vineri, 16 octombrie 2015

MOȘTENIREA LUI FILATPrima ședință a legislativului moldovean din sesiunea de toamnă iarnă 2015 – 2016 a fost una tensionată și furtunoasă. Clădirea Parlamentului a fost înconjurată de protestatari pro-ruși iar înăuntru deputații socialiști au blocat ieșirile din sala de ședințe a legislativului. Deși pe ordinea de zi erau anunțate o serie de subiecte deosebit de grele referitoare la situația social economică a Moldovei și audierea rapoartelor privind situația din sistemul financiar bancar al Moldovei ori despre fraudarea procesului electoral din noiembrie 2014 (alegerile parlamentare) și iunie 2015 (alegerile locale), întrunirea deputaților a avut un alt scenariu.    

Liderul PLDM, Vlad Filat, a fost acuzat de Procurorul General al Republicii Moldova că ar fi luat 250 de milioane de dolari mita, iar după ce 79 de deputați au votat pentru ridicarea imunității sale, domnul Filat a fost reținut pentru 72 de ore și dus la sediul CNA pentru audieri. Nimeni nu a mai respectat ordinea de zi stabilită anterior de către Biroul Permanent al legislativului moldovean. Așa cum nici alte angajamente nu au mai fost respectate.

Din discursul final al domnului Filat s-a înțeles că domnia sa a fost luat prin surprindere. Cu o seară înainte, la adunarea generală a AIE-3, unde au participat deputații PLDM, PDM și PL, se hotărâse cu totul altceva – era vorba de înfăptuirea unei prime cerințe ale protestatarilor, demisia procurorului general. Motivul? Lipsa unor acțiuni concrete în prevenirea și depistarea dispariției miliardului din sistemul bancar moldovenesc.

Ce a determinat schimbarea planurilor? Descoperirea adevărului, așa cum a motivat domnul procuror general ori a fost mai puțin o rațiune judiciară și mai degrabă una politică? Sunt convins în justețea celui de al doilea temei. Liderul socialiștilor moldoveni a declarat că „în ziua desfăşurării şedinţei Parlamentului, mii de protestatari vor încercui sediul Legislativului și vor bloca toate intrările şi ieşirile. Intră toți, nu mai iese nimeni până nu vor soluționa cerințele noastre”. Prezența masivă a simpatizanților pro-ruși dar și mai vechea confruntare dintre PDM și PLDM a făcut posibilă înfăptuirea unui alt scenariu.

Câteva elemente publice mă fac să cred că spectacolul regizat pe 15 octombrie în Parlamentul de la Chișinău ar fi trebuit să aibă cu totul alte consecințe și că reținerea domnului Filat a fost doar o etapă intermediară și nu cea finală.

Primul element ține de numărul mare de voturi cu care s-a ridicat imunitatea deputatului liberal democrat  - 79. Pentru ridicarea imunității era suficientă simpla majoritate. Voturile aparțin deputaților socialiștilor moldoveni, ai Partidului Comuniștilor dar și din partea deputaților Partidului Liberal și a deputaților neafiliați. Procedura deschisă de vot a făcut posibilă această cifră, dacă sufragiul ar fi fost secret, numărul era cu siguranță mai redus și ar fi existat probabilitatea ca procedura în sine, să eșueze. Schimbarea procedurii de vot, din vot închis în sufragiu la vedere, a exclus din start posibilitatea ca domnul Filat să rămână intangibil.

Cel de al doilea element ține de viteza cu care a circulat executarea acestui dosar.  Mult prea mare. Iar despre această viteză de execuție a punctat și primul ministru moldovean, domnul Streleț - există dosare care stau și se prăfuiesc în Procuratură, a spus domnia sa...

Un al treilea element este dat prezența mare și ușor agresivă a militanților pro-ruși aflați pe 15 octombrie în jurul Parlamentului moldovean. Discursul domnului Usatâi, care încă de la primele ore vorbea despre reținerea domnului Filat a fost unul ușor necoordonat orar. Domnul Usatâi s-a grăbit – a început să strige despre arestarea domnului Filat cu mult înainte de sosirea procurorului în clădirea legislativului. 

Ultimul element public vine din partea domnului Dodon – după conferința de presă în care primul ministru moldovean a anunțat că nu își dă demisia, liderul socialiștilor moldoveni a publicat pe rețelele de socializare un text în care se declară nemulțumit de hotărârea domnului Streleț.  Ești gata să rămâi în alianță cu cei care l-au umilit pe șeful tău? Ori te-au cumpărat ori nu ai ceea ce au de obicei bărbații între picioare…” nota domnul Dodon pe Facebook. 

Procesul prin care a trecut pe 15 octombrie 2015 liderul liberal democraților moldoveni a fost în mod exact descris de către liderul PSRM – o umilire publică. Despre asta a fost vorba. Nu este vorba despre înfăptuirea actului de justiție. Este vorba de o umilire publică! Scopul? Destrămarea AIE -3 prin demisia din funcția de șef al guvernului a domnului Streleț. Teatrul la care am asistat cu toții în prima zi a sesiunii de toamnă iarnă a Parlamentului trebuia să aibă un cu totul alt final - plecarea PLDM de la guvernare și destrămarea AIE-3. Nu a fost să fie.

Cercurile de influență care au scris acest scenariu nu au luat în calcul faptul că discursul final al domnului Filat din Parlament a fost unul al sincerității maxime care a dat putere nu numai PLDM-ului dar și tuturor celor care l-au ascultat. Moștenirea lăsată de domnul Filat este enunțată în câteva cuvinte.  De acum înainte, eu am calea mea. Dar mă adresez celor care rămân în Parlament şi în primul rând la colegii mei: reveniţi la ceea ce a fost la început. S-a terminat perioada compromisurilor.  Ziua de astăzi va trece, de mâine viaţa continuă. Stimaţi colegi, aveţi grijă de ceea ce urmează să faceţi în perioada viitoare şi aveţi grijă de Republica Moldova. Oameni buni, salvaţi ţara, salvaţi-vă pe voi!”

Foarte clar. 
Iar dacă reprezentanții PDM-ului își doresc o altă coaliție majoritară în Parlamentul de la Chișinău nu au decât să o spună în mod deschis și să o facă.
    

11 comentarii:

 1. Beneficiarul al acestei actiuni este d/l PLahotniuc si nici de cum DODON si Usatii, ultimii au fost utilizati la maxim in calitate de piese si instrumente.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gresesti, nene Sergiule. Plahotniuc- adica PD- , cu Dodon si Usatîi merg pe aceeasi mână si au la temelie aceleasi interese de a deturna republica Moldova de la UE si ROMANIA. MAI ALES ROMANIA. Voronin si PCRM poate face jonctiunea cu ei oricand!! Iar republica moldova redevine RSS MOLDOVENEASCA si va ”cere”... re-intregirea cu MOLDOVA .Du-te pe firul judecatii matale si vei bate in cuie alaturi de PUTIN pentru inca cel putin 50 de ani Marele URSS nou !

   Ștergere
 2. Filat ar fi trebuit sa fie sincer atunci cand fura ca un nesimtit, cea mai saraca tara din Europa, nu acum , cand a fost pus la perete...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe cine ai votat din 2009 incoace, nene PACIFISTULE? Sincer, zici? Ai avut nenumarate dovezi ale sinceritatii lui Filat pana acum. De ce abia acum vezi nesimțirea lui???

   Ștergere
 3. Nene Nichitus,
  Simbolistica unei imagini spune multe de cele mai multe ori. Dar nu intotdeuna , nu în toate cazurile. Al. Tanase nu poate fi compromis cu o fotografie, in ciuda tuturor incercarilor.E mult prea destept si bine pregatit profesional. De altfel, daca nu esti convins, vei avea ocazia sa te convingi cu varf si indesat.Asta e.

  RăspundețiȘtergere
 4. Multi cititori cinta vechiul cintec.Cu disparitia 'aliansului" dispare vectorul UE.NU sunt de acord.si punctum.Ce-l mai mare tradator si Hot din toate timpurile,a fost si este Filat.El a trdat si furat Speranta.
  Eu cred in Popor si in intelepciunea lui.Alegeri anticipate,dar: primo-de schimbat toata CEC! secundo presedintele cec sa fie ales S.Uritu,i-ar membrii sa fie alesi de marea adunare nationala!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. foarte bine spus, vectorul european nu piere cu unua cu doua in inima oamenilor, Filat vine si pleaca, la fel si altii, visul european eu cred ca totusi ramane! Am dat-o in bara odata, acum o sa fim mai atenti!

   Ștergere
  2. Da ântâi fugarit(ânchis) ciocanu și toată șaica lui' eliberată țara de(pg.cna.guvern.preșîdinte.jusîtițîe.parîloment.de parîtidele care sunt și au fost dinn1990pînă azi pentru că nau nimic cu politica parazîțî afurisiți să întoarcă toți banii care iau primit și iau furat și șefuții prin raeoane și sate toți la dubă luate tot ce au furat retrasă cetățenia și după ce vor sta(lureze ân carierâ de la cricova)la dubă câte vrio 250de ani pentru fiecare milion furat îi vom ierta.da de filea dumnezău săl ierte trup tipa politic nu vă răciți gura de geaba știe lumea ce fel de judecată se fac ei lor un fel de spălare de păcate ha ha ha

   Ștergere
  3. Intotdeauna trebuia sa fiti mai atenti la ceea ce votati si cum? Dar tot mereu s-a intamplat exact invers.Chestia cu PLATFORMA DA trebuia mult mai demult sa apara. VORONIN(+FIUL) GRECEANÎI, DODON ETC ETC AU FOST SI , iata, MAI SUNT Iti amintesti cum evoluau lucrurile acum 3-4 luni, cand s-a format AIE III ?.Lucrurile sunt insa in prezent mult , mult mai complicate.Fereasca-ne dumnezeu. domnul meu de la OSCILOPSCOAPE, sa se destrame AIE III acum. Ar fi catastrofal. Si de data sata nu numai pt voi, 3-4 milioane cati sunteti, ci pentru 24-25 de milioane. Ce vreti acum ? Sa ajungem ca in SIRIA?
   Adrian Nastase a fost si nu mai este. Ponta cat de curand...KAPUT. PLDM trebuie sa ramana partid si sa-si vada de revizuirile interioare absolut necesare si inevitabile. La fel ceilalti componenti ai AIE III.Pe viitor, la alte alegeri LEGALE va trebui sa fiti mai cu capul pe umeri.Altfel vine prapadul peste noi toti , de la... Nistru pîn la Tisa

   Ștergere
  4. Nici nuștiu unde să mă mai ascund eu și alde mine pe mine mau deportat(vîndut in robie) ân2002 cumuniarile în rusia pe alții inUE liberalii ,democrații și liberal democrații.basta cu sperietorile.ce am avut și ce am pierdut,nu avem nimic și pierdem tot.ha ha toți la dubă

   Ștergere