marți, 20 septembrie 2016

CÂȚI CHIȘINĂUENI ÎI VOR ÎNTÂMPINA CU FLORI PE OMULEȚII VERZI DIN TIRASPOL?Ceva imposibil? Nu credeți că locuitorii de alte etnii ai municipiului Chișinău ar ieși să întâmpine cu flori trupele ruse din Tiraspol? Ori nu vă vine a crede că omuleții verzi vor trece Nistrul? Dar oare, dacă admitem așa ceva, cei din cartierul Botanica, acolo unde se înregistrează un număr ridicat de vorbitori de limbă rusă, nu vor alerga să cumpere flori? Dar locuitorii cartierului Râșcani, unde auzi destul de rar limba română, nu vor face la fel? Știu. E imposibil. Există suficiente garanții că trupele ruse dislocate la Tiraspol nu vor trece Nistrul. Supoziția este irațională. Dar oare, Kremlinul este rațional?


Potrivit tuturor sondajelor Igor Dodon este favoritul cursei prezidențiale care a început deja în Republica Moldova. Un ultim sondaj îi acordă președintelui socialist 29,0% din voturi, urmat, la mare distanță, 12,9%, de Maia Sandu. Pe locul trei s-ar afla Andrei Năstase cu 11,1%. Și opțiunea pentru Uniunea Europeană a scăzut, doar 37% dintre respondenți își mai doresc integrarea europeană - 40% ar vota pentru apropierea de Uniunea Vamală Eurasiatică.

Pe 15 septembrie, la emisiunea Puterea a Patra a TV N4, președintele socialiștilor moldoveni a declarat că, a adunat deja peste 350 de mii de semnături întru susținerea sa. Să presupunem că informația este veridică. În cazul în care liderul socialist are adunate un număr atât de mare de semnături, înseamnă că biletul pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale se află în buzunarul lui. Toți acești 350 de mii de moldoveni sunt potențiali cumpărători ai florilor cu care îi vor întâmpina la Chișinău pe omuleții verzi de la Tiraspol!


În cadrul aceleiași emisiuni, președintele PSRM a spus că ar fi bine ca Republica Moldova să devină federație iar regiunea  transnistreană ar trebui să se bucure de o largă autonomie.


În condițiile în care, după numărarea a 60% din voturi, Partidul Rusia Unită a obținut o majoritate absolută de locuri în Duma de Stat a Federației Ruse, iar analiștii politici dau reală candidatura lui Putin pentru un al patrulea mandat prezidențial, este clar că politicile Moscovei pentru Ucraina și Republica Moldova nu vor suferi modificări. De fapt acesta este mesajul indirect pe care ambasadorul Federației Ruse în Moldova l-a transmis, duminică, 18 septembrie, când a declarat că înaintea alegerilor prezidențiale, vicepremierul Rogozin va face o vizită la Chișinău – Moscova îi acordă liderului socialist suportul necesar pentru a câștiga alegerile!


De asta, dacă va ajunge în fotoliul de președinte al Republicii Moldova, Dodon va fi obligat să își respecte promisiunile. Federalizarea statului moldovean înseamnă de fapt  permanentizarea trupelor ruse dislocate pe teritoriul Republicii Moldova.


Sublinierea vine să aducă aminte cititorului faptul că, deși este ales prin vot direct, actualmente, în Republica Moldova șeful statului are puține prerogative, în schimb va avea reprezentativitate. De aici, tentația ca șeful instituției prezidențiale să își dorească mărirea împuternicirilor și să intre pe această temă în coleziuni cu instituția parlamentară.


După summit-ul de la Bratislava, acolo unde ar fi trebuit să se discute viitorul Uniunii Europene, constat că, Uniunea Europeană nu este capabilă să își formuleze, clar și concis, viitorul. În această incertă situație, doar România, stat santinelă la granița de est a UE, rămâne a fi singurul stat  interesat de destinul european, sau nu, al Republicii Moldova.  Declarațiile ambsadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, sunt ferm și clar formulate – principalul obiectiv al statului român este susținerea parcursului european și reconectarea Moldovei la spațiul comunitar.


Mă întreb însă, oare cum vor arăta analizele riscurilor de securitate ale instituțiilor specifice românești în cazul în care, admitem că alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor fi câștigate de omul Moscovei, Igor Dodon? Repet, victoria lui Dodon la prezidențialele din Moldova înseamnă federalizarea statului moldovean și permanentizarea prezenței trupelor ruse în apropierea granițelor statului român.


Dar, o victorie a liderului PSRM în Republica Moldova poate afecta rezultatul alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 11 decembrie în România. Chiar dacă a ieșit învingător în alegerile locale românești și este cotat cu cele mai mari șanse de a câștiga majoritatea în Parlamentul de la București, PSD-ul ar trebui să fie cel mai îngrijorat de rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. De ce? Pentru că un rezultat nefericit între Prut și Nistru, în mâna inamicilor social democrației române se poate transforma într-o armă redutabilă, una care le poate fura importante puncte electorale. Sunt sigur că eventuala victorie a lui Igor Dodon în Moldova, în luna noiembrie, ultima lună de campanie a parlamentarelor românești, va fi numărul unu pe agenda electorală!


Într-un interviu recent, ambasadorul român de la Chișinău, Daniel Ioniță, afirma că, Moldova este un fel de playground, câmp de experimentare pentru tot soiul de riscuri, amenințări clasice ori hibride. Are dreptate.
 
De ce nu am crede că, în scenariul în care Dodon câștigă alegerile prezidențiale, își va dori mai multe împuterniciri pentru a realiza federalizarea Republicii Moldova? De ce nu am crede că, pentru a obține aceste prerogative, va iniția un referendum pentru transformarea republicii parlamentare în republică prezidențială, așa cum, pe timpuri, și-a dorit Petru Lucinschi? De ce nu am crede că o ciocnire a Președinției cu Parlamentul Republicii Moldova ar avea ca rezultat apariția unor tulburări interetnice la care Federația Rusă, garant al stabilității Moldovei, să reacționeze rapid prin trimiterea trupelor ruse, din Tiraspol, la Chișinău? Nu vă vine a crede așa ceva? Dar militarii ruși staționați în regiunea separatistă au făcut exerciții militare alături de cei transnistreni și au învățat cum se trece Nistrul!


Credeți că e imposibil? La cât de iraționali sunt decidenții ruși și la cât de preocupați sunt alți actori internaționali, nu cred că o asemenea desfășurare de acțiuni ar fi irealizabilă.


Și nu cred absolut de loc că, în fața acestui scenariu, România, prin vocea președintelui Klaus Iohannis ar avea puterea de a reacționa. Singurii care pot împiedica o atare evoluție sunt doar cei care vor participa la vot în data de 30 octombrie. Doar ei dețin puterea de a stopa așa ceva.


Dar, dacă vreți să-i întâmpinați cu flori pe omuleții verzi, știți ce aveți de făcut.

9 comentarii:

 1. Oricine din pro-rusii Dodon-Nastase sau Usatii ar veni la putere pentru noi aceasta este un pericol foarte mare, iar posibiliatea ca trupele rusesti din Tiraspol sa treaca Nistru creste odata cu aceasta.

  RăspundețiȘtergere
 2. Brrr! Un duș rece necesar acest articol.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nene NICHITUȘ , in acest diapazon trebuia sa scrii tot ce ai scris pana acum in REPUBLICA MOLOTOVA. Poate le deschidea-i capul la multi cetateni romani basarabeni, care , deși au cetatenii romanesti cu acte in regula , nu au fost uniti in jurul ideii de romanism niciodata.(Ba se mai si mira de baltici!) Sunt, dupa stiinta mea cam 500 de mii de persoane in situatia asta.Adauga si pe altii si aduna sa vezi ce ar putea iesi ! Asta ar trebui sa fie o forta electorala redutabila si ”monolita ”(nedivizata). Nu este si nu a fost !Ati subminat si denigrat pe toate caile posibile PL si GHIMPU, in timp ce el si PL reprezenta si reprezinta exclusiv sansa voastra a tuturor. Oameni ”seriosi”(in acceptia voastra )au mers pana acolo incat l-au avansat pe post de IUDA/LIUDA . Pe cine a tradat ? Pe romani si Ro in niciun caz !Micimea de caracter si de suflet,neputinta de minte este o caracteristica de pe acum clara a societatii molotovene(chiar daca nu in totalitate!). Toti vreau sefi, deputati, ministri etc. cu limuzine la scara( a statului , fireste, cu care sa mearga sa-si duca copii la scoala si sa faca piata la mall! si sa se dea granzi in fata lui nenea pălmașul de la colhoz și a lelitei Tamara !)Spune-mi daca nu e asa ceva baza absoluta a CORUPTIEI groaznice care macina din temelii vietile a 3 milioane de suflete (RATACITE!)
  Cat priveste RO , cu tot PSD etc care se ”lupta” pt dreptate(care?) situatiile nu sunt comparabile cu R. MOLOTOVA. Nici pe departe ! Iar la alegerile viitoare PSD+ALDE + PNL + PRU etc vor iesi f f slabite. Vei vedea !
  Tangential te referi si la Transnistria si UKRAINA. Pai, daca DODON ”iese” , Transnistria se duce la naiba cu totul . UKRAINA va fi cea mai mare problema pt ea. NU RM si nu RO ! RO va ajuta din rasputeri UK pt asa ceva !Amenintari mari pt RO ? Nu, zau ?! Din cauza UE ? Pai, sa fie si asta. Dar RO va intra in faza de asteptare cum a facut-o de la KOGALNICEANU+BRATIANU incoace. Sigur, vor fi ani de neutralitate mai lungi decat in 1916-1918. Poate 3,4,5 ,6 ... Nu conteaza ! Razboi cu TROIA ...nu se face ! Daca se face,(absurd!) cei care ”ne ucid” se sinucid odata cu noi (prea suntem lipiti!) Asa ca... ??? Da, e posibil sa ase ajunga la al II-lea rezbel rece. DISTRUCTIV TOTAL INSA PENTRU CE-l care -l determina . Multe ar fi de discutat, nene NICHITUS, multe... Poate ,așa, ca-tre prieteni, cine mai stie?!

  RăspundețiȘtergere
 4. Domnilor;
  Actul de UNIRE al poporelor care vorbesc aceeasi limba, au aceeasi origine, aceeasi cultura, etc., trebue legiferat si inscris in "" Drepturile Omului "". Romania si Basarabia trebue sa inceapa discutzii cu SUA si UE in acest sens. Este vorba despre rapturi ca cel cu dictatul Stalin - Hitler. Germania trebue data ca exemplu de "" UNIRE "".

  Roshii ca DODONOFF, Voronoff, nu inceteaza sa fluture Jandarmul roman ca slogan de URA intre popoare si nimeni din Basarabia nu este deranjat de aceasta infamie. Atata publicitate se face acestui slogan stalinist _ komunist incat ai crede ca basarabenii erau batutzi in fiecare zi de acest jandarm. Eu ca basarabean, care am apucat sa traiesc in Basarabia romaneasca 20 de ani, o singura data in comuna mea basarabeana un jandarm a dat 2 palme unui hotz care a furat porumb din pamantul vecinului sau.Acest hotz nu a fost trimis in siberia si nu a primit un glontz in cap.
  Nimeni nu vorbeste de fericirea de a fi fost in URSS, de faptele jandarmului lui BERIA si compania

  RăspundețiȘtergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 6. Eu cred ca promovarea asta agresiva a tradatorului rusofon dodon o sa motiveze populatia sa iasa la vot si sa voteze pe oricine, numai sa nu iasa rusofonul asta. E cunoscut faptul ca dodon( intentionat lipsesc majusculele)e un perdant! Pana si voronin, un alt cretinoid, care i-a fost mentor si pe care rusofonul dodon l-a tradat, nu da doi bani pe acest dodon si-si face "mea culpa", ca l-a luat dintr-o fabrica si l-a facut ministru..... Cele 29 de procente pro dodon, sunt umflate. Sa presupunem c-ar fi reale, dodon mai mult de atat nu poate face, deci nu are cum sa castige....., iar daca prin absurd o sa castige, nu vreau sa-mi imaginez ce-o sa urmeze, pentru ca lumea o sa iasa in strada, mamaliga sta sa explodeze!!!

  RăspundețiȘtergere
 7. http://www.nasul.tv/omuletii-verzi-din-tiraspol-scenariu-de-groaza-pentru-republica-moldova/

  RăspundețiȘtergere