miercuri, 27 aprilie 2016

LA REVEDERE DOMNULE TAPIOLA



Pleacă undeva? Cred că va pleca mai curând decât se așteaptă. La Bruxelles, în cadrul Parlamentului European, la începutul lunii aprilie a fost lansată o dezbatere publică pentru desemnarea unui Înalt Reprezentant al UE pentru Republica Moldova. Această numire presupune retragerea actualului șef al Delegației UE în Republica Moldova, domnul Tapiola. 


Inițiatorul acestei dezbateri, europarlamentrul Siegfried Mureșan, consideră că, în fiecare zonă de conflict sau în fiecare stat care are o importanță strategică pentru UE ori există sau au loc o serie de evenimente care necesită o atenție sporită din partea UE, Bruxelles-ul ar trebui să își numească câte un Înalt Reprezentant. Aflat la vecinătatea UE, Moldova beneficiază de calitatea de stat strategic al UE.  

Siegfried Mureșan consideră că UE, prin reprezentantul său la Chișinău, trebuia să aibă un rol mai activ în politicul moldovean. "În Moldova, de-a lungul perioadei de instabilitate politică, de la căderea Guvernului Streleț, din octombrie, până la punerea în funcțiune a actualului guvern, Uniunea Europeană trebuia să facă mai mult, trebuia să joace un rol mai activ. Să nu se rezume a observa, a monitoriza evoluțiile și a-și manifesta disponibilitatea de a lucra cu orice guvern de la Chișinău. Jucătorul din Est este activ în Moldova la fiecare etapă, nu ajunge ca noi să spunem că vrem ca lucrurile să iasă bine la sfârșit, fiindcă nu vor ieși bine dacă nu suntem și noi activi în fiecare etapă ", a declarat, la începutul lunii aprilie domnul Siegfried Mureșan, în plenul Parlamentului European.


Domnul Mureșan are dreptate. La Chișinău, ambasadorul Tapiola a monitorizat indiferent evoluțiile politice din Chișinău și a spus în public că nu contează direcția de dezvoltare a statului moldoveneasc, stânga sau dreapta, important să meargă înainte!

Hm! Șocantă și tristă declarație, "a merge orbește înainte înseamnă să dai cu oiştea în gard, cu capul în zid sau direct în prăpastie"! Afirmația îl descoperă total pe ambasadorul Tapiola – un diplomat rece și fără suflet, care a bifat încă o țară din lunga listă a statelor în care a activat.  Domnia sa face parte din categoria eurocraților, de asta, pe tot parcursul crizei moldovenești, din octombrie până la sfârșitul lunii ianuarie, a preferat să nu se implice, aflându-se în confortabila zonă a corectitudinii politice fără a lua apărarea politicilor europene de vecinătate ori să susțină politicile venite din partea pro-europenilor de la Chișinău.   


Vă aduceți aminte? Domnul Tapiola a spus că va lucra cu orice guvern va veni, în orice orientare ar da-o alegătorii Republicii Moldova, că va susţine reforma instituţională şi atât. Ce se ascunde în spatele acestei afirmații? Faptul că nu este interesat dacă reformele europene, care ar trebui să fie efectuate de Moldova, vor progresa sau nu, pentru domnia sa nu contează consolidarea democraţiei, a statului de drept, ori a instituţiilor pe model european, nu contează combaterea corupţiei ori dezvoltarea unei cât de mici prosperităţi pentru cetăţenii moldoveni, pentru domnul Tapiola contează doar statutul pe care îl deține în Moldova și avantajele adiacente acestui statut.


În discursul din plenul Parlamentului European, domnul Mureșan a spus că, în opinia sa, există în UE "o ruptură între diplomații care monitorizează situația în state precum Republica Moldova, dar nu au putere de decizie și nu au acces și influență politică asupra factorilor de decizie din acele țări la nivelul cel mai înalt", și Înaltul Reprezentant pe Politică externă al UE, Federica Mogherini. "Doamna Mogherini are de gestionat împreună cu comisarul pentru Extindere și Politică de vecinătate o mulțime de țări și o mulțime de conflicte. (...) O singură persoană acordă zilnic atenție asupra a 20 de țări, 20 de conflicte. Situația din Republica Moldova, situația din Macedonia, unde a fost nevoie europeană pentru organizarea unor noi alegeri. Vedem escaladarea conflictului din Nagorno-Karabah, nu mai vorbesc de situația din Ucraina, Crimeea", a afirmat Mureșan. El a adăugat că "sunt situații în care, dacă reacționezi cu 24 de ore prea târziu, riști ca multe lucruri să fie deja pierdute" și că Moldova are nevoie și acum de un Înalt Reprezentant, pentru implementarea acordului de asociere la UE. 


Europarlamentarul român are dreptate – atitudinea unor ambasadori europeni nu face casă bună cu statutul domniilor lor! Rateurile înregistrate de UE în Moldova, Ucraina și Georgia se datorează și unei proaste selecții a reprezentanților UE în aceste state. 


Reprezentantul UE în Republica Moldova, domnul Tapiola,  și-a permis să iasă din zona de confort pe care o dă corectitudinea politică doar în zona intimă a restaurantelor, acolo unde, probabil excitat de vinul bun și de compania plăcută, dă note și etichetează. În spațiul public domnia sa respectă suveranitatea moldovenilor: „Vor să o ia spre Est, foarte bine, treaba lor. Eu sunt doar ambasador aici, şi lucrez cu oricine. Şi, în principiu, nici nu mă interesează ce fac, odată ce le-am spus e nenumărate ori, nu fac reforme, nu înţeleg obiectivele strategice, să se descurce!” Domnul Iulian Chifu nota într-un comentariu recent că precepția cetățeanului moldovean despre UE poate fi reproșată UE însăși: slăbiciunilor și vulnerabilităților sale și cu certitudine activității neinspirate sau a inacțiunii domnului Tapiola.


Când pleacă domnul Tapiola? În curând. Și pentru că România este cea care în aceste momente girează, politic și financiar Moldova, poate noul Înalt Reprezentant al UE la Chișinău ar trebui să fie cetățean român. Ar fi avantajos pentru toate cele trei părți – partea română ar avea un control exigent asupra împrumutului acordat Moldovei, partea moldavă ar ști că atitudinele Înaltului reprezentant al UE la Chișinău ar fi bine intenționate și nu ar sta sub conul de umbră al unor  finlandizări, Bruxelles-ul ar ști că statul român are interesul ca la granița lui estică să fie păstrată pacea și implementate reformele care să apropie spațiul pruto-nistrean de standardele europene. 


Trei avantaje obiective care ne dau siguranța faptului că domnul Tapiola va pleca. Așa că, nici un fel de revedere – adio și un praz verde!

4 comentarii:

  1. Până la urmă, unele lucruri se rezolvă :)
    Rămânând altele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnul Nichituș are impresia că guvernării ”pro-europene” o să-i meargă cu ”cioara vopsită”. Ghinion! (ca să-l parafrazez pe Iohannis) Menționatul europarlamentar Siegfried Mureșan tocmai i-a tras una peste bot guvernării ”pro-europene”:
    http://unimedia.info/stiri/siegfried-muresan-guvernul-filip-nu-a-indeplinit-circa-45-dintre-actiunile-asumate-in-foaia-de-parcurs-113904.html

    RăspundețiȘtergere
  3. va este scris in frunte, propagandist PD, nici o sansa cu a astfel de analiza, mai bine citeste ce spune Tapiola, dar nu vrea raul pentru cetateni, el exprima opinia UE, mai bine asa zisii politicieni ar trebui sa tina cont de ce spune d-lui, dumneavoastra doar semnati analiza facuta la Nobil club sau GBC, rusine sa va fie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Ion Cretu

      nu semnez niciodata creatii care nu imi apartin. Ambasadorul Tapiola este un ambasador care a preferat sa nu reactioneze atunci cand trebuia sa o faca. De ce? Eu am presupuneri - dar ma abtin sa le fac publice pentru ca nu am suficiente dovezi. Imi asum responsabilitatea pentru tot ceea ce scriu vorba veche - ce e scris cu penita, nu tai cu bardita. Ori vorba latinilor, vorba volant, scripta manent.

      Ștergere