luni, 26 ianuarie 2015

SĂ NE AȘTEPTĂM LA SURPRIZE PE RELAȚIA BUCUREȘTI - CHIȘINĂU ?




Două dintre cele trei partide pro-europene din Republica Moldova au căzut de acord cu privire la formarea unei coaliţii politice. PLDM şi PD au semnat acord politic fără participarea Partidului Liberal din Moldova. Liderii celor două partide au anunțat că noua coaliţie se numește Alianţa pentru o Moldovă Europeană și l-au invitat pe liderul liberal, Mihai Ghimpu să susțină, prin vot, alegerea noii conduceri a Parlamentului de la Chișinău.Partidul Liberal a avut ocazia de a demonstra că dorește ca lucrurile să meargă bine în Moldova. Au avut posibilitatea să voteze pentru noul speaker al legislativului ,a declarat după ședința excepțională a Parlamentului Vlad Filat

Duminică, 25 ianuarie, liberalii moldoveni s-au reunit în ședința Consiliului Politic Republican. După ședință s-a anunțat că Partidul Liberal este gata să reia discuţiile cu PLDM şi PD, dacă cele două formaţiuni vor renunţa la acordul semnat. În același timp, domnul Ghimpu, a amenințat că partidul pe care în conduce va intra în opoziție și a precizat că Partidul Liberal nu îşi va da votul pentru noul Guvern chiar dacă în fruntea lui va fi Iurie Leancă.

La orele în care avea loc ședința Consiliului Politic al Partidului Liberal, câteva sute de simpatizanți ai Partidului Liberal au protestat în Piața Marii Adunări Naționale față de ceea ce au numit „monstruoasa coaliție PCRM-PLDM-PD. „  Protestatarii au cerut o coaliţie pro-europeană şi numirea unui expert european în funcţia de procuror general pentru Republica Moldova. De sâmbătă, 24 ianuarie, pe rețelele de socializare circulau mai multe mesaje prin care internauții erau îndemnați să iasă la protest.  

Sunt puncte de reper prin care vom încerca să analizăm situația politică din Republica Moldova. Eliminarea Partidului Liberal de la pupitrul guvernării este considerată de către o serie de cercuri politice de la București ca fiind o pierdere importantă a pârghiilor deținute de către statul român în Republica Moldova. Posibila susținere a unui guvern minoritar PLDM-PD de către comuniștii moldoveni este considerată ca fiind o admitere a PCRM la procesele politice decizionale din Republica Moldova. Comentatorii politici români etichetează coaliția PLDM-PD ca fiind una euro-comunistă și solicită Palatului Cotroceni o reconsiderare a relației României cu Republica Moldova.

De ce liberalii moldoveni ar reîncepe tratativele pentru formarea unei coaliții doar dacă cele două formaţiuni vor renunţa la acordul semnat recent? De ce liberalii moldoveni și simpatizanții lor de la București se tem de alianța politică creată între Partidul Liberal-Democrat și Partidul Democrat din Moldova? Ce îi împiedică pe liberali să semneze un acord de colaborare politică cu nou creata Alianță? Ce se ascunde în spatele îndemnurilor la reconsiderări ale discursului politic românesc la adresa Republicii Moldova? De ce discursul anti PD și anti PLDM este alimentat atât la București, cât și la Chișinău?

Insistența Partidului Liberal de a obține mai multe posturi în stat a fost alimentată de anumite cercuri de la București. Era clar că această tactică va împinge negocierile dintre cele trei formațiuni politice într-un impas. Domnul Ghimpu a perseverat insistând să obțină mai mult. Domnul Dungaciu, regreta în acele zile că România nu era prezentă la negocierile esențiale de la Chișinău. În opinia mea, este profund regretabil că o țară ca România, nu este prezentă la aceste negocieri esențiale și este parte doar prin telefoane, Facebook sau alte instrumente de acest tip. Cred că România trebuia să fie prezentă, în acest moment, în Republica Moldova”, declara domnia sa pentru Digi 24.

Îmi pare rău că domnul Iohannis și-a amânat vizita în Republica Moldova. Era o posibilitate directă pentru statul român de a fi parte implicată în negocieri și de a putea insista pe lângă domnul Lupu și domnul Filat în favoarea domnului Ghimpu. Domnul Dungaciu a fost unul din cei care au insistat ca președintele Iohannis să nu vină la Chișinău. După amânarea vizitei președintelui român, domnul Ponta a avut buna intenție de a veni în Moldova pentru a ajuta la deblocarea negocierilor – nu se știe de ce și domnia sa și-a contramandat vizita. Cineva la București a făcut tot posibilul pentru ca atât președintele României cât și primul ministru să nu intervină în negocierile de la Chișinău. Cineva a avut interesul ca partea română să nu poată insista pe lângă liderii PDM și PLDM. Dacă s-ar fi făcut cu siguranță aveam un acord semnat și de către domnul Ghimpu.

În schimb, pentru că liberalii au fost scoși de la pupitrul guvernării, comentatorul politic Valentin Naumescu cere ca relația București-Chișinău să fie reconsiderată iar Moldova să fie susțină doar condiționat în drumul ei spre Europa. Nu trebuie să-i mai alintăm pe moldoveni, scrie cu subiect și predicat comentatorul român.   

Posibil că relații mai pragmatice pe relația România - Republica Moldova ar fi mult mai folositoare. Dulcegăriei relațiilor "frățești"ar trebui să-i urmeze realismul. Unul concret și măsurabil: ce, când și cum. Cu albul e alb, negrul e negru, iar brânza, fie ea de Chișinău ori Bistrița-Năsăud, pe bani. E timpul s-o lăsam mai moale cu podurile de flori ori de cărți, pentru a trece mai repede la construcția unor poduri mai reale, cele ale faptelor. dacă vrem să fie bine, atunci, da, s-o lăsam mai moale cu gargara și să trecem la lucrurile bine făcute. 

Condiționarea suportului României pentru integrarea europeană a Moldovei ar fi însă o schimbare din temelii a relațiilor dintre București și Chișinău. Acest îndemn este greșit. În contextul politic regional, orice neînsemnată modificare a politicilor româno-moldave ar fi recepționată atât de către factorii de decizie de la Washington, care au deschis anul trecut un dialog moldo-american cât și de oficialii de la Bruxelles ori Kremlin. Oficialii moldoveni sunt foarte conștienți de riscurile de securitate la adresa Moldovei pe care le implică războiul din Ucraina. Mariupol, noua țintă a Federației Ruse se află la mai puțin de șase sute de kilometri de Moldova. E clar că la Kremlin nu s-a renunțat la crearea Noii Rusii. De asta, nimeni la Chișinău (nici măcar Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor) nu îndrăznește să susțină un discurs care să arunce în aer relațiile dintre România și Moldova. 

O reconsiderare profundă a relațiilor bilaterale moldo-române ar însemna că mandatul președintelui Iohannis ar începe cu o nouă criză între cele două țări. Nici Palatul Cotroceni și nici Palatul Victoria nu au nevoie de răcirea relațiilor dintre București și Chișinău.
















4 comentarii:

  1. Ba da , are! Nu intelegi, nene Nichitus ca Nu se poate colaboara/coopera cu comunstii de nicio culoare? Nici in RO , nici in MD. Sa se duca PONTA la CHISINAU si sa puna relatiile "moldo"-romane la cale si ai sa vezi ce se intampla!!IIti chiar doresc sa ti se intample.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din toate partile se lucreaza la alura de sfint a lui Ghimpu si PL si mai putin in interesul RM. Ce s-ar comenta daca Voronin ajunge maine la o intelegere cu Dodon. Cum se va numi acea coalitie. Atit Ghimpu cit si Voronin sunt niste extreme. Ghimpu a ales sa fie ma de extrema decit Voronin. Sa fie sanatot si sa-si asume cinsecintele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si tu sa fii sanatos, Vadime Antoni .
    Sa nu te miri cand vei suporta si tu consecintele . Romania nu coabiteaza cu RSS MOLDOVENEASCA. In Romania s-a murit in decembrie 1989 nu de ordinul a 1500 de morti, cat se zice oficial, ci circa 5-6 mii Adevarul se va afla oricum mai devreme sau mai tarziu si nu ar fi de mirare catusi de putin sa fi participat sute de "excursionisti "daca s-ar confirma svonurile Pot sa fie de acord cu asa ceva inca doua internationale socialiste de acum in colo, nu numai asta unde comunistul Stanisev este mare mahar cum a fost candva GH.DIMITROV. Mai un pic si-un pic si ...gata; fara burse,fara alte cetatenii, sarma ghimpata la Prut, fara intrari libere la orice ora din zi si din noapte in Romania etc, et etc. Intr-adevar ex -presedintele Basescu prea mult a alintat aceasta toxica RSS MOLDOVENEASCA. A fost destul. Vedeti-va de SPATIILE VOASTRE RUSESTI care vi s-au cuibarit in suflete si in minti . TERMINAM ..."POVESTEA DE SUCCES". Fac pariu cu oricine ca in situatia data , adevarat bulgare de zapada care a luat-o la vale, se vor aseza lucrurile tocmai in acest fel.Romania nu-si poate periclita pozitia de tara NATO si UE ca sa convinga si sa faca niste concesii distructive la adresa ei, Deci sa fiti voi sanatosi cu totii , inclusiv cu Ghimpul vostru cu tot.Totusi nu a avut curaj suficient sa se opuna la timp si cu toata fermitatea la niste comunisti corupti si farisei.Si nici nu are! Degeaba ne ameninta Nichitus cu cei 600 de km care ne despart de ... noul URSS. Romania a mai avut frontiere lipite cu URSS si nu a facut in pantaloni de frica.
    BY, BY coane Vadime !!

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsul la întrebarea din titlu este : DA. Ținând cont de faptul că la conducerea RM sunt 2 partide anti-românești (PCRM și PD), chiar dacă PCRM nu face parte din alianță și luând în considerare trista experiență a lui Băsescu cu Voronin, sper că nici un om întreg la minte din RM nu se așteaptă din partea României la felicitări și ”îmbrățișări frățești” ... Nu ne insultați inteligența și memoria încercând să ne luați de proști.

    RăspundețiȘtergere