luni, 23 ianuarie 2017

IOHANNIS PREȘEDINTE CETĂȚEAN SAU PREȘEDINTE JUCĂTOR ?




Președintele României s-a aflat în fruntea protestelor care au avut loc la București împotriva guvernului PSD. Mai bine de 20.000 de oameni s-au strâns, duminică 22 ianuarie, în Piaţa Universităţii din București pentru a protesta faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală al României. Manifestanții au mers în marş din Piaţa Universităţii până la sediul Guvernului. Ulterior, au pichetat sediul Partidului Social Democrat, câștigătorul alegerilor parlamentare din 2016. În timpul desfășurării protestului, circulaţia rutieră pe Bulevardul Kiseleff a fost blocată. Jandarmeria municipiului București a precizat, pentru MEDIAFAX, că protestul nu a fost declarat conform prevederilor legale, el fiind organizat pe reţelele de socializare. Potrivit legislației române, astfel de acţiuni se anunţă autorităților locale  cu trei zile înainte de a avea loc.
Prezent în Piaţa Universităţii, președintele Klaus Iohannis a spus că Guvernul României este un grup de penali. ''O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia, să slăbească statul de drept, ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia ca zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile'', a spus Iohannis.

Întors din SUA, unde a participat la instalarea președintelui american Donald Trump, preşedintele social democraților români, Liviu Dragnea, a afirmat că la sosirea lui în România l-a găsit pe preşedintele Klaus Iohannis ''în fruntea unei noi mineriade, o manifestaţie neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituţionale şi împotriva votului popular din 11 decembrie''. 
Protestele au început după ce Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică două ordonanţe de urgenţă, una privind graţierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Ordonanţa privind graţierea prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

Gânduri de la Chișinău

Prezența unei înalte autorități a statului român la o manifestație publică unde se exprimă un dezacord față de intențiile de acțiune ale unei alte înalte autorități a statului - Guvernul - arată că președintele susține această nemulțumire. Dar acest dezacord este doar al unei părți a populației. Celalată parte, care a votat cu social democrații, susține ordonanța de urgență. Desigur, șefului statului român este în drept să își exprime nemulțumirea față de acțiunile Cabinetului Grindeanu. A făcut asta în ședința de guvern la care a participat, putea să o facă, așa cum se practică de obice, și în Parlamentul României. Apariția domniei sale în stradă, alături de cei care contestă puterea din România este un semnal prost. Un semnal care are darul de a întări percepția că statul român se confruntă cu o dualitate de putere.

Cine are dreptate, Palatul Cotroceni ori Palatul Victoria?  

Președintele Iohannis s-a alăturat manifestanților pe care i-a încurajat să lupte împotriva „găștii de penali”. Domnia sa a uitat ce scrie în Constituția României și a ieșit la bătaie în drumul mare. Le-a arătat protestatarilor direcția și i-a chemat după el: către guvern, către sediul PSD. 
Se știe, președintele român nu moare de dorul liderilor PSD. S-a văzut asta atunci când a interzis accesul adversarilor lui politici la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, când a respins o primă candidatură a coaliției PSD/ALDE la funcția de prim ministru sau atunci când a dat lumină verde celui de-al doilea premier printr-un SMS format din trei cuvinte. E stilul domniei sale de a conduce România. Doar că șeful statului român, dacă e președintele tuturor românilor, trebuie să respecte voința populară, deci și a celor care au făcut ca PSD-ul să câștige alegerile parlamentare din 2016. Regulile jocului politic românesc ne spun că actuala majoritate parlamentară are pâinea și cuțitul în mână. 

Iohannis a încălcat regulile de joc

Jandarmeria afirmă că protestul a fost ilegal. Ce s-ar fi întâmplat dacă jandarmii s-ar fi apucat să îl oprească ori să-l fugărească pe preşedinte? Serviciul de Pază și Protecție, care asigură protecția înalților demnitari ai statului român, s-ar fi luat la bătaie cu reprezentații celor care apără păstrarea ordinii publice? Probabil, Jandarmeria Română nu a dispersat mitingul ilegal din simplul motiv că a știut despre venirea lui Iohannis acolo. Sunt sigur că a existat o comunicare între SPP și cei de la Ministerul de Interne al României. O întrebare se impune - ce a căutat șeful statului român la această manifestare neautorizată, încurajând încălcarea legi? Încearcă domnia sa, ca și președintele moldovean Igor Dodon în Moldova, să intre în coleziune cu Parlamentul României? Nu exclud această posibilitate, o asemenea confruntare, pentru alegerile prezidențiale din 2018, i-ar aduce probabil ceva simpatii.

Semnale proaste către exterior

Executivul român are tot dreptul să emită ordonanțe de urgență. În același timp, în Constituția României e scris, negru pe alb, că amnistia și grațierile colective se fac prin lege organică - PSD/ALDE dețin o lejeră majoritate pentru a face acest lucru. Cât despre modificarea Codului Penal, înclin să dau dreptate vocilor care spun că modificarea codurilor penale e necesară dar se mai putea nițel aștepta. 

Coborârea în stradă a președintelui Iohannis este o provocare la adresa majorității PSD/ALDE. Președintele nu a ales calea medierilor instituționale, ci pe cea a confruntărilor. Gestul nu va trece fără a atrage după sine o sancționare politică din partea majorității. Observ că între timp președintele a preluat inițiativa și a anunțat că va iniția procedurile pentru un referendum pe tema celor două ordonanțe de urgență. 
Devine limpede că energia politicienilor români va fi îndreptată spre o bătălie politică care, dusă la extrem, ar putea ruina statul. Nu înțeleg de ce se întâmplă acest lucru acum, în momentul în care prioritățile României țin de repoziţionarea în interiorul UE, ca urmare a Brexit-ului, şi adaptarea statului român la noile realităţi ale NATO. Momentul ales de Cotroceni pentru încordarea mușchilor politici în fața celor de la Palatul Victoria, pică rău. În loc ca instituțiile statului român să se concentreze la prioritățile care țin de interesul național al României, energiile se irosesc în dăunătoare lupte intestinale. Mesajul recepționat în plan extern este în defavoarea statului român : percepția este că la București puterea nu se transmite în mod civilizat. Arată ca naiba: o Românie încă balcanică.

11 comentarii:

  1. Inainte sa-l critici pe d. Iohanis, ar trebui sa te uiti in oglinda si sa-ti dai o palma pe fata de apa rece .. Mai Nichitus, tu poti critica tot gunoiul nostru, ce treaba ai tu cu un om care a facut istorie in orasul sau?

    RăspundețiȘtergere
  2. Radu Cebotari - KWI nu avea ce cauta alaturi de protestatari. Manifestatia era impotriva guvernarii, guvernare instalata de catre KWI. Presedintele a protestat impotriva cui? Ca el tot face parte din sistemul de putere al Romaniei. Si imi permit sa scriu despre Romania pentru ca m-am nascut acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dvs. aveti logica moldovanului care se teme sa piarda puterea...Ati uitat ca, d. Iohanis este un alt gen de om, cu gindire europeana, care nu se tine de posturi... Daca v-ati nascut acolo, ar trebui sa cunoasteti astfel de lucruri.Numai magarii nostri fas asa ceva. Si dvs. aparati tot ce ar putea crea probleme pentru PD sau aliatii acesetuia, inclusiv PSD...Numai ca, ati gresit tinta...Numai nu Iohanis e omul cela, nu Iohanis...

      Ștergere
    2. Dvs. aveti logica moldovanului care se teme sa piarda puterea...Ati uitat ca, d. Iohanis este un alt gen de om, cu gindire europeana, care nu se tine de posturi... Daca v-ati nascut acolo, ar trebui sa cunoasteti astfel de lucruri.Numai magarii nostri fas asa ceva. Si dvs. aparati tot ce ar putea crea probleme pentru PD sau aliatii acesetuia, inclusiv PSD...Numai ca, ati gresit tinta...Numai nu Iohanis e omul cela, nu Iohanis...

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Iuga,nu sunt chichite. Presedintele Romaniei este parte a puterii, este cel care a instalat guvernul Grindeanu. Protestatarii au strigat jos guvernul, au contestat puterea - deci l-au contestat si pe Iohannis? Aceasta chichita, cum o denumiti domnia voastra, imi spune mie ca de fapt presedintele si-a dorit sa fie in piata - si-a dorit sa intre in coleziune cu institutia parlamentara si cea guvernamentala. Iohannis a inceput o campanie impotriva PSD care se va transforma in campanie electorala ppentru alegerile prezidentiale din 2018. Nu e vorba despre cetateanul roman ori lupta cu coruptia, e vorba despre mentinerea domniei sale la Cotroceni.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-am şters postarea fiindcă am făcut-o rapid, era mare, poate fi interpretată de cei ce nu înţeleg unele chestii despre România, nu văd contextul.(Nu vreau să aibă dodoniştii material de propagandă)
    Deci haideţi să nu vorbim doar aşa, haideţi să aplicăm ce spuneţi şi la realităti, că altfel vorbim doar ipotetic, domnule Nichituş.
    Preşedintele este şeful puterii executive, un concept foarte ciudat în dreptul nostru. Dar real, puterea se împarte, nu este unitară( cred că cunoaşteţi).
    Dacă ar fi tot una, preşedintele l-ar putea demite imediat pe Grindeanu, fiind şeful puterii executive, şeful statului, cum se practica în trecut. Dar nu poate.
    Deci ce spuneţi dv. nu are sens, fiindcă ori nu înţelegeţi dreptul din România, ori nu cunoaşteţi toate elementele, ori legile sunt ciudate şi v-au dus în eroare(clar sunt ciudate). Strict după text el desemnează, apoi numeşte, după consultări, după vot. Deci este o republică semi-prezidenţială(un concept greşit şi el, semi înseamnă neclaritate. Ne-am temut de un Ceauşescu, deci am făcut un sistem unde toată lumea se dă după coada măturii şi putem face un circ balcanic cum ne place nouă. Din păcate, am avut cel puţin un preşedinte de genul ăla. Nu am înţeles că poţi avea orice lege, dacă nu o păzeşte nimeni este mai rea decât constituţia RSR!!! ).

    Cutumiar şi doctrinar, practic, el doar dă ok-ul, nu desemnează pe nimeni(Dragnea apare ca un voievod la TV şi spune pe cine desemnează, apoi preşedintele spune §ok, îl desemnez tot pe ăla). Deci suntem într-o republică semi-prezidenţială, ce se dă semi-parlamentară. Deci Iohannis nu are de a face cu Guvernul, nu garantează pentru el, ci PSD-ul o face. De asta lumea strigă „PSD ciuma roşie”, nu „Iohannis ciuma roşie.”
    Dacă susţine altceva, vorbim de forme fără fond, chichiţe, în genul „Regele Mihai era şeful statului pe hârtie! El a comis genocidul de pe Bug!” Astea nu merg în lumea civilizată, doar mai la est(nu-i aluzie, mă refer la URSS). Eu înţeleg că forma este importantă, dar când este mai importantă decât fondul, atunci putem închide taraba. Deci Iohannis nu a atacat nimic, doar a atacat nişte indivizi ce se cred pe feuda personală.
    Ori trebuie să vă spun nişte chestii: în primul rând Guvernul nu a fost votat de nimeni, nu reprezintă niciun cetăţean, PSD a primit legal locurile meritate în Parlament, deci şi-a primit dreptul câştigat la alegeri, a numi un anumit guvern nu-i un drept câştigat, deci guvernele se pot schimba dacă fac tâmpenii; în al doilea rând, PSD nu a făcut campanie electorală cu aceste ordonanţe, altfel nu ajungeau să aibă guvern, nici alegerile nu sunt un contract de sclavie pe 4 ani, ei şi-au câştigat doar dreptul de a reprezenta onest alegătorii(cred că-i ultima şansă pentru ei); în al treilea rând, legea se aplică prin constrângerea statului, statul aplică legea- principiile democratice prin constrângerea poporului. Nu putem noi dormi 4 ani, în timp ce ei îşi fac de cap. Nu s-au întâlnit hoţii cu proştii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Legat de campanie. Normal că preşedintele şi-a dorit să fie în piaţă, normal că trebuia să fie acolo, nu trebuie să vă spună nimeni asta. Preşedintele a fost ales de piaţă, nu a spus un banc şi ne-a fermecat, cum o făcea Băsescu sau Iliescu cu generaţiile mai vechi. Noi l-am pus acolo de gardian, el îşi face treaba(Apropo, el chiar a fost ales pentru mesajul anticorupţie, el chiar a preluat tot mesajul pieţei, deci el nu poate da înapoi.) Şi prin noi sper că înţelegeţi ce spun. El poate media şi a făcut-o foarte bine, nu poate media ticăloşia şi hoţia, pentru alea avem legi, nu mediere. Deci ideea îi că are dreptul, am spus în textul de sus( nu poţi să-i iei drepturile de cetăţean, el fiind deja cel mai important cetăţean. Cine poate face mai mult, poate şi mai puţin.) trebuia să o facă, fiindcă el este garantul pus de noi acolo tocmai din acest motiv(unul dintre ele) şi deja s-a declarat împotriva ordonanţei.
    Nu a stat Iohannis pe fotoliu şi a zis: Uite ce protest frumos. Despre ce este!? Perfect, hai şi eu!
    Deja ne-a salvat odată când a mers la Guvern, cu mult înaintea protestului. Apoi, la protest strigă lumea ce vrea, nu-i puteti băga pe gât ce au strigat 25 000 de oameni, 30 000, declaraţia o aveţi. Apoi, normal că-şi face campanie; în fiecare zi când face o chestie bună, este o campanie pozitivă, când face una mai puţin bună, este o campanie negativă. Dacă PSD şi-ar face campanie în stilul ăsta, jos pălăria. Ne-am plictisit de campanii patriotarde, SF, iar după 3 zile de la alegeri să revină iarăşi stilul iliescu de a guverna!

    Ideea îi că un politician trebuie să-şi facă campanie în fiecare zi prin faptele lui, Iohannis este un politician, ocupă o funcţie politică. Deci mi se pare amuzant ce spuneţi.
    Şi aveţi dreptate într-un loc, dacă nu făcea tot ce-i stă în putinţă pentru a împiedica nebunia, nu prindea probabil un nou mandat! Nu am votat acolo un circar pentru a mima jocul democratic, ci un preşedinte!
    Nu vreau să fie jucător, asta este motivul clar pentru care eu am ieşit în stradă şi am votat pentru el, voiam un preşedinte normal. S-a văzut în alegeri, omul nu s-a implicat mult, PNL şi-a rupt gâtul liber. Dar de aici până la a vrea un preşedinte circar, care joacă un rol tot timpul, este foarte mult. Nu vreau când ţara este făcută zob de nişte condamnaţi dovediţi, el să joace jocul ăla mizerabil dâmboviţean, care l-a scos din minţi pe Vaida-Voevod. Nu, dacă voiam circ, nu stat, mergeam la circ, nu la alegeri.

    Apoi, ultima frază este o frază întâlnită doar printre comuniştii din vest şi est(diferenţa, cei din est nu credeau în ea, era spusă doar de formă). Imi pare rău că spun asta, chiar nu-i aluzie.
    Orice om face ceva din interes; fie pentru a se simţi bine, fie pentru a ajunge popular, fie pentru a ajunge în rai. Orice negare este o chestie utopică, doar comuniştii au putut gândi asta, fiindcă ei voiau o lume robotizată, omul nou(Face furori ideea printre libertarienii vestici, dar în ce priveşte morala.). Că-l acuzaţi că o face pentru ceva anume nu-i acuză, este o presupunere normală, fiindcă toată lumea face ceva pentru ceva anume! Desigur, dv ştiţi şi pentru ce, deci aţi făcut un pas şi mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ideea îi simplă. Albul este alb, negrul este negru. Unii susţin un sistem feudal, iar principele Dragnea i-a dat ordin baronului Grindeanu să-i elibereze vasalii şi să face ce vor ei până într-o anumită sumă, alţii vor un sistem raţional, în care furtul până în 45 000 € din „greşeală” să fie reglementat, iar ăia ce au încălcat legea să facă ce le-a spus un judecător să facă. Preşedintele este de partea ultimilor, mie mi-e destul de clar. Acum ne putem gândi şi noi de ce Dragnea vrea aceste ordonanţe, nu numai de ce preşedintele nu le vrea. Eu zic că ne putem gândi că lăsând funcţionarii să fure de la stat şi eliberând pe cei condamnaţi arată clar că o face din spirit civic sau pentru a pentru a rămâne şef în PSD, pentru a deveni un nou Năstase, pentru a primi o parte din veniturile ilicite! Dar fără probe putem presupune şi că Dragnea o face fiindcă îi constrâns de extratereştrii, însă ce contează este ce susţine el, nu din ce cauză susţine.
    Mai mult, singura problemă reală este că PSD şi posturile sale aservite au jignit foarte mult românii, au spus că protestul este o lovitură de stat. Ori ei au mai spus asta şi la mineriadă, de au adus minerii şi au omorât/măcelărit sute de oameni. Asta m-a înfuriat foarte mult, pentru asta o să mă asigur, ca cetăţean, că orice cetăţean ce-l întâlnesc o să afle de ticăloşia lor. Eu chiar nu am ieşit la vot, PNL fiind mort, USR tânăr, am zis că puterea trebuie să alterneze, poate şi-au învăţat lecţia, să las opoziţia să facă treabă dacă vor cu atâta saţ şi au intenţii atât de bune. Am trecut şi peste partea cu Soros, cu tâmpeniile legionare din campanie, chiar şi peste condamnarea lui Dragnea(sunt un om ce crede în reabilitare). Se pare că nu este aşa, a fost prima şi ultima mea greşeală în privinţa lor, deci aştept referendumul de suspendare, dacă o să aibă PSD dorinţa, şi referendumul asupra ordonanţelor.
    Dar asta nu înseamnă că nu recunosc dreptul PSD de a guverna până la următoarele alegeri, ci recunosc că o să fiu mai atent.

    Deci, mai bine făceaţi un articol despre fondul problemei, nu chichiţele invocate de PSD, fiindcă sunt false probleme. PSD este disperat, vede că deşi ei sunt la fel de puternici ca în timpul lui Iliescu, ţara nu mai este ca în timpul lui Iliescu, nu o să le mai meargă niciodată.
    În Transilvania îl iubim pe Caragiale şi pe Vaida-Voevod, nu iubim personajele lui Caragiale, nici Brătienii în mod special, deci ne place fondul, nu jocul politic ca artă, maşinaţiunile din spatele cortinei! (îmi cer scuze că trebuie să compar PSD-ul cu Brătienii, totuşi diferenţa este astronomică, dar câteva idei ale feudalismului PSD îşi găsesc rădăcinile în feudalismul interbelic, dominat de liberali). Şi pentru a fi solidar cu cei din Bucureşti ce au ieşit în stradă şi pentru mine, cum am ieşit şi eu pentru ei la CLuj, mai spun un singur lucru. PSD, ciuma roşie!
    Multă sănătate, domnule Nichituş!

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule Vasile Iuga - ceea ce observ de la Chisinau e simplu:
    1.PSD-ul a gresit cu ordonantele de urgenta
    2.Klaus a profitat de greseala si a iesit la popor
    3.Klaus a preluat initiativa si i-a pus la colt pe pesedeisti
    Deci a inceput pregatirele pentru campanie prezidentiala de la anul. Simplu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Ticăloşia nu-i greşeală. Deci nu pot accepta această privire asupra situaţiei. Greşeala = culpă, lipsa intenţie (Desigur, acuma ei pot modifica oricum proiectele pentru a scăpa de oprobiu).

      2. Klaus s-a raliat împotriva „greşelii”, după ce mulţi specialişti, jurnalişti s-au raliat împotriva ei, fiindcă cineva din PSD a dezvăluit-o, dar înainte de protestele masive. Klaus a stopat-o prin prezenţa lui la Guvern, modificând ordinea de zi. Deci protestele au venit după, pentru susţinerea acţiunii lui. Deci poporul a ieşit la el, nu invers.
      3. Un lucru normal, doar nu era să-i laude, mai ales după ce posturile lor au minţit şi au manipulat ca în 91. „Soros a plătit strada”, „30 de lei de câine”, „lovitură de stat”, „Iohannis încearcă să dea o lovitură de stat”.
      Ori ce au încercat ei să facă se pedepseşte penal, fiindcă îi clar o încercare de discreditare grosolană, atât de grosolană că putea duce la război civil.(Unii PSD-işti mai supăraţi şi fără puterea de a distige, chiar au ameninţat, au numit protestatarii fascisti, că tot e la modă prin est)
      Art. 404: Comunicarea de informatii false
      Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani

      Eu sunt de acord că preşedintele profită, dar este meritul lui că profită!
      Apoi vorbiţi de potenţialii alegători ai lui Klaus ca de alegătorii PSD sau de cei ai lui Dodon. România nu-i toată PSD-istă!
      Klaus nu a fost ales de pesedişti, şi pentru că a fost bun în campanie! Nu a fost foarte bun în campanie, a fost ales de noi pentru că era o opţiune bună pentru a avea primul preşedinte normal al României!
      Deci sunteţi foarte amuzant. :)
      Asta-i campania lui Iohannis, pro bono din partea cetăţenilor, 30 000-50 000 numai la Cluj. Erau atâţia oameni că lumea ieşea din Mărăşti pe la turnul BRD, iar avangarda era aproape de Sora Center.
      https://www.youtube.com/watch?v=XF8e6h28Nwo
      https://www.youtube.com/watch?v=aMMjo0Xy0Jw
      Timişoara
      https://www.youtube.com/watch?v=c-dWourTzCY
      şi aş putea da Oradea, Constanţa, Iaşi, Bucureşti etc.

      Ștergere