vineri, 8 septembrie 2017

CĂDEREA LUI DORIN ȘI CONFLICTUL DIN JURUL ARMATEI NAȚIONALE



Conflictul iscat în jurul Armatei Naționale a Republicii Moldova crește în amploare. 


Pe 8 septembrie, într-o conferință de presă, președintele Dodon a anunțat că a solicitat premierului Pavel Filip să-l demită pe viceministrul liberal al Apărării, Gheorghe Galbura, după ce ostașii moldoveni au plecat la stagiul din Ucraina, în pofida refuzului său. „Au rămas unioniștii și liberalii în funcție și se joacă de-a țara”, a declarat șeful statului. De asemenea, pentru că executivul moldovean a decis plecarea militarilor la aplicații, șeful statului moldovean a acuzat Guvernul Republicii Moldova de „uzurpare a puterii în stat”. Președintele a anunțat că, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, a semnat un ordin prin care interzice militarilor moldoveni să participe la orice exerciții militare sau la stagii peste hotare fără acordul în scris al instituției prezidențiale. De aici.


Pe fundalul neînțelegerilor dintre președinte și premier, liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, toarnă gaz pe foc, afirmând că președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, ar sta în spatele arestării primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă și recenta retragere din fracțiunea liberală a deputatului Iurie Dârda. Anterior, președintele liberal declara că vinovat pentru reținerea lui Dorin Chirtoacă ar fi Igor Dodon și Anatol Șalaru. De aici.
 
Declarațiile președintelui liberal au primit replica tranșantă a Partidului Democrat din Moldova: „Partidul Democrat consideră acuzaţiile făcute mai nou în spaţiul public de către liderul PL, Mihai Ghimpu, ca fiind exprimarea unei stări emotive puternice, nu a unei atitudini politice. Aceste acuzaţii sunt lipsite de credibilitate şi adevăr”, se arată într-un comunicat de presă. Potrivit democraților, toate aceste acuzații au început să apară „odată cu demararea unor anchete pe linia combaterii corupţiei, care au vizat şi reprezentanţi ai Partidului Liberal”. De aici.


Repet, demiterea, la inițiativa lui Mihai Ghimpu, a ministrului Șalaru a deschis Cutia Pandorei. Pe 27 decembrie 2016, atunci când președintele Dodon a semnat decretul de demitere a ministrului liberal din funcție, i-a mulţumit lui Ghimpu pentru acest demers. Amintesc că, atunci, președintele liberalilor moldoveni insista ca premierul Filip să înainteze cât se poate de rapid cererea de demitere către Igor Dodon. De aici.


Liberalii l-au propus în funcţia de ministru al Apărării pe fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, dar preşedintele Dodon a respins candidatura. Era la mintea unui copil de grădiniță că președintele Dodon va proceda în acest mod. După ce Partidul Liberal a părăsit coaliţia de guvernare, premierul Filip a evitat să intre în contradicție cu instituția prezidențială preferând ca funcţia de ministru al Apărării să rămână vacantă.  Această vacanță a funcției a adus opt luni de pace.


Actualul conflict dintre Președinția și Executivul moldovean se datorează lui Mihai Ghimpu. De ce? Pentru că el a fost cel care a insistat, în urma conflictelor avute în sânul partidului, pe demiterea ministrului Apărării, Anatol Șalaru. Conflictele au apărut pentru că președintele Ghimpu nu a dorit o reformă internă a Partidului Liberal, din acest motiv a intrat în conflict, atât cu Ion Hadârcă, cât și cu Anatol Șalaru. Amintesc că, pe 9 ianuarie 2017, la plecarea din funcția de ministru al Apărării, Anatol Șalaru a declarat că, Partidul Liberal s-a transformat într-un SRL administrat după bunul plac al lui Mihai Ghimpu”. Există suficiente voci care au afirmat același lucru.


Nu știu dacă Dorin Chirtoacă se face sau nu vinovat de infracțiunile care i se aduc. Alții sunt cei care trebuie să facă lumină în această chestiune. Știu însă că Mihai Ghimpu se face vinovat pentru faptul că nu i-a cedat funcția de președinte lui Chirtoacă, preferându-l la Primărie. Probabil, dacă Dorin Chirtoacă prelua funcția de președinte al Partidului Liberal, evoluția lui, dar și a administrației Primăriei Chișinău, era cu totul alta. Căderea lui Dorin Chirtoacă se datorează lui Mihai Ghimpu.


Evoluția conflictului din jurul Armatei Naționale depinde de dorința/nedorința președintelui Dodon pentru stabilitatea statului moldovean. Probabil și de propunerea pe care o va face premierul Filip.    

FOTO

Un președinte "liberal".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu