joi, 5 ianuarie 2017

GUVERNUL PSD ȘI MELEȘCANU REVENIT LA EXTERNERomânia are un nou Cabinet de Miniștri. Toți miniștrii Guvernului Grindeanu și-au preluat, joi, 5 ianuarie, portofoliile de la predecesorii lor tehnocrați, asta după ce, miercuri, 4 ianuarie, într-un regim extrem de rapid, au primit votul Parlamentului și au depus jurământul la Palatul Cotroceni.

Nu știu câți, la Chișinău, au fost atenți la declarațiile făcute de noul ministru de externe al statului român, Teodor Meleșcanu. Spațiul dintre Purt și Nistru se află în febra pregătirilor pentru sărbătorirea Crăciunului pe stil vechi, comentatorii și gazdele emisiunilor de dezbateri politice sunt în vacanță. Probabil, schimbarea de putere de la București va intra în atenția formatorilor de opinie moldoveni doar peste o săptămână, când salata olivie (o aproximație la salata boeuf) și crăciuneii își vor pierde din importanță. 

Și totuși.

Am constat că subiectul Republica Moldova este în atenția politicienilor români iar domnul Meleșcanu, a punctat elegant cele mai arzătoare teme. Nu putea altfel, domnia sa a fost șeful SIE.  Aruncând o săgeată discretă către formațiunea politică condusă de domnul Băsescu, Partidul Mișcarea Populară, care a făcut campanie electorală folosind tema unirii Basarabiei cu România, domnul Meleșcanu a spus clar : reunificarea celor două state se va face prin intrarea Moldovei în UE. 

Desigur, adepții ideii “unirea, acum” vor spune că Moldova va intra în clubul european doar la Sfântul Așteaptă. Contra argumentul lor, la o primă vedere corect, a fost eludat tot de către Meleșcanu. Domnia sa a subliniat că statul român va sprijini evoluția pro-europeană a Republicii Moldova prin aspecte concrete. El le-a amintit deputaților că din împrumutul de 150 de milioane de euro aprobat de Guvernul Ponta a fost acordat doar o singură tranșă.
"Mai sunt două tranșe care trebuie să fie rapid puse în aplicare și vom insista pentru acest lucru. Este nevoie ca cetățenii Republicii Moldova să vadă în mod practic că România e o țară preocupată de dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova și care are în vedere și creșterea nivelului lor de trai. Tot ce înseamnă construirea de poduri, interconectarea rețelelor electrice, a rețelelor de gaze, toate aceste proiecte sunt menite să dea acest mesaj foarte clar care se va răsfrânge și asupra vieții fiecărui cetățean din Republica Moldova", a declarat Meleșcanu. Noul ministru de externe al statului român a adăugat că ministerul pe care îl va conduce va acorda un sprijin foarte ferm pentru deschiderea rapidă a biroului NATO la Chișinau.
De aici

Domnul Meleșcanu face dovada unei cunoașteri depline a realităților politice dintre Prut și Nistru. Firesc. Este unul dintre cei mai longevivi politicieni români: de două ori ministru de externe (între 1992 și 1996 în Guvernul Văcăroiu și câteva zile în 2014 în Guvernul Ponta). În 1996 a fost ales senator PSDR, fiind preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe. Între 2004 și 2008 a fost senator PNL și vicepreşedinte al Senatului. În perioada 2007-2008, Meleșcanu a fost ministru al Apărării Naţionale şi ministru interimar al Justiţiei. Între 2012 și 2014 a ocupat funcția de director al Serviciului de Informaţii Externe. Sunt atribute suficiente pentru a cunoaște care sunt ingredientele borșului politic moldovenesc. 

Domnul Horațiu Pepine, de la Deutsche Welle, este ușor critic la adresa domnului Meleșcanu și notează că, numirea lui „ar fi soluția unei diplomații retractile, care se teme de orice afirmație mai apăsată și care evită orice tip de angajament”, domnul Pepine adaugă că talentul lui Meleșcanu a constat mereu în capacitatea de a-și disimula opțiunile în spatele unei aparențe afabile și conciliante„ .
 
Zic că, în vremurile tulburi prin care trece în acest moment continentul european, cu o Rusie în ascensiune și cu o Uniunea Europeană din ce în ce mai timorată după Brexit, talentul de a naviga printre Scylla și Charibda este unul prețios. Și, că tot am făcut trimitere la monștrii marini, aptitudinile domnului Meleșcanu pot fi puse și mai mult în valoare atunci când nici măcar  Marea Neagra, prin dramatica schimbare a echilibrului strategic, nu mai este prietena României. 

Referința domnului Meleșcanu la Republica Moldova, bucură. La fel cum bucură faptul că domnia sa este conștient de faptul că Moldova nu e România. Tocmai de asta, politicienilor de la Chișinău li se va cere continuarea reformelor. Pe principiul: dacă nu poți – te ajut, dacă nu știi – te învăț. Așa că, pentru a primi cele două tranșe ale împrumutului românesc, guvernul Filip va fi obligat să continue reformele. 
Totul pentru realizarea conexiunilor cu Uniunea Europeană. Sfântul Așteaptă este mult mai aproape decât cred unii. A nu se uita, integrarea Republicii Moldova în UE este obiectivul de țară al României. Un obiectiv asumat la CSAT.

4 comentarii:

 1. Un lucru e foarte bun aici și anume faptul că PD este în alianță cu PSD din România, deci nu avem de ce ne face griji, pe motiv că ei permanent ne-au susținut anume datorită colaborării strînse în domeniul politic, mai ales că ambele partide fac parte din marea familie europeană PES

  RăspundețiȘtergere
 2. România a fost dintotdeauna un bun partener strategic, al Republicii Moldova, problema a fost că guvernele precedente nu au știut să colaboreze cu acest partener, abia acum, în timpul guvernului Filip se văd anumite progrese, același gazoduct Iași-Ungheni, deci, într-adevăr, nouă ne rămîne să continuăm intensiv reformele de pînă acum.

  RăspundețiȘtergere
 3. Totusi PSD si-a revenit in forta, ceea ce este foarte bine pentru Chisinau. In Moldova PDM-ul detine puterea, iar in Romania PSD-ul , aceste partide sunt infratite si se vor intelege de minune pe viitor cind va fi nevoie de colaborat.

  RăspundețiȘtergere
 4. Sa uitam un moment pe Tavarici DODON,
  sa-l lasam in pace sa ne vanda rusilor si pana vine dela Moskva sa discutam despre altceva.

  Un Maldafan neinspirat, din republika Fantoma MALDAHISTA a lansat idea STUPIDA ca o furtuna de zapada este o "" urgie "".
  Pentru cei care lucreaza pamantul zapada este o BINEFACERE , o Bucurie. VISCOLUL este un fenomen destul de rar la noi si are incoveniente mai ales pentru animalele salbatice care nu se pot alimenta, si apoi pentru oameni si pentru noi copiii care stateam inchisi in casa doua saptamani fara sa iesim afara sa ne batem cu bulgari de zapada. Dar cand Natura se linistea era marea fericire pentru toata lumea; un cer senin si un soare mai stralucitor ca niciodata; muntzi de zapada pe drumurile blocate ale satelor si oraselor, eram totzi la saniush.

  Imi amintesc ca odata dupa viscol ,copil fiind impreuna cu o puzderie de altzi copii pe coama unui deal de zapada am vazut innotand cu greu prin nametzii inaltzi cat casele un caine urias.
  A trecut la vreo 10 metri de noi, iar tata care era cu mine imi spune::::: Este un lup flamand saracul, cauta si el ceva de mancare. Nu indrazneste sa atace vreun copil caci suntem prea multzi aici.
  Dupa aceea nu am auzit vesti rele despre acest lup atat de indraznetz.
  Imi amintesc foarte bine ca NICODATA in comuna mea CIRIPESTI din Basarabia; cineva ar fi putut spune ca viscolul este o urgie.Cel mult o mica paranteza.

  RăspundețiȘtergere