă al anotimpurilor indiene. 

Consilierul municipal, Oazu Nantoi a sugerat ca adunarea protestatarilor să fie cea care să îl nominalizeze pe candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova.”Forumul Civic să desemneze candidatul la funcția de președinte, iar în ziua expirării mandatului actualului președinte, candidatura să fie propusă deputaților pentru a-l alege”, a afirmat domnul Nantoi. O da, domnule Nantoi, deputații vor accepta propunerea cu brațele deschise și îl vor alege din prima încercare!

Și Maia Sandu și-a schimbat opinia, dacă săptămâna trecută, împreună cu simpatizații domniei sale, participa la protestele pro-anticipate, gata, placa a schimbat-o și nu mai vrea alegeri! 

Domnul Dodon a rămas pe pozițiile știute – alegeri anticipate și integrarea în Uniunea Euroasiatică. „Aceste revendicări trebuie să fie incluse într-un document, care va fi transmis marţi, 2 februarie, autorităţilor. Ele trebui să fie examinate în regim de urgenţă. Săptămâna viitoare vom discuta o altă modalitate de organizare a protestelor, care vor avea loc în faţa mai multor instituţii ale statului. Vom comunica suplimentar despre timpul şi locul unde vor avea loc aceste manifestaţii”, a spus sec liderul socialiștilor.

Concluzia, scurtă: a doua ediție a Forumului Civic (protestatar)  a demonstrat că două săbii nu pot sta în aceiași teacă și că strategia care zice să te faci frate cu dracul ca să treci puntea, lasă urme. Decizia domnul Andrei Năstase de a își uni forțele protestatare cu cele ale lui Dodon și Usatâi a fost greșită și a dat prost la lume.

Da, protestele cetățenilor sunt justificate, dar ele deschid posibilitatea ca manifestările pașnice să se transforme în unele violente, iar acest lucru este foarte dorit de neprietenii apropierii Moldovei de Uniunea Europeană și de România. 

Unica șansă a cetățeanului moldovean de a vedea că politicienii moldoveni mișcă Moldova înainte și o apropie de standardele europene, este ca guvernul să implementeze reformele. Fără reforme nu va obține împrumutul promis de statul român, împrumut fără de care statul moldovean dă faliment.

Probabil, unele forțe politice așteaptă acest faliment considerând că, unirea Moldovei cu România ar fi mai aproape. Dar același lucru poate fi privit și dintr-o altă perspectivă - falimentul Republicii Moldova ar însemna deopotrivă și posibilitatea unirii Moldovei cu Republica Moldovenească Nistreană. Integrarea în spațiul Euroasiatic asta înseamnă. 

Exact asta vrea și Moscova, ca moldovenii să se facă frate cu dracul și să treacă puntea. După asta, n-au decât să bea toată apa Nistrului, oricum nu mai scapă de el!  

Oare câtă agheazmă bea acum domnul Boțan, dar directorul IPP Moldova, domnul Barbăroșie? Doar întreb. 

7 comentarii:

  1. Mare ipocrit ati ajuns. Dar nu nu uitati ca senzatia ca mincati miere cu lingura cea mare e falsa. Plahotniuc foloseste arome identic naturale de gust si miros. In realitate mincati rahat 24 din 24. Pofta buna in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vadim, chiar mare



















      vadim,in realitate,asta se refera la tine,pofta buna.


      Ștergere
  2. Avem in Chisinau DOI ANALISTI cumparati de Plahotniuc pentru "turmentarea mintilor" se numesc Nichitus,si inca unul-fost popa (uit cum ii spune) Plecati acasa mai baeti.Aici sanse nu aveti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nicatus, pacat de talentul tau. Nu iti este jena de ceea ce scrii? Trezeste-te, flacaule, pana nu e tarziu. Sau argintii sunt mai importanti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cititi, ce aspus D-l Voronin despre usat,asta se refera la toti organizatorii protestelor si forumului.Am obosit de voi

      Ștergere
  4. Mai întâi a fost Liviu Druguş (a trecut ulterior în tabăra agrarienilor), apoi Conţiu (a fost cam prin toate taberele), cam în acelaşi timp şi Nichituş (de asemenea cam prin toate PATURILE), acum la Publikkkkkka - Cristi Tabără (de la acesta CHIAR nu mă aşteptam...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. gigi,ascula-l pe d-l Cristian Tabara si prinde firu.Va invata cum sa ginditi. Bravo, d-le Tabara!

      Ștergere