marți, 20 iunie 2017

SORIN GRINDEANU CONTRACANDIDATUL CARE-L POATE BATE PE IOHANNIS LA PREZIDENȚIALE




Duminică, 18 iunie 2017, majoritatea parlamentară PSD-ALDE a înaintat o moțiune de cenzură guvernului Grindeanu, Cabinet de Miniștri instalat în funcție cu votul aceleiași majorități. Ineditul gest, de sancționare a propriului guvern, vine ca urmare a criticilor aduse de președintele PSD, Liviu Dragnea, la adresa șefului guvernului de la București. Presa din România nota că liderul social democraților români a cerut demisia primului ministru dar acesta a refuzat să o scrie. Alți membri ai Cabinetului de Miniștri au făcut-o. Pe 18 iunie, Guvernul României avea doar trei membri. De aici.


Prin opoziția pe care o face liderului social democrat, Sorin Grindeanu devine singurul om politic din România care are, în acest moment, simpatii din ambele tabere politice existente în România: a social democraților şi a opoziției PNL/USR. Nici un lider PSD nu a mai fost înfruntat atât de ferm. În 1991, Petre Roman i s-a opus lui Ion Iliescu. Acțiunea a dus la ruperea FSN în două partide. În prezent, Grindeanu, până mai ieri un cvasi-necunoscut, i se opune lui Dragnea, cel care l-a făcut premier. 


Unde dai și unde crapă! Criza politică în care se află statul român, a fost  provocată de Liviu Dragnea. O putea rezolva ușor dacă păstra relații amicale cu Victor Ponta. Nu a fost să fie. 


Prezența lui Ponta alături de Grindeanu, premierul care a îndrăznit să se opună deciziilor unui președinte de partid care are probleme cu legea, îl face, din nou,  simpatic. Prezent la TVR, luni, 19 iunie 2017, Victor Ponta a spus de unde se trage conflictul dintre președintele PSD, Liviu Dragnea, și premierul Grindeanu: Dragnea nu poate fi prim-ministru. O decizie a Curții Constituționale a României spune despre faptul că, datorită problemelor cu legislația României, Dragnea nu poate ocupa funcții publice. Deci, la prezidențialele din 2017 nu poate candida. De aici. 

Premierul Grindeanu  a declarat ziariștilor că există suficienți parlamentari PSD care nu sunt de acord cu modul în care Liviu Dragnea conduce partidul. Fost președinte al PSD, Victor Ponta, mai are încă suficiente relații în filialele din teritoriu ale social democraților. El poate convinge un număr de parlamentari social democrați să nu voteze moțiunea de cenzură împotriva guvernului pe care l-au instalat în urmă cu șase luni. De aici.
 
Motiv suficient pentru ca Liviu Dragnea să își ia măsuri de siguranță că are suficiente voturi pentru a-l demite pe Grindeanu. Luni, 19 iunie, liderii PSD au avut negocieri cu UDMR, formațiunea politică a maghiarilor din România. Pentru susținerea demiterii guvernului Grindeanu, UDMR-ul cere: modificări la Legea 215 a administrației publice locale, impunerea, pe 15 martie, a unei Zile a maghiarilor și votarea unui statut al minorităților care ar garanta dreptul la autonomie culturală. PSD-ALDE au acceptat deja modificări esențiale la Legea Educației, printre care un examen de bacalaureat diferențiat pentru elevii maghiari. De aici.


Cerințele maghiarilor români au inflamat România. Chiar dacă acceptă sau nu compromisurile cu UDMR-ul, Liviu Dragnea nu mai poate ieși onorabil din această criză politică. (Aflu între timp că înțelegerea PSD/ALDE cu UDMR a picat și că Liviu Dragnea vrea să amâne data în care Parlamentul României ar vota moțiunea de cenzură.)


Colac peste pupăză, dacă miercuri, 21 iunie 2017, moțiunea de cenzură va trece, Grindeanu va rămâne în funcție până la primirea votului de investitură al unui nou guvern. Deci jocurile politice vor fi făcute de președintele Iohannis, care, în urma consultărilor parlamentare, ar putea desemna un candidat agreat de PSD și care ar putea obține votul actualei majorități PSD-ALDE din Parlamentul României. Pentru a nu pierde guvernarea, conducerea PSD vorbește deja de formarea unui guvern de uniune națională. De aici.


Există însă și un alt scenariu, cel în care președintele României să desemneze un candidat care să nu fie agreat de actuala majoritate parlamentară. În acest nefericit caz, ar urma alegeri parlamentare anticipate! Iar ele, culmea, vor fi organizate de același Sorin Grindeanu. Într-un asemenea caz, cu siguranță, la toamnă, vom putea vorbi de un PSD rupt în două. La fel ca în 1991, când în urma confruntării cu Ion Iliescu o parte din FSN a format Partidul Democrat, o parte din actualul PSD va urma echipa Ponta-Grindeanu. Cu siguranță, Liviu Dragnea este conștient de această amenințare.


Compromisul pe care PSD-ul îl face/l-a făcut cu UDMR a inflamat România. În disperarea de a căuta voturi pentru demiterea propriului guvern, președintele PSD a făcut-o gogonată: i-a transformat pe Grindeanu/Ponta în apărătorii statului național român. Miza jocului politic inițiat de Ponta a fost cu bătaie lungă – slăbirea puterii interne a președintelui PSD și poziționarea pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în România în 2019. Explic. După reverențele făcute UDMR-ului, un candidat desemnat de Liviu Dragnea să participe la alegerile prezidențiale nu va mai avea credibilitate. Echipa Ponta/Grindeanu a slăbit pozițiile lui Dragnea în PSD și detonat posibile candidaturi PSD la prezidențialele din 2019. Sorin Grindeanu este în fruntea simpatiilor politice a majorității cetățenilor români. Mai mult, un eventual Congres al PSD i-ar putea reda lui, ori lui Victor Ponta funcția de președinte al PSD.


Nu cred că România va avea parte de alegeri anticipate. Situația din jurul statului român impune păstrarea unei stabilități politice. Conflictul intern la care am asistat cu toții a avut ca principală miză impunerea lui Sorin Grindeanu candidat PSD la alegerile prezidențiale ori la șefia PSD. O eventuală amânare a datei la care se va vota moțiunea de cenzură înseamnă scoaterea din cărți a lui Liviu Dragnea. În acest caz moțiunea are puține șanse pentru a trece. Cert este că, Grindeanu, care vine din zona cu cel mai puternic patriotism local din România și este etnic român, are un avantaj în fața președintelui Iohannis, la al cărui nume, de ambele părți ale Carpaților, mulți strâmbă din nas. Simpatia pe care a acumulat-o în aceste zile îl face să fie cel mai bun contracandidat al președintelui Iohannis. 


Și dacă inițial asta s-a dorit?

FOTO - Agerpres
Tăriceanu, Dragnea, Hunor

Post Scriptum

Radio România Actualități face publică declarația președintelui UDMR, Kelemen Hunor potrivit căreia parlamentarii maghiari nu vor participa la votul moțiunii de cenzură. Se pare că Liviu Dragnea este scos din cărți.
 

5 comentarii:

  1. "...are un avantaj în fața președintelui Iohannis, la al cărui nume, de ambele părți ale Carpaților, mulți strâmbă din nas."?!! Omule, te-ai scrantit?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Mihaita Sandu presedintele Iohannis nu are atat de multi simpatizanti in Romania asa cum sustineti domnia voastra. Va asigur ca cei care nu l-au votat, stramba din nas la auzul numelui sau.

      Ștergere
    2. D-le Nichitus, sunteti complet dafazat de ceea ce se numeste politica romaneasca. Grindeanu, adversarul lui Iohannis la prezidentiale, e mai mult comedie in ceea ce spui d-ta. Nu stramba nimeni din nas vis-a-vis de dl Iohannis, doar in mintea d-vostra se intampla asta, probabil o caracteristica a politici din RM. Nu l-am votat pe Iohannis dar am tot respectul pt. domnia sa.

      Ștergere
    3. Stimate carlig, motiunea de cenzura la adresa lui Grindeanu a trecut datorita votului pe care dat de deputatii minoritatilor nationale, care au fost motivati (desigur de dragostea lor in social democratia romana) Imi spuneti ca sunt defazat de ceea ce se numeste politica romaneasca - probabil datorita faptului ca la Chisinau, barfele, zvonurile si susanelele ajung mai greu. Cred insa ca, nefiind in fierberea de pe malul Dambovitei, si neavand acces la talk-show-urile televiziunilor romanesti, sunt mai putin influentat de ele. Citesc, in fiecare zi, Agerpres si alte site-uri de stiri din Romania. KWI, la momentul respectiv, a fost alegerea alternativa a cetatenilor romani, da, el este cel care are prima sansa de a mai castiga un mandat - vizita lui in SUA contribuie la asta. Dar asta nu inseamna ca el este cel mai bun presedinte al Romaniei - daca era asa, pana acum aveam cu totii, un proiect de tara. De ce nu proiectul de tara pe care l-a anuntat Basescu - unirea?

      Ștergere
  2. M-am lamurit definitiv cu potentele dumitale gazetaresti, nene NICHITUS! Sa crezi matale acolo in Tara Vantului Asteapta RASARITUL ca Johannis nu are adepti ! Are si înca din ce in ce mai multi! In Transilvania in mod sigur sunt f multi. Incepe sa-l depaseasca si pe Basescu in popularitate. Ca voi , neocomunistii înraiti si cu visele voastre alterate nu-l aveti la rânză e o alta poveste buna de spus la gura sobei fara lemne de încălzit ! Mancate-ar binele REPUBLICII MOLOTOVA sa te manance ! Asa ca cerseste mai departe cele 100 de milioane de Euro de la UE ! Le vei vedea cand își orbu ceafa ! Matale si Candu !! Du-ti si vezi-ti de independenta Republicii MOLOTOVA, nu-ti baga nasul in Romania . N-ai nimic comun cu noi !! La Kremlin, birjar , in Piata Rosie !!

    RăspundețiȘtergere