vineri, 24 iunie 2016

BREXIT – VISUL EUROPEAN SE RISIPEȘTE



Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. 51,9% dintre participanții la referendum au fost favorabili Brexit, doar 48,1% au văzut un avantaj în faptul de a rămâne în componența UE. Efectele publicării rezultatelor acestui referendum nu au întârziat să apară: vineri, 24 iunie, lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american din ultimii peste 30 de ani iar indicii bursieri erau în scădere puternică la nivel global.
Concluziile președintei Băncii Central Americane sunt confirmate - „după ieșirea Marii Britanii din UE, ar urma o perioadă prelungită de incertitudine care ar putea greva asupra a ceea ce înseamnă nivel de încredere şi investiţii, și ar duce la creşterea volatilităţii pieţelor financiare, negocierile privind noile condiţii putând să dureze ani de zile“. La rândul său, Fondul Monetar International avertizează asupra "unui risc important pentru economia mondială". Marii bancheri din G7 se tem de un "șoc financiar".

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și-a exprimat temerea de repercusiunile filosofice ale unui Brexit pentru întregul Occident. "În calitate de istoric, mă tem că un Brexit ar putea marca nu numai începutul distrugerii UE, ci și al întregii civilizații occidentale", a declarat el.
Domnul Tusk are dreptate, șocurile financiare pe care le va resimți comunitatea europeană ar putea duce la apariția unei Uniunii Europene cu mai multe viteze, și în final, la comprimarea ei prin revenirea în matca inițială, cea a Pieții Comune. În acest caz, ceea ce ar mai rămâne din Uniunea Europeană, ar fi dominată de Germania. 

Agențiile de presă titrează că președinții Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, Parlamentului European, Martin Schulz și Consiliului European, Donald Tusk se întâlnesc vineri, 24 iunie, la ora locala 10.30, la Bruxelles, pentru a încerca să analizeze situația creată și pentru a oferi o nouă perspective proiectului european. În cazul în care Brexit este confirmat de către premierul David Cameron, a nu se uita că referendumul este unul consultativ,  se prevede o întâlnire a miniștrilor de externe a celor șase state din fosta Piață Comună, fondatoare ale UE – Franța, Germania, Olanda, Luxemburg, Belgia și Italia – reuniunea va avea loc, sâmbătă, 25 iunie, în Germania. Președintele francez, Francois Hollande, a anunțat deja că va efectua în săptămâna 27 iunie – 3 iulie, o vizită în Germania, fără însă a mai oferi alte precizări.

Într-un comentariu de presă recent, domnul profesor Naumescu nota că, Uniunea Europeană nu se va desființa – singura putere esențială fără de care UE este de neconceput, rămâne a fi Germania. Uniunea Europeană nu se va desfiinţa. Cel puţin nu acum, şi nu din cauza britanicilor, oricât de mare ar fi şocul pe moment. Am mai spus-o şi cu alte ocazii, singura putere esenţială, fără de care Uniunea este de neconceput, rămâne Germania. (…) Cât timp îşi păstrează opţiunea majoritar pro-europeană (ce-i drept, nu ştim cât), Germania va putea oricând coagula în jurul acestei idei, sub o formă sau alta, un număr suficient de ţări dispuse să-şi integreze economiile şi politicile sub steagul Bruxelles-ului. Simplu spus, Europa unită a mai funcţionat şi ar putea funcţiona din nou fără Albion.

Desigur domnul profesor Naumescu are dreptate, Europa unită va funcționa în jurul Germaniei. O Germanie care este foarte tolerantă cu Federația Rusă. 
Brexit-ul va afecta grav funcționarea UE și a NATO. Ieșirea Marii Britanii din UE are loc cu câteva săptămâni înaintea summit-ului NATO din Varșovia. Un summit la care trebuiau să fie luate decizii importante pentru apărarea flancului de nord și de sud al UE. În acest moment, Germania devine țara care va avea cea mai dominantă voce pe continentul european – Franța nu mai contează, are propriile probleme interne. Nu exclud că de acest Brexit, care a gripat funcționarea NATO și a continentului european, a fost interesată și Moscova: Brexit transformă UE într-o gubernie ruso-germană. Rezultatul referendumului din 23 iunie îl face fericit pe președintele rus Vladimir Putin.

De aici rezultă reconfigurarea alianțelor, dar și dramatice efecte pentru statele din Noua Europă. România și Republica Moldova ar avea cel mai mult de suferit – dincolo de efectele economice ale Brexit, în care statul român pierde un input în economia națională de peste 500 de milioane de euro pe an – de la cei aproape 200 de mii de expați care trimit remitențe în România – un gripaj al NATO și o improbabilă, dacă Trump câștigă alegerile prezidențiale, suplimentare a forțelor militare a SUA în România, va duce la pierderea capacității de apărare a statului român.

Cât despre Moldova, e sigur că o Europă ruso-germană face posibilă revenirea Moldovei în siajul Federației Ruse prin impunerea planului german de reglementare a conflictului transnistrean prin federalizare. Exact ceea ce își dorește Moscova.

Dacă premierul Cameron (înțeleg deja că a demisionat) confirmă rezultatele acestui scrutin, aduc aminte că referendumul a fost doar consultativ, lumea politică europeană, așa cum o știm, se va schimba în totalitate. 

În cazul unei Europe dominate de Germania și Rusia, politiciile externe ale statului moldovean ar trebui regândite - visul european pare a fi risipit, există oare  soluţii de rezervă? 

PS

Domnul profesor Sorin Bocancea scrie pe Facebook  nu crede că ar trebui să vorbim despre spulberarea visului european. "Europenii au mai trecut prin „criza scaunului gol”, prin criza petrolului, prin criza dolarului, prin recenta criză economică și proiectul a mers mai departe. Va fi UE fără Marea Britanie. Asta e. CEE a crescut din 1958 până în 1973 fără Marea Britanie. În spațiul comunitar european a existat viață și înainte de venirea Marii Britanii și va exista și după plecarea ei", notează domnul Bocancea. 

Domnia sa ne îndeamnă să sperăm la mai bine. Cu siguranță Parlamentul britanic va trebui să modifice o sumedenie de legi, probabil, după valul de isterie pro-brexit, decidenții englezi vor constata că referendumul a generat o sumedenie de probleme legate de ruperea de continent. Oare se vor răzgândi? Nu îmi vine a crede, britanicii sunt încăpățânați. .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu