joi, 16 iunie 2016

CE ȘTIE PLAHOTNIUC ȘI NU ȘTIU ALȚI POLITICIENI MOLDOVENI?



La invitaţia viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, domnul Andrei Galbur, ministrul afacerilor externe al României, domnul Lazăr Comănescu şi secretarul de stat pentru afaceri europene al Republicii Franceze, Harlem Desir, vor efectua, în perioada 16-17 iunie 2016 o vizită de lucru la Chişinău.

Cei doi oficiali, român si francez, vor avea o întrevedere cu şeful diplomaţiei moldoveneşti unde vor discuta despre evoluţia dialogului politic al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, implementarea agendei de reforme structurale conform Acordului de Asociere RM-UE, precum şi cooperarea bilaterală. Înaintea venirii lor la Chișinău, cei doi oficiali, care sunt și copreședinții Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova au făcut o declarație publică în care și-au expus speranța de a vedea Moldova „ferm angajată pe carea europeană – singura cale spre reușită”. În mesaj este menționat că, la doi ani de când politicienii moldoveni au semnat Acordul de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană, majoritatea cetățenilor dintre Prut și Nistru nu mai cred în ideea europeană. „Vom face o vizită comună la Chişinău în calitate de prieteni ai Moldovei, pentru a reaminti speranţa noastră de a o vedea, din nou, ferm angajată pe calea spre reuşită. Dezvoltarea Republicii Moldova, benefică în mod egal tuturor cetăţenilor săi, reprezintă un obiectiv pe deplin împărtăşit la Bucureşti, la Paris şi la Bruxelles. Suntem convinşi că doar aprofundarea credibilă a reformelor, alături de aplicarea graduală, echilibrată a Acordului de Asociere, cu respectarea principiilor democratice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, poate conduce la atingerea acestui scop”, se arată în mesajul celor doi oficiali. 

Vizita celor doi oficiali are rolul de a sprijinii  eforturile coaliției majoritare de stabilizare a statului molodvean. Este prima vizită la nivel înalt pe care o întreprinde un oficial al statului român după dificila instalare în funcție a guvernului Filip. Misiunea oficialilor moldoveni este simplă, domniile lor vor trebui să-i convingă pe europeni că în Moldova, ideea europeană poate căpăta un nou impuls, că nu vor fi acceptate derapaje de la democrație și că fraude bancare nu vor mai exista. Faptul că cei doi copreședinți au venit la Chișinău este un semn pozitiv – ei își doresc să asculte explicațiile moldovenilor, deci, domniile lor cred că o aplicare graduală a prevederilor Acordului de Asociere poate duce la reabilitarea politicienilor moldoveni în fața Europei.

Revigorarea interesului diplomației franceze față de situația din Republica Moldova nu era posibilă fără implicarea statului român - oficialii români au fost cei care i-au convins pe francezi să le mai dea moldovenilor o șansă. Acest impuls al Bucureștiului a apărut după vizita în capitala României a președintelui Parlamentului moldovean, domnul Candu. Aflat la începutul săptămânii 13 – 18 iunie 2016 în România, domnul Candu a dat asigurări că politicienii moldoveni sunt hotărâți să implementeze, în mod gradual, prevederile din Acordul de Asociere și, prin acest mod, să își îndrepte șifonata lor imagine.Există o determinare, există o înțelegere la nivelul clasei politice și un suport politic de aînainta fără nicio ezitareîn lupa împotriva corupției”, a spus președintele Parlamentului.

Repet – întâlnirile avute de domnul Candu la București au fost factorul declanșator pentru venirea copreședinților Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova la Chișinău. Diplomația română a fost cea care a convins partea franceză să ofere credit de încredere către moldoveni. 

Consider că întîlnirea domnului Candu cu domnul Dragnea, care a avut loc imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor locale din România, a fost decisivă. Învingători în localele românești, social democrații români au puterea, dar și resursele necesare, pentru a ajuta Moldova. În conferința de presă susținută la sediul PSD din București, președintele social democrat a declarat presei din România că „aprecierea mea personală, este că Guvernul de la Chișinău a început să facă lucruri bune, a început să stabilizeze Moldova, atât din punct de vedere al veniturilor la Bugetul de stat, cât și din punct de vedere economic.”

După victoria social democraților români la recentele alegeri locale, prim-vicepreședintele PDM, domnul Vlad Plahotniuc a transmis un mesaj de felicitare către PSD :Vreau să îi felicit pe colegii noștri de familie politică europeană, pe partenerii și prietenii noștri de la Partidul Social Democrat. Ei merită o caldă strângere de mână pentru victoria istorică de la București, dar și pentru rezultatele foarte bune din întreaga Românie”. Nici un politician moldovean nu a mai făcut acest gest.

Observatorii politici din România consideră că, PSD-ul este, în acest moment, principalul actor de pe scena politică românească și că guvernul condus de domnul Cioloș a încetat a mai fi unul tehnocrat. Domnul Plahotniuc știe că această devastatoare victorie în localele din România aduce echipa politică a domnului Dragnea în poziția de  favorită a alegerilor parlamentare din toamnă. Gestul domnului Plahotniuc nu lasă loc de interpretări – Moldova rămâne a fi în lista priorităților statului român și datorită parteneriatului pe care îl are Partidului Democrat din Moldova cu Partidul Social Democrat din România. 

FOTO - Domnul Dragnea și domnul Plahotniuc la semnarea acordului de parteneriat între PSD și PDM.

2 comentarii:

  1. mergem pbine pe plan extern, uitați-vă de exemplu la faptul ca pe 1 iunlie va intra in vigoare acordul de asociere

    RăspundețiȘtergere
  2. cind dispare nit-ul din capul lui nichitus?! beshinosule da-ti o palma !

    RăspundețiȘtergere