vineri, 5 ianuarie 2018

O AMENINȚARE PENTRU 2018 - REVOLUȚIA PREȘEDINTELUI SOCIALIST



Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anunțat că șeful statului moldovean va fi suspendat temporar din funcție. De aici. 
 

Președintele Dodon a reacționat, e drept, pe rețelele de socializare. Potrivit lui, „ noii miniștri intră în Guvern pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenite”. „Prin această decizie, Curtea Constituțională a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de dept. Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. (…) Partea bună în toată această chestiune este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral”, a mai scris Dodon pe Facebook. De aici.
 

În schimb, președintele Parlamentului moldovean susține că, în calitatea ei de garant al Constituției moldovene, „Curtea Constituțională, a oferit, o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele Igor Dodon. În calitate de președinte interimar, voi semna în perioada următoare decretul privind numirea miniștrilor și voi primi jurământul acestora”.


Cine pierde și cine câștigă în urma suspendării președintelui moldovean? Are dreptate Igor Dodon atunci când afirmă că această acțiune va compromite guvernarea în ochii cetățenilor?

Amintesc că, la sfârșitul anului 2017, șeful statului moldovean a întors către legislativ legea anti-propagandă și a anunțat că nu va promulga legea de numire a noilor membrii ai guvernului. El a spus că printre cei nominalizați sunt și mulți profesioniști dar, nu va legaliza aceste numiri. Deci, președintele Parlamentului moldovean are dreptate, de facto, președintele Dodon este autorul blocajului instituțional în care s-a aflat Moldova.

Motivul pentru care șeful statului moldovean preferă să intre în contradicție cu instituția parlamentară este la suprafață - exploatarea electorală a nemulțumirii populației față de reformele pe care le solicită Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. Igor Dodon a declarat la sfârșitul anului că, în 2018, „Partidul Socialiștilor are două căi: să facem revoluție sau să organizăm alegeri anticipate”. De aici.


Majoritatea parlamentară a evitat să calce pe greblele care ar fi declanșat alegeri anticipate. Partidul Socialiștilor moldoveni are doar o singură strategie de urmat, cea a declanșării unei revoluții.


Acesta este contextul în care se înscrie declarația președintelui Comisiei pentru Comunitatea Statelor Independente din Duma de Stat a Federației Ruse, Leonid Kalaşnikov, care afirma că, „suspendarea parţială a preşedintelui Igor Dodon, poate provoca tensiuni în Moldova”. „Dodon ar putea îndemna oamenii să iasă în stradă. Cred că asta se va putea întâmpla în zilele următoare”, a declarat Kalaşnikov.

Deputatul rus spune adevărul. Președintele Igor Dodon își poate îndemna susținătorii să iasă la proteste. Motivul acestor proteste nu va fi legat de suspendarea lui din funcție ci de legea privind securizarea spațiului informațional moldovenesc care prevede interzicerea buletinele de știri ale televiziunilor din Federația Rusă transmise în spațiul audiovizula al Republicii Moldova. Igor Dodon a refuzat, în mod repetat, să promulge această lege. Președintele moldovean consideră legea ca fiind o cenzură cu duble standarde. De aici.


Revoluția pe care o gândește Igor Dodon poate avea loc. Explic: Interzicerea buletinelor de știri difuzate pe teritoriul Republicii Moldova de televiziunile din Federația Rusă poate fi un catalizator de nemulțumire pentru vorbitorii de limbă rusă, în mare parte simpatizanți ai Partidului Socialiștilor.  Contradicțiile dintre instituția prezidențială și cea parlamentară sunt intenționate. Liderul de facto al socialiștilor, Igor Dodon, incită spiritele din societatea moldoveană pentru a scoate lumea la protest. Un îndemn la revoluție al președintelui Dodon, făcut cu subiect și predicat, poate fi considerat ca o chemare la răsturnarea sau schimbare prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova, o încălcare a articolului 341 din Codul Penal? Sau nu? Să răspundă specialiștii în jurisprudență.


În condițiile în care Igor Dodon va îndemna moldovenii la revoluție, misiunea noului șef al SIS, Vitalie Pârlog, va fi delicată. Amintesc că, în calitate de ministru al justiției, el a activat în același guvern în care Igor Dodon a ocupat funcția de ministru al economiei și comerțului. În același timp, protejarea ordinii constituţionale este sarcina strategică a Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova. SIS este instituția abilitată să elaboreze complexul de măsuri informative şi contrainformative care depistează, previne şi oprește din timp fenomenele care ar atenta la ordinea constituţională și ar submina autorităţile alese în mod legal. Acest lucru se referă inclusiv la amenințările care vin din partea președintelui Dodon. Vitalie Pîrlog va avea o sarcină grea, dar nu imposibilă.






2 comentarii: