joi, 17 martie 2016

FILIP A DEZGHEȚAT RELAȚIILE CU UE. ÎL SUSȚIN ȘI POPULARII EUROPENI



Cum s-a desfășurat cea de a doua ședința a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană? Opiniile jurnaliștilor moldoveni sunt împărțite, unii afirmă că, la Bruxelles, delegația moldoveană a fost criticată, alții, dimpotrivă, zic că oficialii moldoveni au primit încurajări și că Uniunea Europeană este gata să reia finanțarea mult așteptată. Ambele opinii sunt juste. De ce? Pentru că modul de abordare politică al comisarilor europeni cu reprezentanții statelor partenere este definit de sintagma – stick and carrots! Ești criticat, dar primești și generoase ajutoare financiare dacă execuți reformele. Una calda, una rece!



Contează modul în care sunt implementate reformele? Desigur. Dar contează foarte mult care este familia politică europeană care deține majoritatea în Parlamentul European. Partidul Democrat din Moldova, formațiunea politică din care face parte primul ministru Pavel Filip face parte din familia socialiștilor europeni - PSE. Partidul Socialiștilor Europeni este cel de al doilea cel mai mare partid din Parlamentul European, majoritatea fiind deținută de inamicul tradițional - Partidul Popular European.



La Bruxelles domnul Filip a fost luat la întrebări de inamicii lui politici.

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, acolo unde premierul moldovean a trebuit să vorbească despre determinarea autorităților de la Chișinău pentru implementarea reformelor este condusă de domnul Elmar Brok, un important lider al PPE. Domnul Brok nu l-a menajat deloc pe premierul moldovean. Pentru ce să îl menajeze? Premierul moldovean a luat funcția PLDM-ului, protejați politici ai PPE. Cu un președinte de comisie ostil în față, premierului moldovean nu i-a fost ușor. Desigur, primul ministru știa unde se duce, de asta a plecat cu mâna goală la Bruxelles – domnia sa a prezentat oficialilor europeni foaia de parcurs adoptată la ședința comună a Parlamentului și Executivului moldovean dar și lista acțiunilor care au fost deja implementate. Doar atunci neprietenoasa atitudine a domnului Brok s-a mai diminuat, domnia sa a văzut că în această scurtă perioadă de funcționare a actualului Cabinet de Miniștri s-au executat suficiente acțiuni care demonstrează că echipa guvernamentală este gata să continue implementarea politicilor de apropiere ale Moldovei de Uniunea Europeană. 


Două declarații dau cheia în care trebuie descifrată vizita premierului moldovean la Bruxelles. Prima declarație aparține comisarului european pentru vecinătate, Johannes Hahn și spune că UE este pregătită pentru a sprijini Moldova cu condiția ca oficialii moldoveni să îndeplinească reformele cheie. Cea de a doua declarație vine din partea doamnei Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe: "Am decis astăzi că vom continua să sprijinim Republica Moldova pentru implementarea reformelor. Am discutat despre depolitizarea instituţiilor de stat. Uniunea Europeană este gata să sprijine Republica Moldova, inclusiv din punct de vedere financiar, după implementarea reformelor." Cele două declarații ne spun că Uniunea Europeană este gata să  finanţeze în continuare realizarea reformelor-cheie din Republica Moldova. Asta înseamnă că oficialii de la Bruxelles sunt mulţumiţi de ritmul şi de modul în care noul Guvern de la Chişinău implementează agenda europeană. 


Desigur o parte a europarlamentarilor PPE nu au dat crezare cuvintelor domnului Filip. Domnul Preda, de exemplu, s-a arătat dezamăgit de prestația primului ministru și a spus că a fost mult mai încântat de întâlnirea pe care a avut-o cu doamna Maia Sandu. De gustibus. Ostilitatea domnului Preda față de domnul Filip ține de convingerile politice ale domniei sale dar, cu siguranță, a fost alimentată și de către doamna Sandu. De la desele contacte pe care doamna Sandu le are cu domnul Năstase și domnul Usatîi, domnia sa s-a molipsit de boala denigrării noului guvern. Probabil, vizita doamnei Sandu la Bruxelles a avut drept scop descreditarea  cabinetului Filip în fața oficialilor PPE.


Repet, domnul Filip s-a dus la Bruxelles într-un Parlament dominat de către PPE, formațiune politică neprietenoasă domniei sale. Rezultatele puteau fi mult mai rele. Dar iată că spre final de vizită, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a spus că, după semnarea Memorandumului Republicii Moldova cu FMI, Uniunea Europeană este gata să formuleze programul de suport bugetar pentru Republica Moldova, ca acesta să fie disponibil în scurt timp. O afirmație care dovedește că premierul Filip a reușit să dezghețe relațiile dintre UE și Republica Moldova.  


Nu e deloc ușor să îți convingi oponenții politici de bune intenții pe care le ai – domnul Filip a făcut-o! De asta întors în Moldova, premierul moldovean a spus că "oficialii europeni oferă sprijin, dar contează foarte mult ceea ce vom face noi ". Vrei mai mult, fă mai mult! More for more, o altă metodă de lucru pe care o folosesc oficialii europeni. Cu cât implementezi mai multe reforme, cu atât capeți mai multă susținere financiară din partea UE.  


Cu siguranță, la Bruxelles, oficialii Parlamentului European sunt la curent cu declarația președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker care spune că, în următorii 20/25 de ani Ucraina nu va deveni membru al Uniunii Europene. Afirmația are, nu-i așa, multiple implicații și dezechilibrează în totalitate jocurile politice la frontiera de est a Uniunii Europene.


La ședința Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană premierul moldovean nu a cerut un cec în alb. Probabil, în discuțiile private, domnul Filip le-a sugerat interlocutorilor că în condițiile în care ciocnirile geopolitice de la est de Nistru au tendința să migreze în imediata apropiere a frontierei UE, doar domnia sa este cel care are sprijinul coaliței parlamentare de la Chișinău pentru a stabiliza spațiul dintre Prut și Nistru. 


Înalții oficiali ai UE au spus că în condițiile în care Republica Moldova are semnat memorandumul cu FMI, UE este gata să ofere Moldovei suport bugetar. În condițiile în care Uniunea Europeană nu se extinde care ar fi motivația Bruxelles-ului de a reconfirma sprijinul financiar destinat Moldovei?  Această reconfirmare a sprijinului european pentru Republica Moldova se bazează pe două aspecte importante. E vorba de sprijinul larg pe care îl are guvernul Filip – un sprijin care acoperă aproape tot spectrul politic, și despre înțelegerea faptului că această mare platformă parlamentară în care s-au regăsit diferite doctrine politice este unită de dorința de a păstra pacea socială și interetnică între Prut și Nistru. Parlamentarii europeni, indiferent de culoarea lor politică, exact asta își doresc – păstrarea liniștii la frontierele Europei! 

În 2005 Dan Dungaciu lansa o carte care purta numele - Moldova ante portas (Moldova în fața porților). Era o trimitere la strigătul speriat al locuitorilor romani când l-au văzut pe Hanibal în fața cetății. În 2005, în timpul guvernării comuniste, Republica Moldova abia pune bazele apropierii ei de Uniunea Europeană. Abia acum, la o distanță de 11 ani când cetățenii moldoveni au parte de free visa regime iar statul are semnat Acordul de Asociere la UE, strigătul capătă adevăr - moldovenii sunt în fața cetății, ba chiar au posibilitatea de a intra ușor în ea. Iată motivul pentru care domnul Filip primește suportul oficialilor de la Bruxelles. Desigur celor de la PPE le este mai drag PLDM-ul, că e partid afiliat lor, dar mult mai dragă le este liniștea la frontiere.

Domnul Filip a dat asigurări că poate stabiliza Moldova și menține liniște în fața porților Uniunii Europene. Această liniște are un preț – cel al reformelor pe care Moldova trebuie să le înfăptuiască. 

5 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. mara cacacios esti, nikitusule.cand ai fost sincer: cand cantai osanale PLDMistlor sau acum cand il***pe papusar?

    RăspundețiȘtergere
  3. Și eu îl susțin pe domnul Filip (la fel ca și UE):
    Bravo, domnule Filip! Continuați tot așa, iar când veți avea îndeplinite cel puțin 75% din angajamente, veți avea și srijinul financiar al UE!

    RăspundețiȘtergere
  4. Întrebat cum decurge ancheta în dosarul jafului din sistemul bancar, Filip a răspuns: „Este adevărat, frauda bancară care a destabilizat situația politică, până la urmă, la Chișinău, trebuie să continue…”
    Ipocrizia n-are margini, in schimb are multe zerouri. Fara numar Nichitusule...

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest Rahat de Nichitus crede ca cei ce citesc Bloguri sunt dusi cu Pluta:), votantii mafiei in genere nu citesc, asa ca degeaba ciuguliti in rahatul lui Plahotniuk.

    RăspundețiȘtergere