miercuri, 10 decembrie 2014

CINE PUNE LA ZID PLDM-UL ?



Curtea Constituțională a validat mandatele celor 101 de deputați din cinci formațiuni politice moldave care au intrat în Parlament. Contestațiile PCRM și a PSRM privind anularea alegerilor parlamentare și cea a Partidului Comunist Reformator privind renumărarea voturilor au fost respinse. Socialiștii moldoveni au obținut 25 de mandate, liberal-democrații – 23, comuniștii – 21, democrații – 19, iar liberalii – 13. 

Potrivit regulamentului de funcționare a legislativului moldovean, Parlamentul nou ales se întrunește la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la data desfășurării alegerilor. Acest lucru presupune că cele trei partide pro-europene, pot negocia până în dimineața zilei de 30 decembrie. După ședința de constituire a noului Parlament, deputaților moldoveni li se mai oferă zece zile pentru a forma fracțiunile parlamentare, iar apoi aleg conducerea Parlamentului. 

Președintele Partidului Liberal, domnul Mihai Ghimpu, a recunoscut că noua majoritate parlamentară deține suficiente mandate pentru a investi noul Cabinet de Miniștrii și alegerea noii conduceri a Parlamentului. Domnul Ghimpu a declarat că partidele din noua coaliție parlamentară vor trebui să agreeze o modalitate de alegere a șefului statului pentru ca în anul 2016 parlamentarii să nu ajungă în imposibilitatea de a alege președintele.

Declarația făcută de domnul Ghimpu sugerează că cele trei formațiuni politice negociază totul la pachet, iar asta face ca tratativele să fie cât se poate de complexe. La ProTV Chișinău, președintele liberalilor moldoveni a spus că a renunțat la ideea de a negocia conducerea unei instituții de forță. Transparența de care dă dovadă domnul Ghimpu ne lasă să înțelegem că în puncte sensibile de negociere, Partidul Liberal a dat dovadă de maximă decență, cele mai grele „meciuri” având loc între democrați și liberal democrați. Decența de care au dat dovadă liberalii moldoveni le va aduce simpatie.

La orice masă de negocieri există dispute. E firesc. Domnul Ghimpu ne-a sugerat că liberalii nu poartă vina pentru intensitatea discuțiilor. Îl credem. Știrea apărută pe portalul Moldova24, care afirmă că la ședința Biroului Politic al PLDM,  Vlad Filat ar fi demisionat din funcția de președinte al partidului, vine să ne spună că între cei doi actori politici rămași la masa de negocieri, tratativele sunt deosebit de dure. Lansată de către neprietenii liberal-democraților moldoveni, zvonul despre o posibilă  renunțare a domnului Filat la funcția de președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova este în strânsă legătură cu discuțiile de la masa de negocieri.

Lansată pe 8 decembrie, dată în care Partidului Liberal Democrat,  aniversează șapte ani de la creare, până la data apariției acestor comentarii, această pseudo-știre nu a fost confirmată. E posibil ca pe fundalul procesului de negocieri, în sânul liberal-democraților moldoveni să fi apărut divergențe legate de prioritățile acestei formațiuni politice în viitoarea coaliție de guvernare. Pe data de 5 decembrie, într-un interviu acordat publicației „Timpul”, domnul Filat afirma că opțiunea liberal democraților este ca domnul Leancă șă își continue exercitarea mandatului de prim-ministru. În același timp, comentatorii moldoveni nu excludeau posibilitatea unui schimb de portofolii politice între PLDM și PD. În cadrul emisiunii „Politica” a postului de televiziune TV7, directorul Centrului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, Anatol Țăranu, are informații care afirmă că Vlad Filat și-ar dori funcția de șef al legislativului.
 
Nu știu cât de veridice sunt informațiile referitoare la dorința domnului Filat de a fi șef al viitorului Parlament moldovean. Posibil. Dar nu îmi vine a crede că domnul Filat își dorește cu orice preț să ajungă în locul ocupat odinioară de Dumitru Moțpan - moderator al ședințelor legislativului moldovean! De asta, informația potrivit căreia domnia sa ar renunța la funcția de președinte al PLDM, formațiune pe care a creat-o, îmi pare ineptă. Vor unii sau nu, și după alegerile din 30 noiembrie 2014, liberal democrații rămân a fi coloana vertebrală a alianței proeuropene din Republica Moldova. La așa ceva nu renunți atât de ușor!

Liberal democrații sunt puternici. Din cele 35 de raioane ale Republicii Moldova, PLDM deține controlul în 15 dintre ele. Din cele 898 de primării existente în statul moldovean, 350 aparțin liberal democraților. Și totuși rezultatul obținut de această formațiune politică nu este unul care să ne satisfacă pe deplin. Putea să fie mai bun. Dar existența presiunilor externe, a manipulărilor presei ruse, a votului etnic nefavorabil  și a votului de protest adresat tuturor partidelor pro-europene a făcut posibil acest final electoral. La toate acestea nu putem să nu remarcăm constantele eforturi de erodare a imaginii președintelui acestei formațiuni politice. Toate acestea explică doar jumătate din rezultatul obținut de către liberal-democrați, restul le aparține. În cadrul unei ședințe cu ușile închise, toate acestea merită să fie analizat la rece. Acolo, domnul Leancă va trebui să răspundă pentru eroarea politică comisă prin afișarea domniei sale alături de premierul român Victor Ponta. O greșeală care are partea ei de contribuție la modelarea comportamentului electoral al moldovenilor față de liberal-democrați.

Comentatorii politici români spun că Leancă s-a grăbit atunci când a  anunțat că îl susține pe Ponta. Asta l-a costat. Jurnaliștii moldoveni, mai plastici, afirmau că, Leancă a pus la zid PLDM-ul”. Nedumerit până acum de gestul premierului moldovean, întreb - de ce la lansarea domnului Ponta în campania electorală nu a fost prezent președintele Partidului Democrat din Moldova, domnul Marian Lupu? Era mai logic, domnia sa a fost cel care și-a pus semnătura pe acordul de colaborare dintre PSD și PDM. Cine l-a rugat pe domnul Leancă să se ducă la București?

Domnul Filat a afirmat că nu a știut despre intenția domnului Leancă de a-l susține pe domnul Ponta, dacă este așa, președintele liberal-democraților este în măsură  să primească justificările cuvenite și după discuțiile de rigoare, să stabilească formula cea mai potrivită care ar consolida și ar întări partidul din care ambii fac parte. Acum nu e momentul cel mai potrivit pentru concurențe interne. Altfel, tragica moarte a domnului Butmalai nu ar avea nici o însemnătate.

5 comentarii:

  1. Hai sa recunoastem ca electoratul a votat Europa si nu PLDM or PD.
    Apoi intreaba-te cine a furat banca poporului?
    PLDM s-a ales cu 23 de mandate din 32 cate au avut, sau 35 cate si-au dorit mai degraba din cauza lui Filat si nu din cauza lui Leanca.
    Eu cred, cu sigurantsa, ca daca Leanca ar fi parasit partidul PLDM n-ar fi trecut pragul electoral.Detinind functia de prim ministru lui, probabil nu i s-a permis sa plece inainte de alegeri. Asa ca ne putem astepta la o eventuala plecare in timpul apropiat. Si nu incercati sa gasiti tapul ispasitor pentru ca pestele de la cap se strica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Nichitus ! Nu-l mai eroizati atita pe fostul deputat PLDM,Dumnezeu sa-l ierte ca are pentru ce . L-am cunoscut personal foarte bine pe defunct si as vrea sa va spun ca aparentele inseala amarnic, nu mai era el un om bun cum încearcă sa il caracterizeze multă lume. Era un profitor 100/100. Mergea peste cadavre ca sa-si atingă scopul. Va-ti intrebat vreodată cita lume a pătimit din cauza lui si cit singe a băut de la oamenii de rind si nu numai . Atunci va asigur ca in cazul dat raul facut a depășit binele de zeci de ori . Cred ca faptul acesta la urmărit permanent si acuma Înțelegând ca n-o sa mai poată ascunde dupa mandatul de deputat ....

    RăspundețiȘtergere
  3. Pacifistului ii dau dreptate intr-o oarecare măsura . Vreau sa zic un singur lucru : Dumnezeu l-a creat pe om dupa chipul si infatisarea sa ! La fel si liderii politici aduna in jurul lor oameni de felul lor si creează partide mai mult sau mai putin de succes.

    RăspundețiȘtergere