sâmbătă, 31 ianuarie 2015

ÎNDEMNUL PREȘEDINTELUI IOHANNIS PENTRU LIBERALII MOLDOVENI



Patru puncte de reper pentru a înțelege unde se află Moldova. 

1. Iurie Leancă a fost oficial desemnat în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru. Conform legii, domnia sa are la dispoziție 15 zile pentru a-și forma Cabinetul de Miniștri și a elabora Programul de Guvernare, cu care să vină în fața deputaților și să solicite votul de încredere. După desemnare Leancă a declarat că, pentru a găsi susținerea necesară, va purta negocieri cu fiecare fracțiune parlamentară, sugerând că va pune accent pe negocierile cu fracțiunea Partidului Liberal.

2. După o perioadă de opt ani de aflare în fruntea intelligence-ului românesc, George Maior a renunţat la şefia Serviciului Român de Informații. „Directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George Maior, şi-a înaintat demisia de la conducerea SRI Preşedintelui României, marţi, 27 ianuarie. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia“, se arată într-un sec comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Demisia lui Maior este surprinzătoare, mai ales că, în urmă cu câteva zile fostul director al SRI afirma că s-a înţeles cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a-şi continua mandatul. 

3. Statele Unite ale Americii au un nou ambasador în Republica Moldova –  James D. Petit. Rapida numire a domniei sale la post, Statele Unite nu au desemnat un ambasador la București încă din anul 2012, subliniază importanța relației Statele Unite – Republica Moldova. Mesajul video de prezentare a noului ambasador a fost realizat în limba română și în rusă. În discursul în limba rusă ambasadorul Petit a spus că Statele Unite ale Americii, ca și Moldova, sunt o societate multiculturală care se consolidează, și devine mai bogată datorită unei populații diverse din punct de vedere etnic”.

4. La prima întâlnire cu ambasadorii străini acreditați la București președintele Iohannis a făcut referință și la situația politică din Republica Moldova. Președintele român a spus că, „România va sprijini în continuare ferm eforturile Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, precum şi cooperarea cu celelalte state din cadrul Parteneriatului Estic". "Parcursul european al Republicii Moldova și al Ucrainei rămâne una dintre preocupările principale de politică externă ale României". "Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană sunt de preferat oricărei alte soluţii de compromis. Sperăm ca liderii de la Chişinău să-şi înţeleagă misiunea dată de cetăţenii moldoveni şi să îşi orienteze eforturile exclusiv în direcţia consolidării democraţiei."

Sunt patru repere care mă fac să afirm că alegerea făcută de către PLDM prin desemnarea lui Iurie Leancă la postul de candidat la funcția de premier este una corectă și necesară atât formațiunii politice din care provine cât și statului moldovean în ansamblu. De fapt, Iurie Leancă are șansa de a continua tratativele cu liberalii moldoveni pentru a-i readuce la guvernare. Prezent la emisiunea „In Profunzime”, domnul Ghimpu a declarat că domnul Leancă poate ajunge premier doar susținut de către liberali. Iată că în acest moment liderul liberal are posibilitatea să treacă de la vorbe, la fapte. 

Desigur că, în limita de care dispune, domnul Leancă va păstra în noul Cabinet de Miniștrii linii directoare care vor permite continuitatea reformelor începute de guvernul precedent. Dincolo de implementarea reformelor și menținerea Moldovei pe drumul ei european, riscurile mărite de securitate existente în regiune, impun noului Cabinet de Miniștri întărirea instituțiilor de forță. Numirea unui nou ministru la interne nu trebuie să afecteze buna colaborare dintre MAI și SIS, care a făcut posibilă prevenirea unei multitudine de pericole la adresa securității statului moldovean. Numirea unui alt director în fruntea serviciului de securitate moldovean ar genera riscuri, păstrarea domnului Balan în fruntea serviciului de securitate moldovean este o măsură de siguranță necesară pentru continuarea acestei cooperări.  

Cu siguranță o parte din jocurile de putere de la București și-au găsit ecou și în Moldova. Plecarea domnului Maior din fruntea SRI poate fi parte a unor dezechilibre de putere în interiorul statului român. Nu este firesc ca șeful unui serviciu special important să plece din funcție fără explicații, fie din partea domniei sale, fie din partea Cotrocenilor. Nu a existat nici un incident de securitate care să fie responsabilitatea domnului Maior. Singura nereușită înregistrată ține de lipsa de anticipare a SRI față de evoluția negocierilor pentru crearea unei coaliții pro-europene în Republica Moldova. Pe data de 8 ianuarie, președintele Iohannis anunța existența unor suficiente semnale că până la vizita programată la Chișinău (23 -24 ianuarie 2015) va exista o coaliție pro-europeană. Semnalele primite nu s-au adeverit iar vizita a fost contramandată. E posibil ca pe lângă erorile interne, domnul Maior să fi plătit și pentru această nereușită.

Discretul semnal transmis de discursul în limba română și rusă oferit de către noul ambasador american la Chișinău ar trebui să-i pună pe gânduri pe liderii partidelor parlamentare moldovene. Trimiterea făcută la multiculturalitate și la bogăția etnică a Moldovei poate fi interpretată ca un îndemn ca noul guvern să încerce a micșora faliile existente între populația majoritară și cea vorbitoare de limbă rusă pentru a crea stabilitate. Noul ambasador este cunoscut ca fiind un experimentat cunoscător al realităților din spațiul ex-sovietic. Investirea rapidă a domniei sale în funcție demonstrează interesul real pe care Statele Unite îl au față de Moldova. Un interes demonstrat și prin lansarea, anul trecut, a dialogului strategic moldo-american. 

Un interes aparte, pornit din dorința de a vedea Moldova în marea familie a statelor europene, ca un mijloc de reunire a familiei românești, îl are și Bucureștiul.  Președintele Iohannis care imediat după începerea mandatului  a început relația cu Moldova cu stângul – contramandarea vizitei la Chișinău poate fi considerată un eșec, se declară împotriva unui guvern cu susținere minoritară și afirmă că "un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană sunt de preferat oricărei alte soluţii de compromis. Sperăm ca liderii de la Chişinău să-şi înţeleagă misiunea dată de cetăţenii moldoveni şi să îşi orienteze eforturile exclusiv în direcţia consolidării democraţiei." Un mesaj concis și clar. 

Îndemnul adresat liderilor moldoveni, de a înțelege misiunea primită de la cetățeni, are o destinație precisă, el este adresat domnului Ghimpu. Liderul liberal a primit misiunea istorică de a vota pentru cabinetul Leancă 2 și de a consolida democrația moldoveană prin instaurarea unui guvern stabil. După asta liberalii vor fi primiți cu onoruri la București și, de ce nu, vor primi statutul de salvatori ai democrației și ai vectorului european. Va auzi ori nu domnul Ghimpu mesajul enunțat de președintele României? Vom vedea. Sunt optimist.





5 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.realitatea.md/persoane-publice-care-activeaza-in-interesele-altor-state-monitorizate-de-sis-vezi-declara-ia-lui-mihai-balan_15429.html

    RăspundețiȘtergere
  4. FSB, GRU şi masoneria rusă, de la Bucureşti la Chişinău. Toni Greblă este doar vârful asibergului
    GEORGE DUMITRU | 24 ianuarie 2015 | 6 comentarii

    RăspundețiȘtergere