vineri, 21 octombrie 2016

ȘI DACĂ INDECIȘII VOR VOTA PENTRU MARIAN LUPU
Datele ultimului Barometru de Opinie Publică spun că Igor Dodon este favoritul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Indiferent cu cine ar ajunge în turul doi, liderul socialiștilor moldoveni  are simpatia celor mai mulți alegători. Astfel, potrivit Barometrului, dacă Maia Sandu ar ajunge alături de Dodon în turul doi de scrutin, 24,1% ar vota pentru Maia Sandu, iar 40% pentru Igor Dodon. Potrivit acestui scenariu 18 la sută dintre alegători nu s-ar prezenta la vot, iar alții 18 la sută nu ar ști cu cine să voteze. Dacă bătălia electorală din turul doi s-ar da între Marian Lupu și Igor Dodon, 13,2% ar vota pentru Lupu iar 41,2% pe Dodon. În acest scenariu numărul celor care nu s-ar prezenta la vot este mai mare - 25,6%, iar 20% sunt indeciși. 

Toate datele sociologice îl prezintă pe Igor Dodon ca fiind favoritul cursei prezidențiale, pare că el nu mai poate să piardă. Datele prezentate de ultima cercetare sociologică ne arată că un număr mare de cetățeni moldoveni nu se vor prezenta la vot – între 18 și 25 la sută. 

Într-un comentariu dedicat alegerilor prezidențiale din Republica Moldova semnat de fostul consilier prezidențial Cristian Hrițuc explică pardoxul electoral moldovenesc afirmând că mesajele candidaților Maia Sandu/Andrei Năstase, de critică la adresa  guvernării, „nu fac altceva decât să potențeze campania lui Igor Dodon”.Atacurile la adresa PDM sunt de multe ori justificate, dar ponderea și duritatea lor, precum și lipsa atacurilor la adresa socialistului, nu fac altceva decât să încline balanța în favoarea lui Dodon. (…) Dacă nu ar fi de râs, ar fi de plâns. O situație paradoxală. Candidatul Moscovei beneficiază de orice critică ce este adusă de către opoziția  pro-europeană la adresa guvernării...pro-europene”, scrie Hrițuc. 
Domnia sa a observat corect. Așa s-ar explica dezinteresul mare – de până la 25 la sută – față de alegerile prezidențiale. Nedumerit de cârteala opoziției pro-europene la adresa guvernului Filip,  electoratul moldovean procedează conform principiului – când doi se bat, al treilea câștigă ori preferă să stea departe de toată această agitație. Presupun că electoratului moldovean îi este destul de greu să înțeleagă că, ajungând președinte, Igor Dodon ar putea să pună statul moldovenesc pe un drum foarte periculos. Repet, liderul socialist este suficient de vocal pentru a încerca să rupă înțelegerile Moldovei cu Uniunea Europeană și dispune de o fracțiune parlamentară destul de numeroasă în legislativul moldovean.

Înțeleg că, desemnată a fi unic candidat al partidelor protestatare pro-europene, doamna Sandu este obligată să își asume mesajele formațiunii politice conduse de Andrei Năstase – lupta cu corupția și alegeri anticipate. Doar că nu înțeleg deloc care a fost motivația domniei sale de a solicita FMI-ului să blocheze relațiile cu Republica Moldova. 

Semnarea Acordului cu FMI și alegerile prezidențiale sunt principalele evenimente ale toamnei politice actuale. Oficializarea relațiilor cu FMI va fi semnul că Moldova și-a recâștigat credibilitatea în fața organismelor financiar bancare internaționale iar rezultatul prezidențialelor moldovenești ar trebui să consolideze, atât în interior, cât și în exterior, faptul că cetățenii moldoveni își doresc continuarea vectorului vectorului de dezvoltare european. Există suficient de multe semnale care spun că Acordul cu FMI va fi semnat. Poate chiar între cele două tururi de scrutin. Va fi sau nu doamna Sandu bucuroasă că oficialitățile moldovene vor semna acest acord de colaborare cu FMI?

Există voci care pun la îndoială veridicitatea datelor prezentate recent de către Barometrul de Opinie. Neîncrederea lor este dată de componența juriului BOP – Arcadie Barbăroșie, simpatizant al liderului PAS, Igor Boțan, simpatizant al liderului PPDA și Victor Ciobanu, simpatizant al PLDM. Cu siguranță, prezentarea datelor sociologice în plină campanie electorală contribue la modelarea predispozițiilor electorale ale societății. 

Parcă pentru ca apele politice moldovenești să se tulbure și mai mult, aflu că vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova, Oazu Nantoi și-a declarat adeziunea pentru Maia Sandu și s-a prezentat la dezbaterile electorale în locul ei. Domnul Nantoi este director de programe al IPP Moldova, organizație neguvernamentală condusă de domnul Barbăroșie. (Să fie oare acest lucru un semn că doamna Sandu nu are suficientă încredere în echipa lui Andrei Năstase? Nu știu. Întreb.) 

Este clar un singur lucru. Igor Dodon are drum verde către turul doi al alegerilor prezidențiale. Nu este foarte clar cine va trece alături de el în turul doi. Probabil, misiunea BOP-ului a fost cea de a crea o predispoziție socială pentru ca doamna Sandu să acceadă în turul doi. 

Cifrele prezentate de această cercetare sociologică nu pot ascunde faptul că, după nouă luni de la  instalarea guvernului Filip, cetățenii moldoveni au precepția faptului că fenomenul corupției scade - 14,1%  din respondenții acestui sondaj de opinie consideră că fenomenul corupției a scăzut. O reflecție care se datorează faptului că în ultimul timp societatea moldavă a asistat la rețineri de judecători, vameși, funcționari de rang înalt și rechini ai corupției precum Platon. Nici un comentator politic nu a gândit că în acest an ar fi fost posibil să fie reținuți peste 20 de judecători sau vameși. Neverosimilul s-a întîmplat, curățarea sistemului de corupți continuă. De asta crește în sondaje Marian Lupu. 

Datoria staffului de campanie al candidatului PDM la prezidențiale este în acest moment de a găsi soluții viabile pentru ca procentul mare de indiferenți să fie scos la vot. Repet, datele cercetărilor sociologice arată un număr între 18 și 22 la sută de indiferenți și indeciși. Dacă Marian Lupu, în calitate de exponent al puterii va știi să-i convingă  pe indeciși că are puterea de a continua curățenia în instituțiile statului, că lupta împotriva corupției se va accelera, probabil, procentajul de simpatie al cetățenilor va crește iar domnia sa va putea accede în turul doi de scrutin.

13 comentarii:

 1. Marian Lupu poate trece în turul II, mai ales după acțiunile de ieri ce au înconjurato pe Maia Sandu.

  RăspundețiȘtergere
 2. Manipularea prin sondaje de opinie nu presupune neapărat falsificarea (sau inventarea) procentajelor. Sunt multiple moduri de a folosi sondajele pentru a manipula: publicarea într-un anumit moment (nu atunci când au fost făcute); publicarea doar a acelor întrebări care convin; omiterea unor informaţii importante (care a fost întrebarea, pentru ce populaţie e reprezentativ eşantionul etc.)Mircea Kivu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Te-ai vandut ireversibil si iremediabil! Pacat! Erai un jurnalist bun! Din momentul din care nu mai esti independent, nu mai esti jurnalist!

   Ștergere
 3. Maia Sandu e sustinuta de Platforma DA, de PLDM, si mai recent de LGBT. Cu toate astea, vedem ca Marian Lupu o depaseste in sondajul de opinie. E deja clar ca Marian Lupu si Igor Dodon se vore confrunta in turul doi.

  RăspundețiȘtergere
 4. Maia Sandu e sustinuta de Platforma DA, de PLDM, si mai recent de LGBT. Cu toate astea, vedem ca Marian Lupu o depaseste in sondajul de opinie. E deja clar ca Marian Lupu si Igor Dodon se vore confrunta in turul doi. Sansele lui Lupu sunt mici, dar sper ca partidele pro-europene vor da dovada ca pot lasa interesele personale la o parte ca sa scapamm de pro-rusul Dodon.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sondajul s-a desfasurat vizavi de toti candidatii inregistrati in cursa, Nastase abia astazi oficial s-a retras din cursa electorala in favoarea candidatului PAS (Maia Sandu), deci Maia Sandu iese in turu 2 cu Dodon, in acest caz ma intreb : oare Marian Lupu va sustine canditatul proeuropean Maia Sandu in turu 2? Atunci veti vedea fata adevarata a lui acest LUPU , GHIMPU, LEANCA si alte slugi de a lui Plahotniuc

   Ștergere
  2. http://unimedia.info/stiri/video--analistul-politic-oazu-nantoi-in-studioul-unimedia-121718.html

   Ștergere
  3. Pai, nene LUPASCULE! Daca tu crezi ca asa e bine, asa fă !! ADU PE LUPU PRESEDINTE CA SA FIE DE FAPT TOT DODON! Si vrei asta sa se faca cu ajutorul pro-europenistilor?Doamne apara-ma de dusmani, ca de prieteni ma apar singur !
   Relatiile RO cu R. MOLOTOVA vor fi si in cazul lui LUPU aceleasi ca si in cazul lui DODON . Adica NULE !!! Voi sunteti niste statalisti care credeti ca fortati mana Ro pentru a va admite ...statalitatea ! NU VA FI ASA CEVA!!
   Toate drumurile spre UE ale RM duc prin ROMANIA ,nene Lupascule ! Incepand de la ...șosele si autostrazi, la sisteme energetice, de la educatie si limba , pana la politica identitara ! E atat de greu de inteles pentru domniile dv acest lucru ?

   Ștergere
 5. Nichitus si-i cu viata ta? Mata stie ce prostie o facut chind ti-o nascut?

  RăspundețiȘtergere
 6. DACA NEHOTARITII VOTEAZA PE MARIAN LUPU SCHIMBA DOAR O PALARIE CU ALTA !
  Dar , dupa cate se vede treaba , multi si vor sa se intample asa, crezand ca mai duce ROMANIA cu zaharelu. NU VA FI ASA! Cartea cea de pe urma se va juca la 30 octombrie si la alegerile parlamentare de anul viitor. PUNCT si DE LA CAPAT .Ori UE si ROMANIA in mod clar exprimat, ori ZIDUL PE PRUT !Pentru inca 200 de ani , daca mai rezistati sa nu fiti deznationalizati.
  Asa ca FRATILOR si FÎRTAȚILOR , succes la votare !!

  RăspundețiȘtergere
 7. Votam Maia Sandu
  Locul lui Lupu e la pușcărie nu la președinție.
  Și dacă falsificați alegerile vom ieși în stradă și vă vom lua ca valul căci deja răbdarea a ajuns la limită

  RăspundețiȘtergere
 8. Da Nichitus, si indecisii vor vota lupu, si cei care nu se vor prezenta la vot, vor vota lupu si chiar mortii din cimitire vor vota lupu! Vai de voi, banditilor si hotilor!!!

  RăspundețiȘtergere
 9. Da Nichitus, si indecisii vor vota lupu, si cei care nu se vor prezenta la vot, vor vota lupu si chiar mortii din cimitire vor vota lupu! Vai de voi, banditilor si hotilor!!!

  RăspundețiȘtergere