sâmbătă, 15 aprilie 2017

O SĂPTĂMÂNĂ LUMINATĂ DE FIORII UNUI NOU RĂZBOI MONDIAL



Duminică, 16 aprilie, creștinii ortodocși vor sărbătorii Învierea Domnului împreună cu creștinii catolici. Anul acesta Paștele ortodox se va suprapune cu cel catolic, de obicei se întâmplă destul de rar, ultima data când s-a întâmplat așa ceva a fost în anul 2014. Ar părea ca acest semn să fie unul de pace. Nu e chiar așa, este pentru prima dată, de la sfârșitul ultimei conflagrații mondiale, când lumea se află în pragul începerii unui nou război mondial. Despre adevărul acestei afirmații vorbesc evenimentele petrecute în săptămâna patimilor, săptămâna în care omenirea creștină sau nu, ar fi trebuit să se gândească la pace, nu la război.

Președintele Donald Trump a dispus desfășurarea în apropierea Coreei de Nord a unei flotile militare ce cuprinde inclusiv un portavion. Demonstrația de forță ordonată de Washington survine după ultimele teste cu rachete efectuate de armata nord-coreeană. Statele Unite au avertizat Phenianul că SUA ar putea recurge la atacuri preventive în cazul în care Coreea de Nord nu renunță la dezvoltarea programului nuclear. De aici.

Demonstrația militară americană urmează unui atac direct al Statelor Unite asupra Siriei care a avut loc în data de 7 aprilie. Atunci 59 de rachete de croazieră Tomahawk au lovit aerodromul de unde ar fi decolat avioanele care au comis un atac cu arme chimice asupra populației civile. Rachetele au fost lansate de pe două distrugătoare americane din Marea Mediterană. Operaţiunea militară a americanilor a fost anunțată forțelor militare ruse aflate în Siria, acestea nu au avut de suferit în urma acestui atac militare, reușind să se evacueze din zona bombardamentului.
Experții militari consideră că raidul efectuat de către Statele Unite demonstrează că președintele Trump nu se teme să acţioneze unilateral, oficialii de la Washington au ameninţat că vor face așa ceva şi împotriva Coreei de Nord, dacă Phenianul va dezvolta în continuare arme nucleare. De aici.

Aflat la Bruxelles, domnul Cristian Unteanu, jurnalist Adevărul, afirmă că omenirea nu va asista la o acţiune unilaterală americană, ea ar antrena prea durele reacţii ale Chinei şi Rusiei. „Există un acord între superputeri că lucrurile au fost împinse prea departe de Phenian care, astfel, a devenit un actor incomod, deranjant şi chiar periculos pentru ceea ce este acum discuţia între marii actori privind blocarea mişcărilor aproape să ajungă incontrolabile ale plăcilor tectonice şi redesenarea zonelor de influenţă”, scrie domnul Unteanu. De aici.
Chiar dacă experții din țările Uniunii Europene încearcă să demonstreze că economia Federației Ruse este ruinată ca urmare a sancțiunilor economice, realitățile par a fi altele. În ciuda greutăților, Moscova a reușit să se descurce  și fără Uniunea Europeană reorientându-se spre alte piețe. China, India, Brazilia, Africa de Sud, Coreea de Sud sunt doar câteva dintre acestea. Chiar dacă reconcilierea Uniunii Europene și a Statelor Unite nu a fost încă făcută publică, ea există și rezultă din faptul că la finalul reuniunii G7, (la nivel de miniștri de externe) a fost respinsă propunerea Marii Britanii de noi sancțiuni economice împotriva Rusiei.

E posibil, ca în zilele învierii lui Isus să asistăm la măsuri de disoluție a disctaturii din Coreea de Nord și la prima mare reîmpărțire a sferelor de influență. SUA va reunifica  Coreea,  o reparaţie morală istorică după înfrângerea din războiul coreean. Cu siguranță China își va consolida rolul ei de lider în regiunea asiatică, dar care, și unde, a fost câștigul Federației Ruse? 

La un moment dat, după reverențele pe care președintele Erdogan le-a făcut la adresa lui Putin, comentatorii de politică externă au crezut că ar fi vorba  de Turcia. Nu e chiar așa, referendumul care se va desfășura în ziua de 16 aprilie, zi în care creștinii sărbătoresc Învierea, va acorda, în mod sigur, puteri considerabil sporite președintelui Erdogan. Ultimele evoluții din regiune arată că mai degrabă Moscova a ales să aibă o alianță strategică cu Ankara. O relație pe care președintele rus a crezut că o poate folosi pentru a  destabiliza în folosul său echilibrul de putere din regiune, doar că, președintele Erdogan, deși s-a prefăcut că nu vede, nu e orb deloc. Sunt sigur că, la Marea Neagră, dar și în Republica Moldova, președintele turc va avea un cuvânt important de spus. Acesta este motivul pentru care domnia sa a confirmat deja că, în luna mai, va fi la Chișinău. De aici.

Ar părea că recenta decizie în care Republicii Moldova i s-a oferit un statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice ar fi o victorie personală a președintelui Dodon. Oficialii ruși, cei care i-au înlesnit participarea la  reuniunea șefilor de state care fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică ar putea susține, la rândul lor, că evenimentul ar fi o victorie a diplomației ruse. Nu e.

De ce nu e? Pentru că așa e geografia, nu o poți schimba - între Uniunea Economică Euroasiatică și Republica Moldova se află Ucraina. Fără o graniță comună cu un stat membru al acestei Uniunii Economice, totul este vânare de vânt și vorbe goale. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a primit asigurări din partea secretarului american de stat, Rex Tillerson, că Statele Unite nu vor permite vreun aranjament politic „la pachet”, care să lege soarta Ucrainei de cea a Siriei, ori a Coreei de Nord. La Kiev, există o îngrijorare cu privire la posibilitatea ca Washingtonul şi Rusia să ajungă la o înţelegere care să cuprindă concesii din partea SUA în Ucraina în favoarea Rusiei, în schimbul unor concesii ale acesteia din urmă în Siria. Asigurările date de Tillerson spun că Ucraina va rămâne la locul ei – salvatoare a Moldovei.

Permanenta prezență a punctelor de vedere ale președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, în spațiul publioc american vine să le explice factorilor de decizie de la Washington că Moldova, deși o țară mică, este una care are un rol important în arhitectura geopolitică a regiunii. "Moldova urmează calea spre democrație și reforme" este ultimul editorial publicat de domnul Plahotniuc în publicația The Daily Caller. Președintele democraților moldoveni explică care este situația de facto a Moldovei și le arată provocările cu care oficialii moldoveni se confruntă. Provocări care, puse în aplicare de strategii ruși, ar putea arunca în aer Moldova, Ucraina dar și toată stabilitatea regiunii din jurul Mării Negre. Explicațiile domnului Plahotniuc au menirea de a se constitui în oportunități pentru consolidarea relațiilor Chișinăului cu oficialii americani și cu majoritatea din Congresul Statelor Unite, acolo unde se face real politik-ul. 

Vor unii sau nu, liderul Partidului Democrat este singurul politician moldovean care a reușit europenizarea stângii moldovenești și a putut consolida, în jurul formațiunii politice pe care o conduce, o majoritate parlamentară care are un număr suficient de voturi pentru a menține Republica Moldova ancorată în rândul statelor pro-europene. Acesta este motivul proincipal pentru care este criticat/hulit/defăimat iar amenințările voalate la viața domniei sale s-au transformat în tentative, eșuate, de asasinat. Dacă autorii ar fi reușit, am fi fost martorii aruncării în aer a statului moldovean și al izbucnirii unor violente proteste de stradă. Repet, prin descoperirea făcută, oficialii ucraineni demonstrează un adevăr - Ucraina, nu numai prin așezarea geografică, este salvatoarea Moldovei!    

Un comentariu:

  1. Corect d. Nichitus, foarte corect...Singele varsat de soldatii ucraineni a decis soarta Rep. Moldova! Ar fi pacat sa nu spunem asta...Apropo, felicitari pentru articol...E unul bun. Dar lasati-va de necuratul, d. Nichitus, in numele lui Dumnezeu! Si va v-om respecta iarasi...Pentru ca, sunte-ti o personalitate...

    RăspundețiȘtergere