joi, 23 iulie 2015

MAIA CON DIOS



Liberal democrații moldoveni sunt cei care vor desemna viitorul premier ministru al Republicii Moldova. Așa spune documentul parafat de către liderii celor trei formațiuni politice pro-europene de la Chișinău – formațiunea politică cu cel mai mare număr de deputați va desemna primul ministru. Chiar și după părăsirea fracțiunii liberal democrate de către deputatul Nicolae Juravschi, PLDM mai are cel mai mare număr de deputați – 20.

Documentul de coaliție parafat de către Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu a partajat ministerele moldovenești în felul următor - Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei şi Ministerul Tineretului, vor fi conduse de către liberal democrați. Echipa Partidului Democrat va beneficia de administrarea Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Construcțiilor şi Dezvoltării Regionale, Ministerul Culturii, Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor şi Ministerul Economiei. Liberalii vor fi în fruntea Ministerul Mediului, Ministerul Apărării, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Transporturilor. Partidul Liberal va avea un vicepreşedinte al Parlamentului , un vicepremier, şefia Serviciului de Informaţii şi Securitate şi conducerea mai multor agenţii guvernamentale.

Liberalii au obținut patru ministere, din care trei au fost cedate de PLDM iar unul de PD. Alături de CNA, la care cei din Partidul Democrat nu au renunțat, domnul Lupu a reușit să își mai adauge un minister în colecție - Ministerul Justiției. În acest condiții întrebarea care frământă mințile tuturor comentatorilor politici moldoveni ține de numele primului ministru. Pe cine vor desemna liberal democrații la această funcție?

Analistului politic al Fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, afirma că ar fi corect ca liderul PLDM să fie desemnat în calitate de premier.  „PDM şi PL au negociat, protejându-şi propriile interese, iar celălalt partener, PLDM, a fost pus în situaţia de a face cedări în condiţii de şantaj. Faptul că în perioada negocierilor au fost arestate 4 din rudele lui Filat, iar un deputat PLDM a părăsit partidul a constituit elemente de şantaj pentru liderul PLDM, pentru a-l determina să cedeze tocmai această funcție” a spus Socor.

Presa moldavă a constatat că acest scenariu a fost realizat. Domnul Filat a anunțat că deși formațiunea politică din care face parte l-a desemnat la funcția de prim ministru, liberal democrații vor înainta oficial un „un candidat care are integritate și care are calitățile necesare pentru a asigurarea conducerii Guvernului în această perioadă”. „Va fi un prim-ministru foarte bun”, a declarat Vlad Filat. 

Convocat la sediul formațiunii liberal democrate, activul acestui partid a discut mai multe candidaturi la funcţia de prim-ministru, surse din interior au comunicat că s-a votat pentru desemnarea doamnei Maia Sandu în calitate de premier. Ministrul în exerciţiu al Educaţiei, a reclamat în repetate rânduri starea de captivitate a statului moldav şi a blamat ferm corupţia la nivel înalt.

Domnul George Scarlat, fost ofițer de presă al Ambasadei României la Chișinău nota că Maia Sandu ar fi ultimul cartuș al basarabenilor. “După numirea Maiei Sandu în fruntea guvernului moldovean, la scurt timp se va anunța vizita delegaţiei FMI la Chişinău, este clar că doamna Sandu se bucură de un puternic sprijin extern. De altfel, la începutul anului 2015, doamna Sandu a beneficiat de o campanie de PR pentru o asemenea promovare. Am spus că această campanie nu a aparţinut forţelor politice de la Chişinău”, notează domnul Scarlat. Sunt de acord că „prezenţa Maiei Sandu în fruntea guvernului moldovean ar avea ca efect venirea încă din luna august a delegaţiei FMI, încheierea cu rapiditate a acordului, prin septembrie şi intrarea banilor poate chiar în octombrie, ceea ce ar putea evita intrarea în încetarea de plăţi a Republicii Moldova în octombrie-noiembrie, cu tot cortegiul de nenorociri care ar fi decurs de aici”.

Un lucru este însă neclar – va vota PDM-ul pentru o asemenea candidatură? Ce va face grupul Leancă? Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, a spus că „noua alianţă s-a creat într-un mod netransparent”. „Dacă cineva îşi imaginează că o să ne păcălească să votăm în numele interesului european, se înșeală - interesul european este să dispară hoţii din politică, cei care abuzează de instituţii şi sunt obsedaţi de funcţii”, a reacţionat Leancă.  Anterior, doamna Maia Sandu, a pus punctele pe i și a anunțat cine abuzează de instituții și ține în captivitate Republica Moldova. Este vorba de persoane aflate în conducerea Partidului Democrat. "Moldova este în mâinile acestor oameni care, dacă ne amintim de dosarul Negruța sau Recean, au demonstrat că pot să manipuleze CNA, Procuratura și Justiția în general. Sunt oameni aflați în Partidul Democrat, este clar pentru toată lumea", a specificat doamna Sandu. Va vota echipa condusă de domnul Plahotniuc pentru doamna de fier a politicii moldovenești?

Se pare că da. Era cât se poate de clar că vizita doamnei Gherman la Kiev, unde neoficial, s-a întâlnit cu doamna Victoria Nuland a avut drept principal obiectiv discuții privind desemnarea doamnei Sandu la funcția de prim ministru.
Acceptul pe care îl are doamna Sandu, atât din partea societății moldave dar și din partea unor importante cercuri de putere de la București  ne spune că Maia Sandu are susținerea americană pentru a impune reforme dure, în principal în ce priveşte justiţia şi combaterea corupţiei. 

Era singura alegere posibilă - alegerea corectă. Maia Sandu a demonstrat că în spatele mânușii de catifea are un pumn de oțel. Exact de ce are nevoie în prezent Moldova. Exact de ce are nevoie în regiune Victoria Nuland.

Dacă numirea doamnei Sandu va fi refuzată de către PDM, cel din urmă cartuș va veni spre Moldova din partea FMI. Undeva prin octombrie. Când peste Moldova se va stinge lumina.  Atunci,  vom spune cu toți - vaya con Dios (pleacă cu Dumnezeu) și vom trânti ușa. Asta vrea domnul Marian Lupu?




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu