luni, 17 octombrie 2016

MAIA SANDU – O MELODRAMĂ FĂRĂ FINAL



Melodrama alegerii Maiei Sandu în calitate de unic candidat al partidelor protestatare (Partidul Platforma Dreptate și Adevăr și Partidul Libera Democrat din Moldova) pentru prezidențialele moldovenești a semănat cu un serial brazilian. Cei doi candidați, Maia Sandu și Andrei Năstase, și-au arătat unul altuia mușchii, pe rețele de socializare și-au dat coate, s-au jucat de-a sondajele, s-au codit, s-au fâțâit, și într-un patetic final, au spus că, da, Maia este candidat! Pentru că serialului moldovenesc îi trebuie suspans, spectatorului i-a s-a mai o ultimă așteptare: să vadă data în care candidatul Andrei Năstase își va radia documentele aflate  la Comisia Electorală Centrală și spotul electoral în care îndeamnă moldovenii să o voteze pe Maia Sandu! 

Pentru câteva săptămâni, candidații Năstase și Maia Sandu s-au aflat pe agenda buletinelor de știri, au fost prezenți în talk-show-uri și au fost prezenți în discuțiile chibiților politici. Cei doi au captat și atenția comentatorilor politici care au vorbit despre ei. De bine, de rău, ce mai  contează! 

Nici oponenții lor politici nu au tăcut. Liderul socialist Igor  Dodon și Renato Usatâi, la unison, au spus că retragerea lui Năstase din cursa electorală a fost făcută la presiuni venite din exterior și că Maia Sandu are sprijinul occidentalilor. Mai mult, candidatul socialist și-ar fi dorit să îl aibă concurent în turul doi pe Năstase. Oponenții de extremă stângă ai Maiei Sandu au spus, nici mai mult, nici mai puțin, că liderul PAS ar fi reprezentantul occidentalilor. Singurul care și-a văzut de electorală a fost Marian Lupu. 

De la Bruxelles președintele Partidului Popular European, a salutat decizia partidelor protestatare de a desemna un candidat comun la prezidențiale. Pare, nu-i așa, că doamna Sandu chiar este susținută de occidentali! Cu o precizare, Partidul Popular European nu înseamnă întreg occidentul, în Parlamentul European popularii europeni nu mai dețin controlul absolut. De ce o sprijină Joseph Daul pe Maia Sandu? Este oare o implicare a factorilor politici europeni în campania prezidențială din Moldova? Ori poate e vorba de altceva? Poate e vorba despre faptul că PLDM-ul, formațiunea politică aflată în grațiile PPE, e în cădere liberă. Probabil, tehnologii PPE își doresc să consolideze în Moldova acest curent politic și consideră că ar putea face asta dacă ar închega în jurul partidelor protestatare, și a Maiei Sandu, un partid popular solid. Amintesc că, în ianuarie 2016, când se vorbea despre iminența alegerilor parlamentare anticipate, reprezentanți ai popularilor europeni lansau ideea formării unui bloc electoral alcătuit din PLDM, PPDA și PAS, aceleași formațiuni politice care și-au declarat susținerea  pentru Maia Sandu. 

De peste Ocean, la întâlnirea cu președintele legislativului moldovean, Andrian Candu, oficialii americani spun negru pe alb: Statele Unite susțin buna cooperare și sincronizare dintre Parlamentul și Guvernul de la Chișinău. Expresia ar fi ca o binecuvântare dată actualei majorității parlamentare alcătuită din Partidul Democrat, Platforma Social Democrată (foștii deputați ai PCRM), Partidul Liberal și foștii deputați ai  PLDM. Doamna Victoria Nuland nu a mai umblat cu figuri de stil care necesită descifrare și a spus scurt: „Felicit parlamentarii și Guvernul de la Chișinău pentru rezultatele obținute. Ați dat dovadă că se poate. Mergeți înainte și aveți deplinul nostru suport în realizarea reformelor”. E formula prin care administrația americană spune că, își dorește liniște în Moldova și că vrea păstrarea predictibilității și stabilității politice existente. 

Cu siguranță, doamnei Sandu i s-a spus că, în eventualitatea în care devine unic candidat, o parte din votanții protestari care au gravitat în jurul lui Andrei Nastase, vor migra către ea. Cu o singură condiție - liderul PAS trebuie să își asume mai multe mesaje protestatare, principalul este cel care ține de declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Riscant lucru.

Și liderul socialist vorbește despre probabilitatea unor alegeri parlamentare anticipate. Dar, în cazul în care va deveni șef al statului moldovean, Igor Dodon va fi suficient de vocal pentru a provoca un conflict între instituția prezidențială și cea parlamentară, conflict care, am mai spus, duce la instabilitate politică în Republica Moldova. 

Deja doamna Sandu circulă prin provincie alături de Andrei Năstase și promite că va îndeplini toate angajamentele făcute de el. Liderul PAS le făgăduiește moldovenilor că va declanșa alegerile anticipate. Parcă nu ar fi nimic rău în asta. Doar că, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate intră în contradicție cu dorința administrației americane de a păstra stabilitate și predictibilitate în Moldova, adică la granița de est a Uniunii Europene. 

Singurul candidat care nu a vorbit despre declanșarea alegerilor parlamentare anticipate este candidatul PDM, Marian Lupu. Spre deosebire de alți candidați, care au anunțat că în cazul în care vor câștiga președinția sunt gata să arunce statul moldovean în noi crize politice, liderul democrat a vorbit despre o bună cooperare cu Parlamentul și Guvernul moldovean. E clar că, din calitatea pe care o are pe plan extern, cea de vice-președinte al Internaționalei Socialiste, cunoaște bine că, actualul context în care se află Uniunea Europeană, dar și vecinătatea ei apropiată, este unul de profundă reformatare geopolitică. Relativ recent, fostul consilier de securitate al domnului Băsescu, Iulian Fota afirma într-un interviu pentru portalul ziare.com, că politicienii moldoveni au instincte politice foarte bune. „Politicienii moldoveni au înțeles foarte repede ce se întâmplă în regiune și își iau masuri de supraviețuire, respectiv o estompare a procesului de europenizare, nu o oprire, ceea ce este foarte important, în paralel încearcă să ofere un plus de încredere către Rusia”, spune domnul Fota. Bună constatare. 

Așa că, vrea cineva sau nu, în regiune Federația Rusă deține supremația. În noile condiții geopolitice, de reformatare a noii ordini europene, statul moldovean are nevoie de o constantă și graduală apropiere de Uniunea Europeană. Promisiunea Maiei Sandu ori a lui Igor Dodon, cea a unui nou și devastator război politic, este impardonabilă. Tocmai de aceia, moldovenii vorbesc din ce în ce mai mult despre păstrarea unui echilibru economic, social-politic și geopolitic și adaugă: numai război să nu fie!

Poate Maia Sandu să păstreze acest delicat echilibru social-politic? Nu cred. În schimb, chiar dacă nu va ajunge în turul doi de scrutin, Maia Sandu are cele mai mari șanse să ajungă președintele unui mare partid liberal democrat. Că doar de acolo a plecat.



8 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mesajul acestui articol e clar: Votati Lupu, nu votati Maia Sandu. Mai subtil, dl Nichitus, mai subtil! Sau deja intelegeti ca...ori cu capul de piatra, ori cu piatra de cap finalul va fi acelasi ! Astept cu nerabdare postarea Dvs de dupa 30 octombrie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Cristea, daca Maia Sandu va trece in turul doi impreuna cu Igor Dodon, desigur ca voi indemna cititorii mei sa voteze cu acest candidat pro-european.

    RăspundețiȘtergere
  4. Faci calcule gresite, dom NICHITUS. Ca esti un PSD convins , nu ma mai indoiesc de acuma .Chestia e ca nici R.MOLOTOVA, nici Romania nu inseamna PSD !Cu toate... citatele care le dai din FOTA .Miza politica este cu totul alta , mai ales in RO.Parlamentul care se va naste la Bucuresti dupa alegerile de la noi, va fi radical deosebit de ce a fost, chiar daca , eventual, va arata mai sofisticat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tovarase Nichitus, ca numai nu domn pot sa va spun, dumn-stra scriti asa cun va cere cel care va plateste si va bateti joc de popor. Ce o sa faceti cind se vor schimba lucrurile in tara noastra? sau poate deja aveti grantat un azil prin Bahamas sau Arabia Saudita? Mai bine scriti poeizie, poate va reuseste mai mult

    RăspundețiȘtergere
  6. Victorica,e timpul sa-ti scoti limba din curul lui plahotniuc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Victorica,e timpul sa-ti scoti limba din curul lui plahotniuc!

    RăspundețiȘtergere