luni, 6 noiembrie 2017

DESPRE FILMELE CU ZOMBII ȘI MOLDOVENI



Acest text solicită rațiune. Dacă fanii Cabinetului din Umbră și-au pierdut raționamentele logice, să nu îl citească. În Moldova, sentimentele distrug rațiunea. Cu cât minciuna este mai mare, cu atât cresc șansele ca ea să fie crezută.


Preambul


În februarie 2016, ziariștii moldoveni aflau că Renato Usatâi, proaspăt primar al orașului Bălți ar fi pierdut 250 de mii de dolari la cazinou. Știrea a trecut pe lângă urechile moldovenilor. De aici.


S-a spus că banii pierduți de Renato Usatâi la jocurile de noroc erau destinați pentru destabilizarea situației din Republica Moldova. Liderul Partidului Politic Partidul Nostru” a afirmat, în public, că în Moldova va fi o revoluție, iar ea va fi făcută cu utilizarea forței. De aici.
 

De la anunțul despre o revoluție în Moldova, a trecut mai bine de un an. Nu s-a întâmplat nimic. Politicianul Usatâi preferă să mintă ori a pierdut la cărți banii revoluției? 


 Filmul evenimentelor


În anul 2012, directorul CCCEC (actualul Centru Național Anticorupție), declara ziarului “Timpul” că, Renato Usatâi este un personaj contradictoriu, cu o reputație îndoielnică care a fost văzut deseori în compania a mai multor interlopi. ”Usatâi este implicat în preluarea,  (în anul 2011) printr-o hotărâre judecătorească, băncii UniversalBank, dar nu este clar cum”, afirma Viorel Chetraru. Usatâi era reprezentantul firmei off-shore care a preluat, prin atac raider, acțiunile băncii. De aici.
 

„Ziarul de Gardă” notează că în iarna 2011- 2012, Usa­tîi a apă­rut în trei înre­gis­trări tele­fo­nice vor­bind cu/şi des­pre lideri din lumea cri­mi­nală. Cel mai mult, Usa­tîi a dis­cu­tat cu Ale­xei Bucă­tari, zis „Lioha Bucă­tari”, des­pre care presa a scris că ar fi fost „loco­te­nen­tul” lui Malhaz Dja­pa­ri­dze - un „hoţ în lege” mol­do­vean. De aici.


Toate aceste discuții telefonice au avut loc în perioada în care acționarul majoritar al UniversalBank, Gherman Gorbunțov, fugise din Republica Moldova și era dat în căutare generală. În perioada respectivă Usatâi era consilierul lui Vlad Filat, primul ministru al Republicii Moldova. Putem admite că Usatâi îl căuta pe Gorbunțov? Cu siguranță, da. De aici.
 

Jurnaliștii de la publicația „Timpul” au scris că înainte de a fugi din Republica Moldova, Gorbunțov  ar fi ridicat 1,5 mln. USD din banii creditorilor, „pentru un război cu Usatîi”. Bancherul rus a plecat în Israel, apoi în Munchen, după care s-a stabilit la Londra. Pe 20 martie 2012, a fost victima lui Vitalie Proca. Gorbunțov a declarat că Usatâi este cel care a comandat asasinatul. De aici.
 

Usatâi și crima de la Galaxy


Devine clar că Usatâi a avut o implicare directă în preluarea băncii UniversalBank. Discuțiile telefonice purtate cu autorități ale lumii criminale moldovenești vorbesc și despre probabilitatea ca el să fi fost implicat în reglările de conturi din septembrie 2011. Atunci, la o terasă din centrul Chișinăului, Ion Șoltoianu, dublul campion mondial la kickboxing, l-a împușcat pe Ion Stratulat, ginerele fostului director al Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției, Nicolae Alexei. De aici.
 

Surse din interiorul MAI au spus că omorul petrecut pe terasa barului Galaxy, în plin centrul Chișinăului, ar fi fost o reglare de conturi pe marginea UniversalBank și a dispariției lui Gorbunțov. După reținerea lui Șoltoianu, la indicația primului ministru Filat, șeful Departamentului Servicii Operative al MAI, care se ocupa de rezolvarea acestui caz, a fost înlăturat din funcție. Usatâi, care deținea atunci funcția de consilier al primului ministru Filat, și care a fost implicat în preluarea UniversalBank,  a fost ferit de posibilele conexiuni cu acest omor. De ce? Conform anexei secrete a acordului de funcționare a Alianței de Integrare Europeană, aflată la putere în perioada respectivă,  Ministerul de Interne s-a aflat în siajul politic al PLDM. Presupun că, în anul 2012, lui Viorel Chetraru îi era clar rolul lui Usatâi pe lângă premierul Filat: era legat de preluarea UniversalBank. De dragul alianței de guvernare Chetraru nu a putut să le spună jurnaliștilor despre asta. 


Mărturia lui Proca un bussines de pușcărie


Procurorul Busuioc are dreptate atunci când afirmă că are suficiente probe care dovedesc daptul că Usatâi a plătit sume de bani familiei lui Proca. În 2016, Ministerul de Interne a obligat, prin hotârâre judecătorească, ca toate instituțiile bancare din Republica Moldova să ofere informații despre conturile și depozitele bancare ale lui Usatâi. Unor proceduri similare au fost supuse conturile și depozitele părinților săi, ale surorii și fostei soții. De aici.
 

Prin arestarea conturilor lui Usatâi, autoritățile moldovene au descoperit circuitul financiar către și din direcția unor lideri interlopi stabiliți în România și Federația Rusă. 


Concluzia este la vedere. Usatâi a preluat, în mod ilicit, UniversalBank. Usatâi s-a folosit de funcția avută, consilier principal de stat al premierului Filat pentru a face înșelătoria cât mai credibilă. Usatâi a rămas cu buza umflată: Gorbunțov a înțeles scamatoria, a golit banca și a șters putina. De aici.


Povestea lui Proca e o minciună pe care o spune pentru a-și argumenta banii transmiși de Usatâi familiei. Pentru o sumă mai mare, Proca va spune orice.  Motivul pentru care Usatâi îl pune pe Proca să mintă este unul politic.

Cu cât minciuna este mai mare, cu atât cresc șansele ca ea să fie crezută. Moldovenii au crezut în Roșca, în Snegur și apoi în Lucinschi. Care au spus gogomănii. La începutul anilor 2000, au crezut în cârnații de doi lei pe kilogram promiși de Voronin. Mai târziu au crezut în Filat care le-a promis Moldova, fără Voronin. Acum sunt gata să creadă în gogomănia  televizată a unui criminal.


De ce toate astea? Pentru că moldovenii sunt sentimentali și se uită prea mult la filmele cu zombii de la televizor.  Ca să nu spun că sunt mințiți cu televizorul. 

PS

Aflat în pușcărie Vitalie Proca s-a îngrășat. Nu îl mustră conștiința și îi merge bine. V-ați întrebat oare de ce?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu