joi, 2 noiembrie 2017

PLAHOTNIUC FACE UNIREA ?



În luna mai 2017, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, făcea declarații în favoarea ideii de reunificare a Republicii Moldova cu România. 


Înaltul oficial al Partidului Democrat din Moldova, declara la TVR Moldova că şi-ar dori ca cele două state românești să se miște mult mai repede în ceea ce privește procesele de integrare. Trebuie să ne mișcăm mai repede în procesele de integrare. Proiectele importante sunt cele care vor integra unele procese, începând de la infrastructura energetică, drumuri, poduri, comunicațiile aeriene sau feroviare. Ne dorim să avem o linie ferată Chișinău-București, cu un tren foarte rapid. Să nu mai fie nevoie să schimbăm de fiecare dată garniturile. Vrem un sistem financiar-bancar integrat. De ce să nu avem un sistem al educației integrat? Trebuie să existe procese de integrare mult mai rapide și realizate calitativ", a spus Candu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi", de la TVR Moldova. De aici.


Zilele acestea aflu că guvernele de la București și Chișinău au bătut palma pentru intrarea României pe piața energetică din Republica Moldova. Compania Transgaz urmează să cumpere compania Vestmoldtransgaz, cea care gestionează construcția gazoductului Ungheni – Chișinău. Autoritățile moldovene au scos la vânzare această întreprindere.  De aici.


De asemenea, președintele social democraților români, Liviu Dragnea, a anunțat că o companie de stat din România vrea să preia o societate de energie din Republica Moldova. Dragnea a mai spus că România își dorește să realizeze între Prut și Nistru și proiecte mari de infrastructură. Cel mai probabil este vorba de construirea unei căi ferate cu ecartament european, cile ferate moldovenești utilizează ecartamentul sovietic, mai mare decât cel folosit în căile ferate din majoritatea statelor lumii. De aici.


Se cunoaște deja că cele două state urmăresc să își interconecteze liniile de electricitate. Sunt programate  construcția unor noi linii energetice care urmează să asigure exportul de electricitate din România. Toate acestea fac posibilă conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic românesc, deci la cel european.


În luna noiembrie, la Chișinău va avea loc ședința comună a Guvernelor din Republica Moldova și România. În luna martie, o reuniune similară a celor două Guverne s-a ținut la Piatra Neamț, iar în luna iulie, premierul român, Mihai Tudose, a fost în vizită la Chișinău. Anunțul a fost făcut de ambasadorul moldovean acreditat la București care a declarat că, „în pofida complexității situației politice de la Chișinău”, relațiile dintre România și Republica Moldova sunt foarte bune. De aici.


La alegerile prezidențiale de anul trecut, exponentul opţiunii pro-ruse, anti-europene şi anti-româneşti, l-am numit pe președintele Dodon, a câștigat. Societatea moldovenească a demonstrat atunci că este profund divizată politic. Dar, timp de un an,  opțiunea pro-rusă a început să se dezumfle încet. Se observă din ce în ce mai bine că Moscova nu este dispusă să plătească facturile emise de președintele Dodon. 


Realizarea proiectelor românești pe teritoriul Republicii Moldova este modul inteligent prin care statul român răspunde provocărilor existente în interiorul statului moldovean.  Acest îndrăzneț pas pe care îl face statul român peste Prut are acceptul autorităților moldovene, deci și al liderilor Partidului Democrat. Să nu uităm că social democrația română are un parteneriat cu partidul condus de Vlad Plahotniuc. 


Liderul democraților moldoveni a fost acuzat că ar avea înțelegeri secrete cu exponentul curentului pro-rus, Igor Dodon. Acceptul lui Plahotniuc pentru realizarea unor mari proiecte românești în Republica Moldova, demonstrează falsul acestor acuzații. Dimpotrivă, pare că Partidul Democrat din Moldova face primii pași pentru Unire.

2 comentarii:

  1. Moldovenii dintre Prut si Nistru inclusiv Plaha vor doar sa-i fraiereasca pe prostii de romani de bani asa cum au facut de cand lumea si pamantul. Rusii nu dau 1 leu ca nu-s fraieri, europeni nici asa, doar romanii sunt suficient de prosti cat sa se lasa in continuare fraieriti si prostiti de moldovenii cu doua fetze, smecheri si manipulativi dintre Prut si Nistru... platesc prostii de romani oricum.

    1.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
    Salar mediu net (in mana) 2017
    Romania - 515 euro
    Rusia - 474 euro
    Rep Moldova - 208 euro

    2.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_minimum_wage
    Salar minim brut 2017
    Romania - 316 euro
    Rusia - 115 euro
    Rep Moldova - 115 euro

    3.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita
    Pib per capita 2017
    Romania - 9.500 $
    Rusia - 9.000 $
    Rep Moldova - 1.900 $

    RăspundețiȘtergere
  2. VISE, VISE...
    ROMANIA nu are bani sa faca investitii in infrastructura suplimentare in afara celor propuse si finantate de Uniunea Europeana cu 85% din bani. Alegerile din anul 2018 daca vor avea un singur tur, partidul socialistilor rusesc va castiga cel putin 50 de mandate din 101 total la care se vor adauga cativa comunisti sau de la partidul nostru (rusesc). Noi unionisti vom fi exclusi din viata publica, trupele rusesti vor ramane la Nistru, apropierea tarii de Rusia va creste foarte mult, Uniunea Europeana, NATO se vor trezi in raport cu politica moldoveneasca si societatea foarte divizata din tara dar va fi TARZIU deoarece RUSIFICAREA va creste. ROMANIA nu va fi lasata sa intervina social, economic, militar in R. Moldova, fiind in NATO si U.E.

    RăspundețiȘtergere