miercuri, 6 decembrie 2017

PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU ALȚII, CIUMĂ



Purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, europarlamentarul Siegfried Mureșan, anunță pe Facebook că, Partidul Acțiune și Solidaritate (condus de Maia Sandu) și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (condusă de Andrei Năstase) au fost acceptate drept partide membre ale Partidului Popular European. De asemenea, Mureșan anunță că strategia pentru alegerile parlamentare din 2018 a celor două formațiuni politice moldovene va fi pregătită de popularii europeni. „Obiectivul PPE este clar: să câștigăm aceste alegeri și să dăm Republicii Moldova un guvern care să aducă Moldova mai aproape de Europa. Cetățenii Republicii Moldova merită o clasă politică mai bună decât ceea ce au avut până acum”. De aici.


Europarlamentarul român deține în același timp și funcția de negociator șef pentru bugete al UE și este cel care a inițiat condiționările impuse Republicii Moldova întru primirea ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro. Recent Siergfried Mureșan a declarat că nu are încredere în Guvernul de la Chișinău, pentru că ar putea fugi cu banii”. De aici.
 

În recentul interviu acordat portalului report.md, Siegfried Mureșan recunoaște că, stoparea ajutorului macro-financiar destinat bugetului Republicii Moldova se datorează modificării legislației electorale. „Dacă nu ar fi fost modificată legislația electorală, Republica Moldova ar fi primit cele 100 de milioane de euro ca ajutor de la UE în acest an”, afirmă eurodeputatul român. El adaugă că, Republica Moldova va primi aceste fonduri doar în cazul în care va îndeplini condiționalitățile impuse de UE.


Amintesc, principalele formațiuni politice moldovenești care s-au manifestat împotriva modificării Codului Electoral au fost formațiunile conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase. La ele s-au alăturat comuniștii moldoveni și simpatizanții lui Renato Usatâi. Întâmplător sau nu, primele două au fost primite în PPE.


În septembrie 2017, Parlamentul European și Consiliul UE au hotărât să acorde Moldovei un suport macro-financiar de 100 de milioane de euro. Acest suport constă dintr-un împrumut în valoare de maximum 60 milioane EUR cu un termen maxim de scadență medie de cincisprezece ani și un grant în valoare de până la 40 de milioane de euro. Pachetul de documente privind acordarea acestei asistențe macro-financiare a fost deja semnat. Banii vor ajunge la Chișinău în trei tranșe, primele două tranșe vor fi de până la 30 de milioane de euro, iar a treia, de până la 40 de milioane de euro. Alocarea fiecărei tranșe este condiționată de o listă criterii exacte pe care Cabinetul Filip trebuie să le îndeplinească. Înainte de eliberarea fiecărei tranșe, Comisia Europeană, în cooperare cu autoritățile moldovene și personalul Fondului Monetar Internațional, vor verifica dacă condițiile legate de această asistență au fost respectate în mod adecvat. De aici.


Pentru deblocarea primei tranșe din această asistență/împrumut, UE cere guvernului de la Chișinău îndeplinirea a zece puncte de reformă în sistemul sectorului public, lupta împotriva corupției și spălării banilor, reforme în sistemul energetic, îmbunătățirea climatului de afaceri și implementarea DCFTA. 


Nu am nici o îndoială că, la fel ca în 2016, când a îndeplinit condiționalitățile înaintate de Guvernul României, primul ministru Pavel Filip va îndeplini și reformele cerute de UE. Constat doar că aceste clauze sunt foarte drastice. Severitatea acestor pretenții a fost observată și de președintele Delegației Comisiei parlamentare de Asociere UE-Republica Moldova, eurodeputatul Andi Cristea. Prezent la Chișinău, unde a participat la Forumul de dezbateri privind integrarea europeană a Republicii Moldova, parlamentarul european a spus că, Uniunea Europeană, la solicitarea unor europarlamentari PPE, impune statului moldovean condiționalități mult prea dure, doar datorită faptului că partidele care se află la guvernare nu sunt afiliate PPE”. "Sunt hipercondiționalități", a concluzionat europarlamentarul român. De aici
 

Sunt de acord cu europarlamentarul Andi Cristea. Nu a fost o coincidență faptul că pretențiile avute de reprezentanții PPE referitoare la schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova au fost preluate de PAS și PPDA. Pretenții penibile căci, așa cum a subliniat preşedintele Comisiei de la Veneţia, statele sunt suverane în privinţa aplicării unui sistem electoral. 
 
Nu cred că apariția unor clauze la acordarea sprijinului macro-financiar, din care mai mult de jumătate este un împrumut, are ceva de-a face cu echidistanța politică. Amintesc că, popularii europeni sunt adversarii politici ai social democrației europene, formațiune la care este afiliat Partidul Democrat din Moldova, aflat la guvernare.


Nu cred nici afirmației potrivit căreia Guvernul Filip ar putea fugi cu banii UE. Alții au fost cei care au trădat încrederea acordată de către PPE. Să nu uităm că, în timpul în care miliardul dispărea din băncile moldovenești, guvernul moldovean era condus de un reprezentant al PLDM - formațiune politică care a beneficiat de multe favoruri din partea PPE. Nu vreau să dau crezare vocilor care afirmă că aceste avantaje ar fi fost răsplătite de către premierii PLDM. Dar, nu iese fum, fără foc. 


Aflu că, la Departamentul Instituţiilor Penitenciare din Republica Moldova a fost depus un demers semnat de un grup de jurnalişti. Aceştia doresc să realizeze un interviu cu Vladimir Filat, condamnat la 9 ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Nu știu dacă acest demers va fi sau nu acceptat. Nu știu ce va declara fostul prim-ministru. Dar poate, printre celelalte declarații pe care le-ar putea face, s-ar afla una care s-ar referi la hipercondiționalitățile impuse Moldovei de către PPE. Severități care nu au fost niciodată înaintate guvernelor conduse de PLDM. Și m-aș bucura să aflăm cum se face că, pentru unii, popularii europeni sunt mumă, iar pentru alții, ciumă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu