sâmbătă, 16 iulie 2016

ECHIPA PLATON/GOFMAN A PIERDUT, FEDERALIZAREA SE AMÂNĂ



Săptămâna aceasta s-a încheiat vizita misiunii FMI la Chișinău. Guvernul Filip a încercat să încheie un acord de finanțare din partea FMI, acord pe care guvernele precedente (Gaburici, Streleț) nu au reușit să îl realizeze. Pe de altă parte, printr-o scrisoare deschisă, doamna Maia Sandu, fost ministru al învățământului în guvernele precedente, a solicitat FMI să nu finanțeze Republica Moldova. Anterior, (pe vremea când premierul PLDM, Valeriu Streleț nu a reușit semnarea unui acord cu FMI) doamna Sandu afirma că un acord cu FMI este esențial pentru Moldova și acuza de iresponsabilitate doleanțele socialiștilor moldoveni ca Moscova să înăsprească sancțiunile împotriva Moldovei. Ipocrizie ori campanie electorală? 

Premierul Filip, care știe cel mai bine necesitățile statului moldovean a spus că blocarea relansării finanțării statului moldovean ar fi periculoasă cetățenilor ei: "Lipsa unui acord cu FMI ar însemna și lipsa altor finanțări străine, iar acest lucru ar putea duce la un blocaj economic extrem de periculos, inclusiv la o criză socială profundă. Vă rog, renunțați la discursuri demagogice, nu mai puneți mai presus de interesul țării, interese politice cinice, care ar putea afecta cetățenii pe termen lung", a declarat Pavel Filip.

Cu câteva ore înaintea anunțării rezultatelor vizitei delegației FMI la Chișinău, jurnaliștii de la Sputnik.md anunțau că autoritățile moldovene ar fi primit un răspuns negativ din partea reprezentanților FMI. Nimic mai fals! Într-o conferință de presă comună, premierul Filip și șefa delegației FMI pentru Moldova au lăsat să se înțeleagă că, după negocierile tehnice care vor avea loc la Washington, va fi semnat un acord.  

Unul dintre ideologii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, deputatul Bogdan Țârdea, nota pe Facebook că, în contextul în care FMI nu ar încheia acordul de finanțare pentru Moldova, oficialii moldoveni ar trebui să își îndrepte atenția către Federația Rusă ori China. Se pare că acesta este motivul pentru care, în presa rusă, a apărut oferta Federației Ruse adresată Chișinăului. Este vorba de cele 14 puncte conținute în Foaia de Parcurs oferită de Moscova vicepremierului Octavian Calmâc. Cotidianul rus Kommersant, a publicat o sinteză a listei de măsuri pe care Moscova le-a propus oficialilor moldoveni pentru a restabili relațiile comerciale cu Rusia. "Doar unele dintre cele 14 puncte sunt cu adevărat tehnice, restul cerinţelor au caracter geopolitic și se referă la punerea în aplicare a diferitelor acorduri semnate de Moldova în cadrul CSI, acorduri care contravin Acordului moldovenesc de Asociere la UE", scrie Kommersant. 

În acest larg tablou, declarațiile lui Gofman au picat bine celor care, la București ori Bruxelles, nu cred în capacitatea oficialilor moldoveni pentru reformă. Devine clar că spectacolul mediatic al cărui protagonist este Gofman face parte dintr-un scenariu regizat în afara Republicii Moldova și a avut drept scop final nu atât descreditarea domnului Plahotniuc cât descreditarea guvernului condus de domnul Filip. Repet – declarațiile colonelului Gofman arată că stabilizarea politică și economică a statului moldovean neliniștește, acesta este motivul pentru care startul campaniei electorale pentru prezidențiale a fost dat mult mai devreme. Nu m-aș mira ca peste un timp să aflăm că acest scenariu a fost scris de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, cel care, pe timpuri, a reușit să îl plantezepe Gofman la CCCEC, iar pe fratele lui, la BEM, unde peste un timp a ajuns consilierul lui Gacichevici, (fostul președinte al BEM).

Ce va urma? Doamna Vladkova-Hollar, șefa delegației FMI pentru Moldova a fost clară – au mai rămas de convenit, la nivel de experți, doar câteva aspecte tehnice. Hotărârea politică a fost luată - acordul va fi semnat.  

Experții de la FMI au înțeles că, în lipsa unui acord de finanțare autoritățile moldovene ar fi fost puse în dificila situație de a găsi soluții. În încercarea de a redeschide piața rusă pentru produsele moldovenești decidenții moldoveni ar fi trebuit să accepte Foaia de Parcurs prezentată de domnul Rogozin. La sfârșitul lunii iulie o delegație condusă de către viceministrul moldovean al economiei, domnul Vitalie Iurcu se va deplasa la Moscova pentru a negocia conținutul Foii de Parcurs. În actualele condiții, cu o mare probabilitate ca FMI-ul să acorde linie bugetară Moldovei, oficialii moldoveni vor avea o capacitate mai mare de rezistență în fața rușilor și nu vor fi dispuși să facă cedări. Ne-prietenii Moldovei își doreau ca, în lipsa unui acord cu FMI, delegația moldovenească să fi fost demoralizată, iar asta ar fi făcut să fie o pradă mai ușoară presiunilor ursului rus. Cu moralul la pământ, probabil, oficialii moldoveni ar fi fost de acord cu includerea unor puncte cât mai dezavantajoase Moldovei în Foaia de Parcurs prezentată Moldovei de Rogozin, un traseu care la final ar fi dus către federalizarea statului moldovenesc. Un asemenea semn de slăbiciune ar fi dat apă la moara lui Platon, Țopa, ori Năstase care, în acest mod, ar fi câștigat importante puncte electorale.

Repet – decizia politică spune că acordul cu FMI va fi semnat. Recent, la întâlnirea avută cu premierul Filip, ambasadorul României la Chișinău, domnul Daniel Ioniță, a spus că progresele guvernului de la Chișinău sunt apreciate atât la București cât și în alte capitale europene.  Exact acest lucru a fost văzut și de către delegația FMI. Descifrate, afirmațiile domnului Ioniță înseamnă că imediat după semnarea acordului vor veni și banii promiși de statul român. 

Disponibilitatea FMI de a deschide linie de finanțare pentru Moldova schimbă rezultatul ecuației geopolitice din regiune. Desigur reformele structurale cerute de FMI ar putea fi dureroase dar, după anexarea Crimeei, atentatele teroriste din Franța și lovitura de stat din Turcia observăm că lumea pe care am știut-o cu toții devine din ce în ce mai fluidă. Schimbările structurale cerute de FMI ar putea fi singura opțiune viabilă pentru Moldova. Ne-prietenii Moldova au mizat greșit, echipa Platon/Gofman a pierdut  iar federalizarea Moldovei se amână.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu