miercuri, 22 martie 2017

PIONII, SPIONII ȘI CONSERVELE



Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale împreună cu cei ai Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova au anunțat că au reușit să îl prindă în flagrant pe fostul deputat al Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Bolboceanu în timp ce era la o întâlnire cu un ofițer al serviciului rus de informații care activa la Chișinău sub acoperire diplomatică. Iurie Bolboceanu a fost reținut la data de 17 martie și este învinuit de spionaj și trădare de patrie.  Potrivit procurorului Vitalie Busuioc, fostul deputat a fost racolat în urmă cu mai mulți ani de către serviciile secrete din Federația Rusă și transmitea în mod periodic informații cu caracter secret. De aici.

Reținerea a fost posibilă ca urmare unei investigații complexe, în cadrul unei cauze penale intentate pe semnele constituente ale infracțiunilor prevăzute de art. 337 și art. 338 a Codului Penal al R. Moldova – ,,Trădare de patrie” și ,,Spionaj”. Pe numele fostului deputat a fost emis mandat de arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Potrivit oficialilor de la SIS, ajutorul atașatului militar rus acredidat în Republica Moldova, Alexandr Grudin, a fost documentat și, pentru că se bucură de imunitate diplomatică, a fost lăsat să plece.

Flagrantul dovedit de către reprezentanții Procuraturii și ai SIS a avut loc la o săptămână după ce autoritățile Republicii Moldova au transmis o notă către conducerea Federației Ruse prin care semnalează o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament și Guvern, cu ocazia vizitelor lor oficiale la Moscova. În nota de protest se preciza că oficialii de la Chişinău vor evita deplasările în Rusia până la soluţionarea acestei probleme. De aici.

În ciuda recomandărilor făcute de conducerea Parlamentului și a Guvernului moldovean, pe 16 martie, președintele Dodon a plecat într-o vizită la Moscova unde a avut întrevederi cu președintele Putin și Patriarhul Kiril. Domnul Dodon a renunțat să mai încerce a fi președintele tuturor cetățenilor moldoveni. 

La trei ani de la anexarea Crimeei, Federația Rusă a reușit, prin intermediul conflictului din Donbas, să neutralizeze Ucraina și a creat un sentiment de insecuritate în țările baltice și Polonia. Mai mult, prin intermediul pârghiilor politice și economice pe care le au la Tiraspol, oficialii ruși au reușit să păstreze o situație politică incertă și în regiunea transnistreană. Devine clar că, prin câștigarea instituției prezidențiale de către domnul Dodon, un adept al reorientării statului moldovean către Moscova, Republica Moldova este supusă unui război politic, mediatic și pshihologic. Un război rece.   

La aniversarea celor trei ani de când peninsula Crimeea a fost anexată de Federația Rusă, de Moscova până în Extremul Orient, la Vladivostok, au fost organizate sărbători naționale. Potrivit unei cercetări sociologice 78 la sută dintre cetățenii Federației Ruse consideră că anexarea Crimeei a adus mai multe beneficii decât pierderi. Sondajul de opinie afirmă că, după anexarea Crimeei, încrederea în autoritățile de la Moscova este cea mai mare. De aici.

Este un motiv suficient de puternic pentru ca autoritățile de la Kremlin să continue și să mențină expansiunea statului rus în fostele state ale Uniunii Sovietice și proxima lor vecinătate. Un motiv în plus pentru ca serviciile secrete ruse să încerce să își activeze oamenii pe care îi are în regiune și care timp de mai multe decenii au fost puși la „conservat”.

Cu siguranță, Federația Rusă a avut/are agenți de influență în Republica Moldova. Unii dintre ei au activat/activează în instituțiile statului moldovean. Probabil Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova are o evidență a celor care, în timpul Uniunii Sovietice, au colaborat cu instituțiile sovietice de securitate și au preferat să rămână în Republica Moldova.

Monitorizarea de durată a întâlnirilor lui Bolboceanu cu reprezentații serviciului rus de informații a dus la prinderea în flagrant a domniei sale. Atenție, un flagrant delict este o infracțiune descoperită în momentul săvârșirii ei sau înainte ca efectele acesteia să se fi consumat. Un complet de judecată va ține cont de asta. Nu uit că Iurie Bolboceanu a fost deputat un timp îndelungat și că a avut acces, voluntar sau involuntar, la secrete de stat. Dacă monitorizarea activității lui durează de mai multă vreme, nu exclud că, atunci când beneficia de imunitate parlamentară, măsurile de investigații la adresa lui să fi fost îngreunate. Imunitatea  parlamentară i-a apărat pe mulți deputați de acțiunile oamenilor legii. Probabil, pe unii, i-a scăpat și de monitorizarea serviciului secret.

Nu știu dacă procesul domnului Bolboceanu va fi unul public ori se va desfășura cu ușile închise. Probabil, în acest mod opinia publică va afla mai multe despre activitățile serviciului secret moldovean. Dar, să nu uităm că transparența acestei activități se poate transforma, la un moment dat într-un punct nevralgic.  

E firesc ca activitatea ofițerilor serviciului secret moldovean să fie una puțin transparentă. La fel de firesc este faptul ca cetățenii să își dorească să cunoască mai multe despre operațiunile pe care acești ofițeri le duc la bun sfârșit. Nu știm cu exactitate dacă este, sau nu, pentru prima dată când serviciul secret moldovenesc a anihilat o operațiune a servicilor secrete străine pe teritoriul Republicii Moldova. Directorul adjunct al SIS, Alexandru Balan, a declarat că este pentru prima dată când s-a reușit realizarea unui flagrant delict. Acest lucru dovedește profesionalismul la care a ajuns acest serviciu. 

În condițiile în care acţiunile militare ale separatiștilor ucraineni în regiunea Donbas și Lugansk continuă, în condițiile în care există semnale serioase de destabilizare a cursului pro-european al statului moldovean, profesionalismul ofițerilor SIS, nu poate decât să bucure.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu