vineri, 9 decembrie 2016

GHID DE EXPLOATARE A PARLAMENTARELOR ROMÂNEȘTI PENTRU BASARABENIRomânia își va alege duminică deputații. Pragul de intrare în Parlamentul de la București este de 5 la sută. Majoritatea românilor spun că la alegerile parlamentare din 11 decembrie vor vota cu Partidul Social Democrat – 44 la sută. Partidul Național Liberal va ieși pe locul al doilea – 23 la sută. Uniunea Salvați România va acumula 7 % iar Alianța Liberalilor și Democraților din România (ALDE) va acumula 6 procente. Tot atâtea voturi vor merge către Partidul Mișcarea Populară. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România va culege 5% din simpatia electoratului. De aici.

Cine și ce reprezintă aceste partide?

Partidul Social Democrat este urmașul formațiunii politice condusă de Ion Iliescu, cel care a fost artizanul revoluției din 89. Este formațiunea politică care s-a opus reducerilor salariale (și pensiilor) efectuate la comanda președintelui Traian Băsescu pe care a încercat să îl demită din funcție. Rezistența, populistă, în fața măsurilor luate de Băsescu l-au făcut să fie simpatizat de populația României. Votul repetat al PSD-ului în parlamentul României a făcut posibil ajutorul financiar românesc destinat Republicii Moldova. Victor Ponta, în funcție de premier al statului român, a fost cel care a decis finanțarea gazoductului Iași – Ungheni.
Partidul Național Liberal este în acest moment partidul puterii – această formațiune politică l-a susținut pe Klaus Iohannis la prezidențialele din România. În noiembrie 2015, deputații PNL au sprijint decizia președintelui Klaus Iohannis prin care acesta a refuzat împrumutul de 150 de milioane de euro destinat Republicii Moldova.
Alianța Liberalilor și Democraților este partidul creat de fostul prim ministru al României (2004-2008), Călin Popescu Tăriceanu. Principalul argument pentru care cetățenii români spun că votează ALDE este faptul că această formațiune politică s-a dovedit a fi cea mai „anti-băsistă“ dintre toate. Actualmente partidul domnului Tăriceanu este văzut ca fiind fața liberală a social democraților români. Din 2008 ALDE este de fapt un partid social liberal aflat în susținerea PSD.  
Uniunea Democrată Maghiară din România este o organizație politică fondată pentru a reprezenta interesele comunității maghiare. Din 2007 a devenit membră a Partidului Popular European, deci se consideră a fi un partid de centru-dreapta.
Uniunea Salvați România este partidul societății civile și al intelectualilor nemulțumiți de modul în care se desfășoară politica românească. Traseul acestei formațiuni politice a fost dubios încă de la apariția lui, în 2015. Există suficiente voci care afirmă că USR-ul ar fi de fapt un instrument politic cu structuri artificiale creat de către Klaus Iohannis. În timpul actualei campanii electorale s-a observat că între PNL și USR a existat o relație ambiguă, USR-ul fiind lăsat să muște din electoratul tradițional al liberalilor
Partidul Mișcarea Populară este noua formațiune politică a fostului președinte al României, Traian Băsescu. Cu votul basarabenilor acest vehicol politic ar putea să îl transporte pe fostul șef al statului român în Parlament.

Tabloul prezentat arată care sunt principalii actori ai scenei politice românești: două partide mari și sateliții lor. Rezultatul obținut de partidele mari și sateliții vor face posibilă majoritatea parlamentară care va oferi primul ministru al României. 

Zilele trecute un fruntaș liberal afirma că PNL-ul și-ar dori un guvern cu USR, cu UDMR, ba chiar și cu PMP. Ce ar înseamnă afirmația făcută de fruntașul liberal? Că de fapt nu contează cine este câștigătorul alegerilor, contează formațiunea politică care administrează majoritatea parlamentară. 

Liderii PSD afirmă că, dacă va fi nevoie, vor face  o alianță post electorală cu echipa domnului Tăriceanu. 

Într-un recent interviu oferit portalului ziare.com, sociologul Darie Cristea, director general al INSCOP, afirma că social democrații se mobilizează mai bine la vot decât liberalii. Electoratul liberalilor este mai individualist. Potrivit lui PNL-ul nu mai poate să își mobilizeze un bazin electoral mai semnificativ.Dacă ne uităm la ultimele alegeri, realitatea e că PSD a intrat în zone de electorat la care tradițional nu avea acces: persoane mai tinere și clasa de mijloc. A creat mesaje și pentru aceste segmente,” afirmă Darie Cristea. De aici.

Devine clar că, PSD-ul, probabil împreună cu ALDE, are șansa reală de a reveni în Palatul Victoria. Probabil, echipa Dragnea/Tăriceanu știe deja numele viitorului premier al României. Pentru oficialii din Republica Moldova acest lucru este pozitiv. PDM are un tratat de colaborare politică cu PSD din România. 

Semnalele transmise de Cotroceniul domnului Iohannis au impus instituțiilor statului român o stare de  pasivitate față de Chișinău. Ba mai mult, în noiembrie 2015, domnul Iohannis a respins împrumutul pentru Republica Moldova. Dacă nu ar fi fost votul deputaților social democrați Chișinăul ar fi intrat în incapacitate de plată. 


Nu cred că domnul Iohannis va reuși să își impună în Parlamentul de la București majoritatea pe care și-o dorește. Mă aștept ca viitorul prim ministru al României, pe relația București-Chișinău, să fie mai activ și determinat. Cu atât mai necesar în condițiile în care la Chișinău va fi investit un președinte de stânga.

4 comentarii:

 1. și cum rămâne cu ANR? Chiar nimeni nu va vota cu el?

  RăspundețiȘtergere
 2. Slabe sperante pentru ANR in Republica Moldova. In fieful lui Basescu - am numit Basarabia - este clar ca fostul presedinte al Romaniei este simpatizat, de asta a venit aici, a stat de vorba cu oamenii, a facut baie de multime si, in felul asta, si-a asigurat voturile. Stiu ca echipa PMP-ului din Moldova circula de zor prin teritoriu. Cred ca mersul lor prin orasele basarabene va da rezultate. Dar, asa cum am spus, nu ma astept la mai mult de 35 de mii de voturi - maximum o mie de fiecare sectie de vot.

  RăspundețiȘtergere
 3. UN AMIC din talia imi trimite un mesaj.

  Cher ami,zice el.
  Acum 2 zile m'am intors din Malda -HISTA foarte ingrijorat, caci HISTA - cii totzi voteaza cu rusii.

  Intrerup citirea mesajului si - i telefonez imediat
  sa - mi dea explicatzii.
  Ex - &brupto, intra direct in subiect.
  Esti al 10 lea care imi telefoneaza astazi.
  MALDA, inseamna republica MALDAFANIA. HISTA, sunt parintzii fondatori ai republivii Maldafania. HI = Hitler. STA= stalin. Histacii sunt locuitorii maldafaniei.
  Te las imi zice, sunt chemat la celalalt telefon.

  RăspundețiȘtergere
 4. Domnule tovaras Nikitus,
  Acum abia am intzeles ceva din gandirea DVS eu nefiind nici politician bici ziarist de profesie;

  Tavarici Dodon va va felicita pentru articolele pe care le intocmitzi cu privire la Romania si la adresa Dlui Basescu. Suntetzi ANTIUNIONIST caci suntetzi rusofil din nastere ca si Dodon. Iar Ponta si Dragnea, komunisti prin fapte si gandire sunt discipolii lui ILIESCU si s-au dezlantzuit totdeauna contra Dlui Basescu ca fiind autorul DNA -ului, care le baga acolitzii in inchisori.Iar dvs mergetzi ferm pe linia PSD ului lui Iliescu.
  Imi permit sa va atrag atentzia ca atunci cand avetzi fraze lipsite de politetze fatza de un fost Presedinte al Romaniei sa va amintitzi ca v-a dat pomana o suta de milioane de euro ca ajutor fratzesc iar maldafanii nu inceteaza sa-l insulte in fiecare zi.NU va coboratzi la nivelul rusofilului Dodon.

  RăspundețiȘtergere