luni, 26 decembrie 2016

SCHIMBAREA LA FAȚĂ A PARTIDULUI DEMOCRATVlad Plahotniuc este noul lider al Partidului Democrat din Moldova. În discursul său de investire noul preşedinte a anunțat care sunt prioritățile PDM pe durata mandatului său. 


Plahotniuc a anunțat că PDM va fi un partid al cetățenilor unde fiecare moldovean îşi va putea expune viziunea lui asupra dezvoltării statului. "Cel mai bun loc pe care Partidul Democrat trebuie să-l ocupe ca să fie aproape de oameni, nu este pe scena politică. (…) Odată și odată trebuie să ne coborâm între oameni", a declarat Vlad Plahotniuc. „PDM-ul va veni cu o iniţiativă de reformare a clasei politice, începând de la optimizarea Parlamentului şi a Guvernului, transmiterea reală în mâna poporului a controlului asupra Parlamentului,identificarea pârghiilor, prin care cetăţenii să-i poată sancţiona pe cei care nu îşi fac treaba în timpul mandatului”.  De aici.


Plahotniuc a mai declarat că se va axa pe modernizarea formațiunii politice, ca să devină un partid care promovează interesele cetăţenilor şi nu unul cu interese geopolitice. "Avem în Moldova diverse partide: pro-ruse, pro-românești, proamericane. Aceste divizări forțate a societății, isterizează populația și crează pentru toți o atmosferă de totală nesiguranță în țară. În Moldova, în campaniile eletorale în special, dar și deseori după, ai senzația că se rup în bătăi americanii, europenii, românii, rușii. Dar unde-s moldovenii aici? Care-i partidul moldovenilor? Care-i partidul la care pot să raporteze oamenii, să meargă cu încredere spre el, știind le va rezolva problemele. Partidul acesta trebuie să fie Partidul Democrat", a spus Vlad Plahotniuc. De aici.


De asemenea președintele Partidului Democrat a menționat că a venit timpul ca cei care fură să stea la pușcărie."Nimeni nu trebuie să se mai simtă protejat atunci când face inegalități, trebuie să înțelegem că vine vremea tuturor celor care fură să stea la pușcărie, indiferent de relațiile sau blatul care-l are”, a declarat Plahotniuc. De aici.


Noul lider al democraților moldoveni și-a explicat viziunea politică afirmând că ea este definită de dorința cetățenilor moldoveni, indiferent de etnia lor, “de a avea o ţară, în care să dorească să trăiască, să înveţe şi să muncească, ei şi copiii lor, fără necesitatea de a pleca şi de a căuta un ban şi un rost prin lumea mare. Insist pe ideea că viziunea noastră trebuie să fie orientată mai mult spre interiorul ţării, decât spre exterior. Ea ar putea fi redată prin sintagma Aici, Acasă, în Moldova. De aici. 


Schimbarea la față a Partidului Democrat din Moldova este  necesară și inedită. Legitimitatea internă a schimbărilor pe care democrații vor să le impună vieții politice din Moldova ține de construcția națiunii civice moldovenești – indiferent de etnia locuitorilor dintre Prut și Nistru, toți sunt moldoveni. Pentru a se mândri cu această identitate, președintele PDM consideră că, a) moldovenii vor avea dreptul de a își sancționa aleșii, b) PDM se va transforma într-un partid care va promova moldovenismul pro-european (sintagma aparține politologului Dan Dungaciu), c) lupta împotriva corupției devine o prioritate a PDM și va continua indiferent de protecții politice, d) noua viziune politică, „Aici, acasă. În Moldova”, s-ar traduce prin sintagma – prin noi înșine și va deveni politică de stat. ( doctrină politică de esență liberală lansată în 1905 de Vintilă I.C.Brătianu )


Exact despre asta e vorba – echipa condusă de Vlad Plahotniuc și-a dat seama că actualul context politic internațional, cu o Rusie care joacă dur și are interesul să slăbească suveranitatea statului moldovean, cu o Uniune Europeană slăbită și care a oprit înaintarea către Est, singura soluție pentru Moldova ține de întoarcerea la resursele proprii, atât cele financiare cât și cele umane. Probabil este vorba de o speranță pe care liderul PDM o oferă unei societăți atomizate, îmbătrânite și marcată de sărăcie. E o voință politică care face apel la patriotism. Domnul Plahotniuc aruncă societății dintre Prut și Nistru o provocare inedită, dar foarte corectă – dacă nu noi, atunci cine? De fapt este singura soluție pentru ca statul moldovean să supraviețuiască acestui imprevizibil context politic internațional. 


Dacă va reuși să-i unească pe moldoveni, iar cele patru elemente conținute în programaticul discurs al noului președinte PDM, dezvăluie asta - Vlad Plahotniuc va surprinde plăcut. Oponenții politici ai domniei sale afirmă că este atotputernic – dacă ne va uni, înseamnă că au, în sfârșit, dreptate.

8 comentarii:

 1. Bravo! Plecati d. Nichitus si primiti banii de la casa... Aveam pareri mai bune despre dvs...

  RăspundețiȘtergere
 2. Bravo! Plecati d. Nichitus si primiti banii de la casa... Aveam pareri mai bune despre dvs...

  RăspundețiȘtergere
 3. `Vlad Plahotniuc este noul lider al Partidului Democrat`
  Si pina ieri lider al P... Democrat a fost baba Ileana, asai mister Nichitus. Mai este rahat la fundul oceanului?

  RăspundețiȘtergere
 4. SARACUL Tavarici DODON.
  Sarac cu duhul.

  In loc sa apara in fatza lumii ca un prezident cultivat si nobil in intentzii, el se comporta ca un minable bolsevic INCULT, populist, pentru a face placere paturii celei mai inapoiate ale republicii in CARTTON :::::: MALDA - HI - STA.

  1 ) Dece sa retragem cetatzenia Domnului Basescu ?????? Persoana Domniei Sale este un simbol al clasei_ prezidentziale din care face parte si saracul tavarici Dodon. Gestul lui Dodon este o insulta nu numai la adresa Dlui Basescu dar si la o mare parte a populatiei din Romania.

  RăspundețiȘtergere


 5. SARACUL Tavarici DODON.
  Sarac cu duhul.

  In loc sa apara in fatza lumii ca un prezident cultivat si nobil in intentzii, el se comporta ca un minable bolsevic INCULT, populist, pentru a face placere paturii celei mai inapoiate ale republicii in CARTTON :::::: MALDA – HI – STA.

  1 ) Dece sa retragem cetatzenia Domnului Basescu ?????? Persoana Domniei Sale este un simbol al clasei_ prezidentziale din care face parte si saracul tavarici Dodon. Gestul lui Dodon este o insulta nu numai la adresa Dlui Basescu dar si la o mare parte a populatiei din Romania. Deducem , ca noul prezident ROSHU este de o inteligentza SUB – mediocra prin felul cum judeca evenimentele si viitorul Basarabiei.

  2 ) Dece sa facem o lege Bidon prin care sa mintzim clientzii cei mai inapoiatzi ai lui Dodon, ca miliardele furate nu trebue platite de cetatzeni ci de hotzi. Domnilor , in cazul hotziilor de mare anvergura banditzii nu au fost si nu vor fi prinsi niciodata .Chiar daca se adopta legea propusa de Dodon poporul va plati inca si mai scump aceste miliarde prin marirea pretzurilor la produsele de prima necesitate si prin reducerea investitziilor in tzara. Si in occident se intampla sa se fure sute de miliarde iar hotzii ii asteptam de 20 de ani sa- i stim. Dar pana atunci noi platim aceste furturi.
  Dece ?????? Pai daca alegem in guverne si ca prezidentzi HOTZI sa ne conduca, pai cetatzeanul trebue sa plateasca ceeace a ales.

  PS::::: Maldahista = republica Maldafania ,creatzia lui stalin si hitler.

  RăspundețiȘtergere
 6. Dle Nichitus, de cand eram copil va ascultam in fiecare dimineata la Radio Nova si chiar ati lasat amprentain dezvolarea mea ca personalitate. Acum, cand ma uit ce scrieti, realizez ca de fapt nu mai sunteti acel Victor Nichitus care-l stiam, ce avea verticalitate si o dragoste fata de acest petic de pamant, numit R. Moldova!

  Cu profunda dezamagire,
  al vostru (fost) admirator.

  RăspundețiȘtergere
 7. 1. greu de crezut ca Plahotniuc sa vina cu ceva aer proaspăt in PD ...el conducea din umbra PD deja , așa daca vroia sa faca ceva ar fi facut pina acum .

  RăspundețiȘtergere