luni, 20 iulie 2015

CINE VA FI PREMIERUL KAMIKAZE?



Pentru câteva zile plămădirea alianței politice de la Chișinău s-a amânat. Asta chiar dacă liderii celor trei formațiuni politice pro-europene, PLDM, PDM și PL, au promis că până pe 18 iulie vor semna Acordul de constituire al Alianței pentru Integrare Europeană 3. E clar că, după ultima rundă de negocieri cei trei lideri au hotărât să mai amâne semnarea documentului.
„E posibil să facem publică înțelegerea de constituire a alianței la începutul săptămânii (20 – 21 iulie). Am ajuns la un echilibru în care fiecare partid va avea o responsabilitate.", a declarat liderul PLDM, Vlad Filat. Șeful Partidului Democrat, Marian Lupu a spus că numele viitorului prim ministru va fi anunțat tot în aceiași perioadă. 

Oare ce i-a făcut pe cei trei lideri să amâne anunțarea alianței? Despre ce s-a discutat ? Portalul de știri Unimedia anunță că domniile lor au anunțat că Procuratura Generală, CNA, SIS și Președinția Republicii Moldova nu vor fi partajate politic. Pentru a ajunge la această înțelegere discuția celor trei a durat destul de mult - aproape patru ore. Preșidenția Parlamentului și funcția de prim-ministru rămân a fi politice.

Dacă pornim de la afirmația făcută de liderul PLDM, Vlad Filat care, la un post de televiziune afirma că acordul politic al noii coaliții este gata și că ar urma să fie doar semnat, devine clar că una dintre formațiunile politice implicate în negocieri își dorea partea leului. Cu siguranță nu este vorba de Mihai Ghimpu – domnia sa s-a arătat optimist și a spus deja presei că în viitoarea formulă a Cabinetului de Miniștri, Partidul Liberal va conduce patru ministere. E drept, domnul Ghimpu nu a spus care. Dar e mulțumit. Asta e bine.  

Să fie democrații cei care au cerut amânarea semnării acordului de constituire al alianței? De ce? Pentru că, așa cum a declarat domnul Lupu, semnarea acordului de constituire al alianței nu va însemna sfârșitul negocierilor: „Veţi afla cine va fi noul premier în prima jumătate a săptămânii viitoare, dar întreg exerciţiul de negocieri se va încheia cu câteva zile înainte de sfârşitul lunii iulie”, a declarat Marian Lupu.
Acesta este motivul real al reținerii rudelor domnului Filat și a continuării aflării lor în izolatorul CNA. Este vorba de menținerea unei presiuni psihologice asupra liderului formațiunii liberal democrate. Prezent în studioul unei televiziuni domnul Filat a lăsat să se înțeleagă că reținerea  acestora a avut drept scop slăbirea capacității sale de negocieri. ”Intuiesc că s-a urmărit ca eu să apar la negocieri cu ceva emoții, dar m-am abținut să am asemenea ieșiri”, a declarat Filat.

Maia Sandu, ministrul în exercițiu al Educației, a pus punctele pe i și a anunțat cine ține în captivitate Republica Moldova. Este vorba de persoane aflate în conducerea Partidului Democrat. "Moldova este în mâinile acestor oameni care, dacă ne amintim de dosarul Negruța sau Recean, au demonstrat că pot să manipuleze CNA, Procuratura și Justiția în general. Sunt oameni aflați în Partidul Democrat, este clar pentru toată lumea", a specificat doamna Sandu.

Comentatorul politic al publicației Panorama, Dumitru Ciubașenco, nota că Partidul Democrat încă nu a decis de ce are nevoie – de o alianță majoritară de dreapta, de una de stânga ori de alegeri parlamentare anticipate? Comentatorul de la Panorama ar putea să aibă dreptate, căci un simplu calcul aritmetic demonstrează tuturor că suma numărului de deputaților socialiști, comuniști și ai fracțiunii Partidului Democrat asigură deja, în mod lejer, alegerea viitorului președinte al Republicii Moldova fără modificarea prin referendum a Constituției Republicii Moldova.

Dar domnul Ciubașenco a intuit corect. În acest moment există toate premisele pentru a putea afirma că negocierile sunt modelate după interesul pe care îl are Partidul Democrat. Interesul primar al acestei formațiuni politice este cel de a reduce capacitatea de absorbție electorală a formațiunilor politice cu care este în concurență. Fie pe segmentul de stânga, fie din segmentul de centru dreapta. De aici modul ingrat de constituire al alianțelor locale, care nu respectă deloc algoritmul care se dorește a fi construit la centru - alianță PLDM, PDM, PL.
 
Notam într-un comentariu din 16 iulie că viitorul premier moldovean va trebui să fie puternic. El va fi cel care va trebui să reia relațiile Moldovei cu FMI și tot el va fi cel care va trebui să poarte negocieri sustenabile cu oficialii UE pentru reluarea finanțării statului moldovean. Tot el va fi cel care va trebui  să dea tonul reformelor. Adică să reducă cheltuielile bugetare, să crească tarifele, să crească prețurile, să micșoreze salariile, să crească vârsta de pensionare. Viitorul prim ministru va trebui să treacă Moldova prin foc și pară. Va trebui să taie în carne vie. Totul pentru a nu admite devalorizarea și mai drastică a leului. În textul domniei sale domnul Ciubașenco este mai drastic – „obligat să pună în aplicare nepopulare măsuri pentru societatea moldavă, următorul premier va fi un kamikaze”.  Aș adauga – nu numai pentru el, dar și pentru partidul din care face parte.

Dacă nu va acționa corect, viitorul premier ministru își va sacrifica atât cariera proprie cât și imaginea partidului din care va face parte. În timp ce echipa viitorului prim ministru va încerca să stingă toate aceste incendii sociale, Partidului Democrat se va pregăti de alegeri. Care vor fi declanșate atunci când vor hotărî liderii din umbră ai acestui partid. Poate la anul. Poate la data când va avea loc preconizatul referendum pentru modificarea Constituției. Cu siguranță, alegerile parlamentare anticipate vor fi declanșate de Partidul Democrat atunci când imaginea principalei formațiuni politice concurente va fi din ce în ce mai erodată.   

În fața acestui scenariu, formațiunea politică care va prelua conducerea viitorului cabinet de miniștri, are o singură alternativă – de a-i pregăti pe cetățeni, încă de pe acum, pentru șocurile sociale care vor urma. Doar transparența decizională și explicațiile clare către cetățean i-ar putea menține viitorului prim-ministru o cotă de simpatie. Dar fie vorba între noi, cine și-ar dori pe vreme asta tulbure, să fie prim-ministrul Moldovei? 




 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu