marți, 2 iunie 2015

LEGEA CONSERVĂRII ȘI SCHIMBAREA CABINETULUI DE MINIȘTRI



Sondajul de opinie prezentat la sfârșitul lunii mai de către casa de sondaje CBS-AXA a arătat cât de fragilă este Alianța politică Moldova Europeană. Potrivit datelor din această cercetare anume formațiunile politice din această coaliție, Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat din Moldova, au pierdut câte puncte din încrederea populației. La data realizării sondajului (6-10 mai) populația dădea mai multă crezare Partidului Socialiștilor, Partidului Comuniștilor și formațiunii politice conduse de domnul Usatâi. Liberalii moldoveni ar acumula doar șapte la sută din voturi. Fotografia socială a momentului a fost analizată pe toate fețele iar cei interesați iau măsuri de stopare ale acestor tendințe. Domnul Lupu și domnul Filat au tras învățămintele de rigoare. În cadrul unei emisiuni de televiziune, democrații și liberal democrații, prin vocile domnului Diacov și a domnului Streleț,au prezentat planul domniilor lor de redresare a acestei neplăcute situații - formarea unei majorități stabile în Parlamentul Republicii Moldova.

 ”Avem  nevoie de o majoritate clară în Parlament doar în acest mod Guvernul poate activa în parametrii normali”, a spus domnul Diacov. La rândul său, domnul Valeriu Streleț a spus că în interiorul Alianței politice Moldova Europeană au existat discuții la acest subiect. „Noi am mai vorbit despre scenariul formării unei coaliții majoritare, la acest lucru s-au referit și domnii Lupu și Filat, cu posibilitatea creării noii coaliții după alegerile locale. Evident că este unul din pașii care trebuie întreprinși, dar nu este unicul. Aceasta trebuie să fie o majoritate proeuropeană clară, putem examina diverse configurații politice”, a spus Streleț. Măsura este una corectă - având o susținere solidă în rândul deputaților, un nou cabinet de miniștrii ar putea aplica măsurile necesare pentru creșterea nivelului de viață a cetățeanului și întoarcerea simpatiei sale către partidele pro-europene.

Domnul Filat propunea instituirea unei majorități parlamentare pro-europene încă din 20 mai. „După alegeri va trebui să avem discuţii serioase privind instituirea unei majorităţi parlamentare clare. Or, avem nevoie mai mult ca oricând de stabilitate pentru a putea implementa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, pentru a promova noi reforme, pentru a duce la bun sfârşit toate procesele care vizează calitatea vieţii oamenilor şi viitorul R. Moldova”, nota liderul liberal democrat pe Facebook.

Și domnul Ghimpu este deschis pentru refacerea Alianței pentru Integrare Europeană. Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă la începutul luni mai, domnia sa admis posibilitatea ca după alegerile din 14 iunie, Partidul Liberal să revină în mod condiționat la guvernare. Domnul Ghimpu a respins categoric  varianta alegerilor parlamentare anticipate, deoarece acestea, în opinia sa, „îi convin lui Putin”.

Așadar, vrem sau nu, e aproape sigur - la sfârșitul lunii iunie vom avea parte de reconfigurarea guvernului. E clar că toate formațiunile politice așteaptă finalul bătăliei pentru fotoliul primarului de Chișinău. Zarurile, nu au fost încă aruncate. Domnul Urechean este cel care poate strica ecuația politică arătată în fotografia începutului de mai. Sătui de bătălii și de promisiuni, locuitorii capitalei moldovene ar prefera să aleagă pe cineva care, dincolo de furtunile geopolitice, tace și face treabă. Lipsindu-i de primăria de Chișinău, Serafim Urechean i-ar face pe liberali mai maleabili și mai dispuși pentru a forma repede o majoritate parlamentare. O misiune grea, dar nu imposibilă.

Domnul Ghimpu vorbește despre revenirea condiționată a Partidului Liberal la guvernare. Dar aceste condiționări la adresa Partidului Democrat și Partidului Liberal Democrat din Moldova pot fi făcute doar în momentul în care primăria Chișinăului ar aparține încă odată liberalilor moldoveni. Atunci domnul Ghimpu ar avea un ascendent asupra foștilor săi colegi. Un ascendent care i-ar da privilegiul de a dicta condițiile sale pentru participarea la formarea noului Cabinet de Miniștri. Lipsit de această autoritate domnia sa ar pierde statutul de primus inter pares și ar deveni egal printre cei egali. 

Rezultă că asocierea liberalilor la viitoarea guvernare depinde de rezultatul alegerilor locale din Chișinău. Fără primăria Chișinăului, echipa condusă de domnul Ghimpu ar fi mai docilă și gata pentru participarea la formarea noii majorități parlamentare. Ca și în fizică, principiul conservării energiei funcționează și în politică – nimic nu se pierde , totul se transformă. În mod paradoxal pierderea alegerilor locale în Chișinău îi vor aduce pe liberali acolo unde nu se află - în Cabinetul de Miniștri. După summit-ul Pactulului de Vecinătate de la Riga revenirea liberalilor la putere ar aduce Guvernului un plus de imagine, Moldova are acum nevoie de așa ceva. Nimeni nu câștigă și nimeni nu pierde - totul se transformă!  

  


Un comentariu:

  1. Mai, omul lui Dumnezeu! Nu intelegi odata ca fara a exista posibilitatea ca PL-ul GHIMPU- CHRTOACA sa devina vioara intai in ...RSS MOLDOVENEASCA , stabiltate politica nu va exista intre PRUT si NISTRU? Fac pariu cu mataluta pe ce vrei ca asa va fi! Poti sa astepti cat te tin baierele mintii alte mize si alte orizonturi! Rabdare ca a Romaniei nu exista pe lumea asta mai mare. 2000 de ani de istorie nu au fost instare sa zdruncine RABDAREA ACESTUI PAMANT !!

    RăspundețiȘtergere