miercuri, 29 noiembrie 2017

DAȚI UN LEU PENTRU NĂSTASE, VORONIN ȘI USATÂI



Săptămâna trecută mai mulți reprezentanți ai unor ONG-uri din Republica Moldova au propus inițierea și desfășurarea, până la alegerile parlamentare din 2018, unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a introdus sistemul mixt de vot. Ei au declarat că, în decurs de o lună, vor forma un grup de inițiativă pe care îl vor înregistra la Comisia Electorală Centrală. După înregistrare, va începe colectarea se semnături în vederea susținerii referendumului.
 

Partidul Comuniștilor, Partidul Platforma DA și formațiunea politică condusă de Renato Usatâi au anunțat că se alătură acestei iniţiative. De aici.


Dreptul ONG-urilor la implicare civică se suprapune cu protestul partidelor politice referitor la modificarea Codului Electoral. Coincidență sau nu, în acest caz concret, inițiativa unei părți a societății civile moldovenești capătă afilieri politice. Dacă privim atent, o parte din liderii acestor organizații (Arcadie Barbăroșie ori Valeriu Pașa) au afilieri indirecte cu formațiunile politice care s-au alăturat acestei inițiative. Nu putem spune că această inițiativă civică nu are afilieri politice, așa cum s-a afirmat. A pretinde neafilierea politică ar fi o minciună.


Amintesc că, în luna aprilie 2017, în timpul campaniei cu privire la schimbarea Codului Electoral, partidele s-au opus acestei modificări au semnat o declarație comună privind consensul politic pentru  menținerea sistemului electoral proporțional. Deci nu e prima dată când  liderul Partidului Platorma DA, Andrei Năstase, își unește forțele cu Renato Usatîi și Vladimir Voronin.


Inedită este afilierea unor organizații neguvernamentale, pro-europene, cu Partidul Comuniștilor, ori cu formațiunea politică condusă de Renato Usatâi, care promovează menținerea Republicii Moldova în sfera de influență a Federației Ruse.


Declarația potrivit căreia această inițiativă este „inocentă” și reprezintă un demers „pro-democrație și nu în sprijinul vreunui partid din Republica Moldova” este ironică. Autorul acestei afirmații, Oazu Nantoi, la fel ca alți cetățeni ai statului moldovean, are dreptul să își expună opinia. Expunerea unei opinii, fie ea și politice, nu costă bani. Declanșarea unui exercițiu electoral costă bani. Referendumul inițiat de Partidul Socialiștilor pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă a costat aproximativ 9 de milioane de lei, bani care puteau fi folosiți pentru nevoile stringente ale statului moldovean. Eșecul referendumului anti-Chirtoacă a oferit un argument în plus împotriva folosirii banilor publici în folosul unui singur partid. Agenda partidelor politice nu se face folosind banii publici.


Dacă domnii Nantoi, Voronin, Năstase ori Usatâi doresc să facă acest exercițiu pro-democrație, n-au decât să îl facă. Este dreptul domniilor lor! Dar să îl facă folosind banii formațiunilor politice din care fac parte ori pe cei proprii. În nici un caz banii statului.


Apropo, dacă liderii acestor formațiuni politice afirmă că au un mare suport public, de ce nu ar face o colectă publică? Sunt sigur că vor strânge 60 de milioane de lei pentru desfăurarea acestui „inocent” referendum.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu