marți, 26 aprilie 2016

ANDREI NĂSTASE CANDIDATUL COMUN AL OPOZIȚIEI LA PREZIDENȚIALE ?



Sondajul realizat la comanda IRI afirma că Partidul Platforma DA ar avea o susținere de 12% în teritoriu și 19 % în municipiul Chișinău. Potrivit acestor date sociologice numărul de participanți la mitingul organizat de domnul Năstase în 24 aprilie trebuia să fie unul impunător. Presa din Republica Moldova a vehiculat cifra de trei – patru mii de participanți la protest. 

Numărul mic de participanți la protest ar putea fi motivat de faptul că organizatorii au ales prost data acestui miting – în 24 aprilie, anul acesta  a picat duminica Floriilor, sărbătoare religioasă importantă. Organizatorii afirmă că au întîmpinat greutăți în aducerea participanților la miting – întreprinderile de transport auto, la comanda puterii, ar fi refuzat să le ofere serviciile. Chiar și în aceste condiții, numărul participanților ar fi trebuit să fie mai mare – sondajul IRI vorbește despre un suport de 19% pentru Partidul Platforma DA în muncipiul Chișinău. Unde este acest suport? Nu l-am văzut!

Prezența slabă a susținătorilor domnului Năstase în PMAN a făcut ca protestul să înceapă cu o întârziere de o oră. Alături de liderii acestei formațiuni politice au luat cuvântul deputații PLDM, Tudor Deliu și Maria Ciobanu. În mulțime au fost văzuți alți deputați liberal democrați, domnul Chiril Lucinschi și domnul Angel Agachi. Pe site-ul PLDM a fost anunțat faptul că această formațiune politică va participa la protestul organizat de Partidul Platforma DA. Președintele în exercițiu al PLDM, domnul Streleț, nu a fost văzut în PMAN, probabil domnia sa a predat președinția acestei formațiuni politice către altcineva – sunt voci care spun că în aceste momente ștampila PLDM s-ar afla la vicepreședintele acestui partid, domnul Pistrinciuc.

Prezent la o emisiune de televiziune, proaspătul exilat din grupul politic parlamentar al PLDM, domnul deputat Ghilețchi, a afirmat că ar fi posibilă o migrație a unor deputați PLDM către Platforma DA. Probabil că previziunile domnului Ghilețchi deja se întâmplă. Asta înseamnă că, încet, dar sigur, PLDM-ul se destramă.   

Prezența redusă a simpatizanților domnului Năstase în PMAN a făcut ca un nucleu de susținători ai domniei sale să devină agresiv și, în disperare, să arunce cu pietre în forțele de ordine. Acestea au folosit gaze lacrimogene pentru a-i  dispersa. Cu această ocazie s-a observat că liderii protestului au pierdut controlul asupra simpatizanților lor. Asta nu îi scuză de responsibilitate. Menținerea ordinii publice în cadrul unor mitinguri și demonstrații aparține atât organizatorilor cât și a angajaților MAI. La mitingul din 24 aprilie angajații MAI au procedat în mod profesionist – cu câteva zile înaintea organizării acestui miting de protest, ministrul afacerilor interne, domnul Jizdan a spus că a luat toate măsurile pentru a nu admite tulburări în masă. Modul rapid de reacție al polițiștilor pentru a stopa tulburările la care s-u dedat simpatizanții domnului Năstase ne vorbește despre faptul că, polițiștii moldoveni au învățat lecția din ianuarie 2016, atunci când protestatarii au reușit să intre în clădirea Parlamentului Republicii Moldova.

Televiziunile de știri din România au ignorat mitingul de protest din 24 aprilie. În buletinele de știri evenimentul a ocupat spațiu foarte restrâns. Nici o televiziune nu și-a trimis corespondenții la Chișinău pentru a relata despre eveniment. Acest lucru vorbește despre faptul că, pentru factorul politic românesc, opoziția de la Chișinău nu mai prezintă interes. 

Prezentat de către o serie de instituții media ca un eveniment care ar fi trebuit să schimbe agenda politică a zilei, mitingul din 24 aprilie a fost un mare fâs. Partidul Platforma DA, PLDM-ul și susținătorii doamnei Maia Sandu, nu au reușit să impună agenda protestelor în mentalul colectiv al cetățenilor moldoveni. Iar acest lucru vorbește despre faptul că cetățeanul s-a săturat de proteste și a devenit conștient de faptul că Moldova are nevoie de stabilitate. Guvernul domnului Filip a demonstrat că poate face acest lucru. De la București vin semnale că la sfârșitul lunii aprilie prima tranșă a împrumutului acordat Moldovei va sosi la Chișinău. Probabil, organizarea de către opoziție a unor dezordini în masă ar fi trebuit să întârzie venirea acestor bani în Moldova. Nu s-a reușit.

Opoziția politică a pierdut bătălia pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. În atare condiții, lupta politică va continua pe palierul prezidențial – probabil, opoziția de dreapta își va concentra atenția pe găsirea unui candidat pentru alegerile prezidențiale. Sunt voci care o văd pe doamna Sandu în această postură. Chiar dacă domnia sa stă bine în sondajele electorale, nu cred că doamna Sandu are suficientă forță pentru a face față unei curse electorale împotriva domnului Dodon. Cu siguranță, dezbaterile pentru aflarea unui candidat comun  al opoziție pentru cursa prezidențială va fi intresantă. De asta, viața politică din Moldova ne va mai oferi surprize.   

2 comentarii:

  1. Există o expresie, transformată în principi de acțiune în laboratoarele de la Kremlin: Încurcă-i, drace! Și necuratul la asta se pricepe bine.
    Cel puțin asta e părerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. O analiza catastorfala, sinteti din Romania, dar lucrati pentru PD si Plahotniuc, oamenii care pricep fenomenul politic inteleg imediat unde bateti, ii puteti convinge doar pe cei necarturari

    RăspundețiȘtergere