vineri, 4 august 2017

CINE APĂRĂ INTERESELE NAȚIONALE ALE REPUBLICII MOLDOVA



Președintele Statelor Unite Donald Trump a semnat pe 31 iulie un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Prin semnarea acestui document președintele american afirmă că apără interesele Stateleor Unite pe continentul european.  



Jean-Claude Juncker, Șeful Comisiei Europene a declarat că  noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei intră în coleziune cu interesele economice ale Uniunii Europene și că va apăra aceste interese chiar și în fața Statelor Unite. De aici.



Noile sancțiuni americane la adresa Federației Ruse reprezintă începutul unui război economic pe care Washingtonul îl declanșează împotriva Federației Ruse și a aliaților ei europeni, Germania, Franța și Italia. Explic. Președintele american a sugerat ca statele Uniunii Europene să se alimenteze cu gaz lichefiat din Statele Unite. Propunerea intră în contradicție cu poziția Germaniei, care, prin Nord Stream 2, susține aprovizionarea Europei cu gaz metan de proveniență rusească. Textul legii promulgate de Trump este susceptibil de a deschide calea unor sancțiuni împotriva grupurilor europene partenere proiectului de gazoduct Nord Stream 2. De aici.



Cine apără intresele statale ale Republicii Moldova?



Ultimele acțiuni ale Cabinetului Filip, dar și ale Parlamentului moldovean, vin să arate factorilor decizionali de la Bruxelles ori de la Moscova, că Republica Moldova este suverană în acțiunile ei. Votul pentru modificarea sistemului electoral și introducerea sistemului mixt, criticat de familia politică a popularilor europeni a fost unul dintre aceste gesturi politice suverane. Declarația Parlamentului Republicii Moldova, din 21 iulie, prin care s-a cerut autorităților ruse retragerea trupelor militare pe care le are dislocate în regiunea transnistreană,  dincolo de a fi un gest de aducere aminte a rezoluției summit-ului OSCE de la Istanbul, a făcut parte din același complex de gesturi prin care statul moldovean își apără interesele de securitate.



Notam că ultimul gest politic făcut de Cabinetului Filip este fără precedent. A-l declara indezirabil pe vicepremierul Federației Ruse este o măsură curajoasă care presupune un anumit grad de risc. Nu cred că Federația Rusă va da drumul unui potop de sancțiuni la adresa Chișinăului. Moscova este preocupată în acest moment ca sancțiunile americane să nu-i pună în pericol lansarea Nord Stream 2.  



Da, gesturile de suveranitate și independență făcute de autoritățile de la Chișinău au atins interesele Federației Ruse în regiune. Imediat după votul din 7 iulie când Duma rusească a hotărât păstrarea trupelor militare ruse în regiunea transnistreană, președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, aflat în perioada 10-12 iulie 2017 la lucrările Consiliului Internaționalei Socialiste de la New York, a cerut în discursul său retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. De aici.



Declarația lui Plahotniuc a fost urmată de nominalizarea lui Rogozin ca persoana non-grata - o evoluție de la vorbă spre faptă care a demontat teoria potrivit căreia, la Chișinău, ar funcționa un binom Dodon/Plahotniuc. Această transformare a vorbelor în fapte vine să demonstreze că liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, împreună cu echipa condusă de Andrian Candu și Pavel Filip, (Parlamentul și Cabinetul de Miniștrii) sunt în acest moment cei care apără interesele suverane ale statului moldovean. Interese care sunt departe de teoria conspiraționistă lansată de unii la București.
 
La preluarea funcției de președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, a avut un discurs în care și-a prezentat viziunile politice și a vorbit despre patriotism. Atunci, noul președintele al Partidului Democrat din Moldova a aruncat societății dintre Prut și Nistru o provocare inedită, dar foarte corectă – dacă nu noi, moldovenii, atunci cine va apăra Moldova? Era o întoarcerea la resursele interne ale statului moldovean, atât financiare, cât și umane, o soluție extremă pentru supraviețuire. Soluție care, prin introducerea sistemului mixt de vot, se pune în aplicare. O voință politică care, repet, face trimitere directă la patriotism. De aici. 

Un patriotism local, de esență moldovenească, care, pe alocuri, nu coincide cu patriotismul românesc. Se constată că interesele naționale ale Republicii Moldova diferă, pe alocuri, de interesele naționale ale României. Suficientă motivație pentru apariția criticilor la adresa lui Plahotniuc?    



Probabil, în urmă cu jumătate de an, echipa condusă de Vlad Plahotniuc și-a dat seama că Federația Rusă va continua să facă gesturi agresive la adresa independenței și suveranității statului moldovean. Gesturile politice rusești s-au făcut/se fac în sprijinul declarațiilor politice făcute de  președintele Dodon.De aici și necesitatea schimbării tonalității politicii externe moldovenești, prin gesturi de aliniere la politica Statelor Unite în regiune și gesturi de suveranitate în fața Moscovei. Este un trend care se face simțit în politica externă a Poloniei, dar și a României. Chiar dacă face parte din CSI și este mai puțin sonoră, vocea Moldovei nu putea fi alta. 


3 comentarii:

  1. NATO NU va apara Republica Moldova si Ucraina de rusia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu va faceti griji oameni buni, Plaha stapanul lui Victor Nichitus ne va apara noua interesele :)))

    RăspundețiȘtergere