marți, 23 iunie 2015

CARE PATRIE DOAMNĂ GRECEANÂI? MOLDOVA ORI URSS?



Un sondaj recent ne aduce vestea că între cei doi candidați pentru primăria de Chișinău distanța este destul de mică. Liberalul Dorin Chirtoacă și socialista Zinaida Greceanâi se află, umăr lângă umăr, în preferințele alegătorilor . Doamna Greceanâi este în fața domnului Chirtoacă, dar diferența este mai mică decât marja de eroare. Specialiștii în cercetări sociologice afirmă că rezultatul turului doi va fi dat de către indeciși – iar în această tabără se află aproximativ o treime din locuitorii municipiului Chișinău.

Nehotărâții sunt cei care pe data de 14 iunie, la primul tur de scrutin, au stat acasă. Vă aduc aminte că, în capitala Moldovei, rata de participare la vot a fost mai mică decât în alți ani, la sufragiu participând doar 47,4 din cei înscriși pe listele electorale. Mai mult de jumătate din alegătorii care au mers la urne, au avut vârsta de peste 50 de ani, un sfert, au avut vârste cuprinse între 35 și 50 de ani.

Ce spun toate aceste cifre? Că, prin neprezentarea tinerilor la vot, domnul Chirtoacă poate pierde Primăria Chișinăului.
Această neliniște este împărtășită și de către oficialii și observatorii români. Într-un articol apărut pe o prestigioasă platformă on-line, profesorul Naumescu îl îndemna pe candidatul  liberal să își înăsprească şi să își politizeze intens discursul public, pentru a produce o emoţie colectivă care ar scoate la vot indecişii alegătorii ai primul tur. „Creşterea prezenţei la vot se poate obţine numai printr-o emoţie intensă (de regulă „negativă”, împotriva a ceva sau cuiva) care să îi mobilizeze politic pe cei care n-au votat, printr-o idee-cheie, nu prin argumente tehnice sau de ordin administrativ care ţin de obicei lumea în casă. Numai aşa, Dorin Chirtoacă,  poate trece de 50%, prin asumarea unui discurs puternic, de viitor lider politic naţional, nu de primar timorat care îşi apără mandatul. Votul care urmează nu mai este despre administrarea capitalei, ci este un mesaj important despre viitorul politic şi direcţia strategică a Republicii Moldova”, nota, bine intenționat domnul Numescu. 

Într-un material publicat în ziarul Timpul, domnul Octavian Țâcu, pe care mulți îl vedeau ca fiind viitorul primar al Chișinăului, era preocupat de același lucru. „Avem de apărat ultimul bastion al normalității, de asta victoria lui Dorin Chirtoacă este vitală și absolut necesară”, nota domnul Țâcu. Țâcu amintea că simpatia electoratului pentru Chirtoacă este în scădere, cazul Nantoi demonstrând că un candidat mai bun și mai pregătit poate întoarce pe dos planurile liberalilor. 

Rămân la opinia că, pentru a câștiga încă odată fotoliul de primar domnul Chirtoacă are nevoie de ajutorul tuturor partidelor pro-europene. În schimb, la un post de televiziune, candidatul liberal s-a încăpățânat să spună că nu are nevoie de mila cuiva. "Nu vreau să fiu votat de mila cuiva, nu vreau să fiu votat pentru că, vezi Domne, vine urgia roşie socialistă-comunistă-moscovită. Nici nu vreau să fie o chestiune la limită, bine hai să treacă şi de data asta că, decât să vină doamna Grecean, e mai bun cel care este. Deci, ori da, ori nu", declara la Publika TV domnul Chirtoacă.

A spune că nu doreșe mila cuiva, înseamnă a declara că nu ai nevoie de ajutor. Această juvenilă îndârjire a candidatului liberal este în violentă contradicție cu sfaturile care îi vin de la București. Semn că domnia sa nu a conștientizat pe deplin că votul care va urma pe 28 iunie nu este doar despre administrarea Chișinăului, ci este un mesaj clar despre viitorul şi direcţia strategică a întregii Moldove.

Venirea în fruntea Chișinăului a unui personaj politic care își declară în mod public simpatia față de Uniunea Vamală poate fi interpretată ca o a doua venire a rușilor. Participând la manifestările din data de 22 iunie, atunci când Partidul Socialiștilor au marcat la Chișinău începutul a ceea ce istoricii sovietici numeau a fi „marele război pentru apărarea patriei”, Igor Dodon a răspuns indirect la întrebarea care îi este patria. E aceiași patrie ca și a doamnei Greceanâi.

Așa că nu e vorba de da – da, ori de nu-nu. E vorba de viitorul nostru, domnule Chirtoacă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu