marți, 22 noiembrie 2016

CE VA SPUNE PDM ?
Comisia Electorală Centrală a transmis, pe 21 noiembrie, procesul verbal cu privire la rezultatele oficiale ale turului doi de scrutin prezidențial către Curtea Constituţională. Curtea are la dispoziție zece zile pentru a stabili valabilitatea alegerilor. De aici.

Rezultatul alegerilor a fost recunoscut de către Ambasada SUA în Republica Moldova. „Conform concluziilor preliminare ale misiunii de observatori OSCE/ODIHR, alegerile au fost competitive, cu respectarea libertăților fundamentale”. De aici.

Observatorii electorali cunosc faptul că au existat anumite inadvertențe electorale, dar acestea nu au fost suficient de mari pentru a pune sub semnul întrebării rezultatul alegerilor ori de a anula scrutinul, așa cum cere diaspora.  Am remarcat că raportul prezentat de OSCE/ODIHR nu a fost foarte sever pentru ca să existe motivații concrete pentru anularea celui de-al doilea tur. Istoria alegerilor moldovene arată că, de obicei, Curtea Constituțională ține cont de deciziile CEC-ului și ia în calcul și opinia observatorilor internaționali. Curtea Constituțională nu va lua o hotărâre diferită de decizia CEC. Așadar mă aștept la o decizie favorabilă privind numirea lui Igor Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova. 

Comentatorii politici moldoveni consideră că, deși în campania electorală a avut un mesaj antieuropean, Igor Dodon va colabora cu Guvernul Filip. În caz contrar, nu va reuşi să-şi menţină popularitatea şi își va decredibiliza formaţiunea politică din care a făcut parte. De aici.

Într-un comentariu pentru publicația Jurnal de Chișinău, scriitorul Mircea V. Ciobanu notează că membrii PDM au făcut tot posibilul ca Dodon să ajungă președinte, deci „poate fi mai ușor de îmblânzit”. De aici.

Doar că, noul șef al statului moldovean a declarat că, prima sa vizită oficială va avea ca destinație Moscova. De aici. Recent, viceministrul rus de externe, Grigorii Karasin, a declarat că  deplasarea domnului Dodon în Rusia este așteptată și va avea loc după reuniunea Comisiei economice interguvernamentale moldo-ruse, preconizată pentru sfârșitul lunii noiembrie. De aici.

Nu cred că noul președinte al Republicii Moldova își dorește să colaboreze foarte strâns cu actualul guvern. Interesul principal al domniei sale este cel de a își întări partidul pentru alegerile parlamentare din 2018 și să nu îl lase pe Renato Usatâi să intre în Parlament. Repet – miza alegerilor prezidențiale a fost una pentru viitorul apropiat : alegerile parlamentare din 2018. Ecuația politică din Republica Moldova trebuie privită în acest moment doar din această perspectivă. 

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldove, Victor Juc, afirma recent că, la rândul său, Partidul Democrat din Moldova este interesat ca la scrutinul parlamentar viitor să înregistreze un rezultat care să îi dea dreptul să devină un actor important în viitorul Parlament, iar pentru acest lucru este obligat să aibă mai multe succese pe linia de Guvern. De aici.

Viziunea politică a Partidului Democrat din Moldova nu s-a schimbat, ea  a fost expusă de președintele acestei formațiuni politice, Marian Lupu,  într-un interviu recent: “PDM va demonstra, nu doar prin asigurări verbale, ci și prin acțiuni, că rămâne a fi unul pro european. Nu uităm că în Moldova este un sistem politic parlamentar, unde prerogativele cele mai importante sunt atribute Parlamentului și Guvernului și pe aceasta cale, PDM, împreună cu partenerii de dezvoltare, vor asigura în continuare calea integrării europene în interesul cetățenilor Republicii Moldova.” De aici.

În același timp președintele democraților moldoveni a adăugat că se așteaptă  la surprize neplăcute din partea lui Dodon dar, „guvernarea și majoritatea parlamentară ii vor da răspunsurile potrivite și nu ii vor permite să facă ce vrea, vom găsi formula potrivită să îl ținem în limitele constituționale”.  

Portalul on line tribuna.md a vehiculat patru scenarii post electorale de dezvoltare a viitorului politic moldovenesc: 1) votarea unui nou Guvern în frunte cu actualul Premier, Pavel Filip; 2) votarea unui nou Guvern al PD-PL şi deputaţilor neafiliaţi în frunte cu un nou Premier; 3) crearea unei noi coaliţii de guvernare (dintre democraţi, socialişti şi unii deputaţi neafiliaţi) şi învestirea unui nou Guvern condus de Pavel Filip; 4) crearea coaliţiei menţionate mai sus, dar în fruntea Executivului ar veni un nou Premier. De aici.

Doar că editorialiștii de la Tribuna nu au luat în calcul faptul că decidenții politici privesc în acest moment ecuațiile de dezvoltare politică din Republica Moldova doar din perspectiva alegerilor parlamentare din 2018. Care din cele patru scenarii avantajează mai mult PDM-ul?

Sunt sigur că în evaluarea postelectorală a Partidului Democrat din Moldova se ține cont atât de perspectiva 2018 ( a alegerilor parlamentare) dar și de perspectiva menținerii și aprofundării stabilității economice și sociale a statului moldovean, cât și a implementării reformelor. Probabil, aprecierile Partidului Democrat pe marginea prezidențialelor vor apărea după ce Curtea Constituțională se va expune pe marginea deciziei CEC.

Președintele Dodon va fi judecat după declarațiile și faptele domniei sale. Îmi doresc ca acțiunile domniei sale să fie în folosul tuturor cetățenilor moldoveni – inclusiv al celor care nu l-au votat. Nu cred că va fi exact așa. Probabil, președintele ales va înțelege foarte repede că status quo-ul politic moldovenesc este necesar și că el ar trebui menținut. Pentru a mă asigura că măcar asta se va întâmpla, voi fi atent la numele viitorilor săi consilieri prezidențiali, dar și la activitatea domniei sale timp de o sută de zile.

7 comentarii:

 1. deja alegerea lui Dodon aduce primele efecte catastrofice pentru Moldova ... pentru prima data vorbim de o pozitie oficiala dura a Ukrainei . deci s-a terminat cu gluma dodonista care ne spunea ca nu exista o pozitie oficiala negativa fata de alegerea sa din partea Ukrainei . iata ca astazi exista ! vizita anuntata la Moscova a lui Dodon va "incendia" cu siguranta clasa politica si din Romania , tocmai aflata in campanie electorala ... e clar ca discursul Bucurestiului se va schimba mult . UE incepe sa ridice glasul inca neoficial , dar oficial cit de curind . sint deja semnale clare de la Bruxelles ca UE nu va permite jocul dublu al lui Dodon , UE - UEA ... o denuntare a Acordului UE - Moldova , de catre europeni va falimenta in masa mii de afaceri mai mari sau mai mici din Moldova . urmeaza o explozie a somajului , cresterea saraciei si infometarea poporului ... si un exod al populatiei active ce a mai ramas in tara peste granite .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. cit despre PD , atit timp cit e capturat de Plahotniuc , slabe sperante de crestere are ... intra in Parlament dar la limita . dar aliati de unde sa ia ? cu Sandu si Nastase e clar ca nu poate ... cu PSRM daca face alianta se compromite definitiv in ochii UE si SUA .

   Ștergere
 2. deja alegerea lui Dodon aduce primele efecte catastrofice pentru Moldova ... pentru prima data vorbim de o pozitie oficiala dura a Ukrainei . deci s-a terminat cu gluma dodonista care ne spunea ca nu exista o pozitie oficiala negativa fata de alegerea sa din partea Ukrainei . iata ca astazi exista ! vizita anuntata la Moscova a lui Dodon va "incendia" cu siguranta clasa politica si din Romania , tocmai aflata in campanie electorala ... e clar ca discursul Bucurestiului se va schimba mult . UE incepe sa ridice glasul inca neoficial , dar oficial cit de curind . sint deja semnale clare de la Bruxelles ca UE nu va permite jocul dublu al lui Dodon , UE - UEA ... o denuntare a Acordului UE - Moldova , de catre europeni va falimenta in masa mii de afaceri mai mari sau mai mici din Moldova . urmeaza o explozie a somajului , cresterea saraciei si infometarea poporului ... si un exod al populatiei active ce a mai ramas in tara peste granite .

  RăspundețiȘtergere
 3. Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor moldoveni romani basarabeni.
  Tavarici Maldafani, adica rusalai DODONISTI.
  Din Occident pana la Kremlin lumea este surprinsa de acest SPECIMEN unic in lume , viitorul si inevitabilul preshedinte ROSHU am Maldafanilor si nicidecum al Moldovenilor. NU cred ca Domnii Putin si Lavrov, Trump si Regina Angliei sunt fericitzi can aud gandirea lui DODON.
  O cunostintza de la Conducerea de la Bruxel ne spunea ca acest Dodon are derapage PSIHO - LOGICE si ca ar trebui ca parlamentul sa ceara pentru el o expertiza internatzionala medicala .
  EL vrea sa impace capra cu varza cand aceste doua legume nu vor sa se vada nici de la distantza.Cum potzi sa mergi in acelasi timp spre EST si spre Vest ??????????? Vrea sa suga dela doua vaci cand personalitzi importante din NATO ii spun ca aceasta cale nu duce la nimic bun. Interzice UNIONISTII si ii impinge in ILEGALITATE lucru pe care nimeni in lume nu a facut -o niciodata in istorie, chiar nici Nemtzii cu UNIREA lor. Neaga adevaruri evidente pentru lumea intreagta. Amenintza cu izgonirea ministrului Apararii cu care va trebui sa colaboçreze strans. Astfel se pune in PERICOL GRAV depe acum Securitatea statului. Duce razboi pe viatza si pe moarte contra romanilor fratzii lui de sange, .Iata inca o gandire contra NATURII.

  Nu spune de unde va lua bani daca Romania va inceta orice ajutor Basarabenilor ???????
  Caci Kremlinul nu a promis nicio rubla.

  RăspundețiȘtergere
 4. Majoritatea problemelor enunțate sunt subte din deget și inventate! sperăm totuși că oamenii teferi la cap vor vedea faptul că aceasta e o simplă manipulare

  RăspundețiȘtergere
 5. Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor, UNIREA se va face cu sigurantza in 2018 cu aceste conditzii :::::: 1 ) datzi si cetatzenia moldoveneasca tuturor basarabenilor refugiatzi in Romania precum si urmasilor lor. 2 ) Datzi cetatzenia moldoveneasca tuturor basarabenilor aflatzi in lume refugiatzi din Basarabia precum si urmasilor lor. 3 ) Incitatzi cat mai multzi romani din Romania si din lume sa ia cetatzenia moldoveneasca in vederea Unirii din 2018. 4 ) votul sa fie prin corespondentza dar si electronic pentru cei care doresc si au ordinator. Implicarea imediata a Domnului IOHANIS in acest proiect este mai mult decat IMPERATIVA . Va rugam multiplicatzi si difuzatzi aceasta propunere

  RăspundețiȘtergere
 6. Dl Mihalache ne spune CE AR TREBUI SA SE INTAMPLE CA SA FIE BINE, in LOGICA si BUN SIMTZ.
  Problema este ca ce vrem noi depinde in proportzie de 99 la suta de vointza sau mai bine zis de BUNUL PLAC al marilor PUTERI.
  Cu toate acestea exista un SECRET ::::: acest UNU la suta care depinde de noi este suficient sa ne faca sa invingem ca popor DACA suntem UNITZI si avem VOINTZA sa ne SACRIFICAM viatza pentru EXISTENTZA NEAMULUI nostru romanesc. Marea UNIRE s-a facut contra vointzei marilor puteri prin sacrificiul si abnegatzia EXTRAORDINARA a regilor germani pe care i-am avut.
  Sa revenim la realitatzile noastre din Basarabia.

  Dodon a cazut ca musca in lapte in functzia de presedinte din aceasta gubernie prafuita a rusiei, ales nu se stie cum , de oameni care nici nu vorbesc limba romana ( sau moldoveneasca, daca vretzi ).Adeptzii lui Dodon vor sa mearga spre Rusia, este absolut normal, caci acolo este tzara lor de origine.Acum este randul nostru, a celor care suntem romani sa OPUNEM REZISTENTZA pentru a mai exista ca NEAM.
  Dodon ( as vrea sa spun Domnul Dodon dar nu pot caci Domnia sa nu prea are delicatetzea sa se adreseze cu "" Domnule CUTARE " sau cu
  "" Mult Stimata Doamna Sandu " par exemple, caci indoctrinarea komunista nu-i permite aceasta exprimare.
  Ramanem perplecshi cand auzim noul presedinte spunand ca el este in opozitzie cu parlamentul cu care trebue sa conlucreze.Ca vectorul europeean trebue schimbat spre Rusia; ca Romania si jandarmul romani sunt si vor fi dusmanii absolutzi.Unionistii vor dispare prin Decret, limba rusa isi va lua dreptul de limba de stat.
  Deci revin. Dodon ne aminteste in fiecare zi ca obiectivele anuntzate in focul alegerilor de preshedinte nu au fost glume ci ele raman a fi realizate cu orice pretz; prin alegeri anticipate sau prin VOINTZA POPORULUI cum accentueaza Domnia SA. Ce inseamna VOINTZA POPORULUI ?????? Daca Parlamentul refuza legile propuse de Presedinte sau parlamentul incearca sa-l DEMITA poporul se ridica la comanda Tavaricii Zinaida , si rezolvam totul prin RIVALUTZIE BOLSHEVICA..Trecand peste capul Parlamentului.
  ESTE clar si se vede cu ochiul libzer ca TAVARICI DODON joaca cartea KRIMEII pentru Basarabia. Rusia va interveni imediat cu armata 14 la cererea presedintelui pentru apararea democratziei si minoritatzii ruse si iata-l pe Tavarici Dodon prezident pentru 20 de ani in RSS ruso -maldava.
  Aceste idei ale noului ppresdinte sunt reale si posibile ?????? DA? Posibile si realizabile IMEDIAT.

  SI America ???????? Pai americanii sunt rusofoni si-i doare in cot de basarabeni. Nu o sa faca razboi rusilor pentru noi.
  Si UE ??????? Pai Uniunea Europeeana este mai rusofona decat americanii. Vor fi fericitzi sa scape de aceasta piatra de moara legata de gatul lor care este Maldavia.
  Atunci ???????? Iata inca un conflict inghetzat pentru 50 de ani asteptand un nou razboi mondial care sa schimbe lucrurile altfel
  La revedere si pe maine.
  NOAPTE BUNA

  RăspundețiȘtergere