vineri, 3 iunie 2016

DODON PREȘEDINTE ? DOAR DACĂ VREA ȘI VICTOR ȚOPA



Pe 25 mai, după două luni de la divorțul lor politic,  Andrei Năstase, Igor Dodon și Renato Usatîi s-au întâlnit din nou. Potrivit portalului informațional deschide.md, cei trei au discutat ma bine de două ore la terasa unui restaurant din capitala moldavă. Solicitați de jurnaliști, politicienii au refuzat să facă comentarii referitoare la scopul întâlnirii lor. 

Pe 11 mai, domnul Usatîi, prezent la o emisiune de televiziune, afirma că este gata să se așeze la masa de negocieri cu Igor Dodon, Andrei Năstase și Maia Sandu, pentru a indentifica o candidatură comună la prezidențiale. În opinia domniei sale un astfel de candidat ar putea obține minimum 75% dintre voturile electoratului. Probabil că subiectul de discuție al întâlnirii celor trei lideri politici a fost cel enunțat de către domnul Usatîi – identificarea unui candidat comun la prezidențiale.

Amintesc însă că,  domnul Andrei Năstase poartă în această perioadă discuții la același subiect și cu partidele de centru-dreapta. Este vorba despre consultările PLDM-PPEM-PAS-PDA, despre care presa moldoveană a aflat prin intermediul liderului PPEM, domnul Iurie Leancă. Domnul Leancă a declarat că s-a întâlnit cu doamna Maia Sandu, cu domnul Vadim Pistrinciuc și cu domnul Năstase pentru a identifica un candidat comun la prezidențiale. Vicepreședintele PLDM, domnul Tudor Deliu a confirmat că liberal democrații participă la negocieri pentru desemnarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale. Domnul Deliu sugera că PLDM-ul va purta aceste negocieri doar cu partidele din dreapta eșicherului politic moldav, partide pro-europene. 

Comentatorii politici moldoveni au observat că liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, domnul Andrei Năstase, promovează ideea înaintării unui candidat unic la prezidențiale care să fie emanația tuturor partidelor aflate în opoziție, fie acestea de centru, dreapta sau de stânga. Precizarea făcută de domnul Deliu vine să îl pună în dificultate pe domnul Năstase – liberal democrații nu vor purta tratative cu reprezentanții socialiștilor ori cu cei ai formațiunii politice conduse de domnul Usatîi. Lucru firesc, PLDM-ul (cu acceptul celorlalte partide din AIE) a fost artizanul negocierilor pentru asocierea Moldovei la Uniunea Europeană, deci nu s-ar putea grupa cu partidele pro-ruse. Amintesc că atât domnul Leancă, cît și doamna Sandu, (actualmente lideri ai PPEM și PAS) au fost membrii de vază ai PLDM. Domnului Năstase îi este ușor să participe la discuții cu Dodon ori Usatîi. Domnia sa a declarat deja că, „pune batista apropierii Moldovei de Uniunea Europeană pe țambal” și că acest vector de dezvoltare ar trebui stopat. Domnul Dodon și domnul Usatîi optează pentru integrarea Moldovei în Uniunea Euroasiatică.

Logica potrivit căreia un candidat supra-partinic ar avea mai multe șanse la alegerile prezidențiale din Republica Moldova este folosită de către liderul Partidului Platforma DA pentru alcătuirea unei opoziții Partidului Democrat din Moldova și prim-vicepreședintelui acestei formațiuni politice, domnul Plahotniuc. Domnul Năstase declara, negru pe alb, că depune eforturi pentru consolidarea unei opoziții anti-Plahotniuc : „Depun eforturi pentru identificarea unui candidat unic din partea tuturor forțelor pro-Moldova, pro-reforme și anti-Plahotniuc”.

Rezultă că necesitatea unei candidaturi comune a formațiunilor politice de dreapta este folosită de către domnul Năstase într-un proces de formare a unei opoziții împotriva PDM. 

De ce? Pentru că Partidul Democrat din Moldova este formațiunea care deține în Moldova puterea reală. Prin instrumentele pe care le are, prim-vicepreședintele acestei formațiuni politice a reușit să asigure stabilitatea Moldovei. Acest lucru, în noiembrie 2015, comentatorilor politici li se părea a fi de neimaginat. Potrivit unor analize, statul moldovean ar fi trebuit să intre de mai mult timp în incapacitate de plată, care ar fi atras violente proteste stradale. Demonstrațiile domnului Năstase și echipa domniei sale sub lozinca – unde-i miliardul, ar fi trebuit să declanșeze alegerile parlamentare anticipate în urma cărora formațiunile politice pro-ruse ar fi trebuit să dețină puterea. Lejeritatea cu care domnul Năstase “pune batista pe țambalul apropierii Moldovei de UE” și stă la masa de negocieri cu liderii partidelor pro-ruse confirmă faptul că domnul Năstase era/este o piesă  componentă a planului enunțat mai sus. 

Angajamentul cu care Partidul Democrat din Moldova a susținut stabilitatea statului moldovean, modul ingenios al domnului Plahotniuc de a atrage o parte covărșitoare din deputații comuniști de partea democraților și asigurarea unei confortabile majorități parlamentare a făcut ca formațiunea politică condusă de domnul Marian Lupu să fie cea care a dat peste cap planurile care trebuiau declanșa parlamentarele. De aici și insistența cu care, prin intermediul unor instituții media, se inoculează opiniei publice moldovene ideea potrivit căreia actuala majoritate parlamentară nu ar fi reprezentativă și funcțională iar statul moldovean ar fi capturat.

Oare cât de capturat va fi statul moldovean, dacă  liderul socialiștilor moldoveni ar ajunge președintele Republicii Moldova? Întreb – domniile voastre răspundeți. 

Nu m-aș mira dacă, mâine, poimâine, la dorința lui Victor Țopa,(finanțatorul Partidului Platforma DA) domnul Năstase ne-ar îndemna să-l votăm la prezidențiale pe domnul Igor Dodon.

FOTO - today.md Liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase alături de Victor Țopa, finanțator

Un comentariu: