Republica Moldova a intrat într-o criză politică. Cele trei partide pro-europene, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat din Moldova și Partidul Liberal, nu au reușit să formeze coaliția majoritară anunțată. Liderul PDM și cel al PLDM au anunțat că vinovat de această situație sunt liberalii moldoveni care insistă să primească funcția de președinte al Republicii Moldova, pe integrarea Moldovei în NATO și pe numirea unui cetățean străin în funcția de procuror general al statului moldovean.
La rândul său, domnul Ghimpu, face tot posibilul să convingă presa că usturoi nu a mâncat și gura nu-i miroase. ”Am propus la funcția de Procuror General pe cineva din exterior dar acest lucru nu se acceptă. Asta e”, a declarat liderul liberal după ultimele negocieri.
Președintele democraților moldoveni, domnul Lupu, a spus că este săturat de învinuiri și vrea rezultate. „Pentru azi nu am nimic nou, nu am ce spune. O să ne mai întâlnim cu PL, o să mai discutăm. Moldovenii își aleg partide, nu străini. Trebuie să fie aleși în funcții din această țară. Vom avea o guvernare, cu PL sau fără.”, a precizat domnia sa.
„Problema cheie ține de faptul că liberalii insistă ca funcția de președinte să fie partajată. Dacă Partidul Liberal va dori să creeze coaliția majoritară, ei dispun de tot ce au nevoie. Dar minoritate nu poate să își impună punctul de vedere asupra majorității. Partidul Liberal a obținut doar 9%. Liberal democrații au dat dovadă ce înseamnă compromis politic. În discuțiile cu comuniștii nu este vorba de guvernare și nici de coaliție cu PCRM”, a declarat după negocieri Vlad Filat.
Ce s-ar fi întâmplat dacă reprezentanții liberal-democraților la negocieri erau la fel de îndărătnici ca și cei liberali? Ca și liberalii, echipa condusă de domnul Filat își dorește aprofundarea relațiilor Moldovei cu NATO, la fel ca și liberalii, PLDM își dorește modificarea modului de alegere a președintelui Republicii Moldova, așa că ar exista suficiente puncte de convergență pentru ca liberal democrații moldoveni să fie tot atât de ambițioși. Rezultatul obținut la alegeri, le da acest drept. De ce nu o fac? Răspunsul e la suprafață – prezența liberal democraților moldoveni în viitorul guvern este o măsură de siguranță că apropierea Moldovei de Uniunea Europeană va continua. O mai puțină maleabilitate la negocieri din partea PLDM ar deschide perspectiva unor tratative între Partidul Democrat, Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor. Teoretic, cele trei partide au posibilitatea să formeze o majoritate constituțională care le-ar da posibilitatea demiterii președintelui actual și alegerea unuia nou. O asemenea perspectivă ar îndepărta Moldova de pe cursul ei european.
Prezența liberalilor într-un guvern AIE-3 este legitimă, imediat după alegeri, liderii partidelor fondatoare a AIE și-au anunțat disponibilitatea de a forma coaliția majoritară. Nimeni nu își dorește cu adevărat formarea unei coaliții cu PCRM. Nici domnul Voronin nu își dorește asta. Nefireștile ambiții ale domnului Ghimpu sunt cele care au deschis ușa către un dialog cu Partidul Comuniștilor. Vechea propunere a directorului IPP Moldova, Arcadie Barbăroșie, de atragere a comuniștilor moldoveni la putere prin oferirea unor instrumente de control asupra guvernării, avea drept scop consolidarea societății moldovene.
Dialogul început acum cu PCRM are scopul de a asigura formarea organelor de conducere ale Parlamentului moldovean. Negociatorul liberal democrat, deputatul Vadim Pistrimciuc a declarat că, „se mizează pe suportul acestui partid pentru a putea debloca activitatea politică, pentru a putea fi votate structurile de lucru a Parlamentului, conducerilor comisiilor parlamentare, dar și a primelor pachete de lege necesare ca să fie votate”.
Într-o declarație făcută pentru Publika TV, domnul Voronin a declarat că partidul pe care îl conduce este gata pentru a susține activitatea Parlamentului și a guvernării. "Nici coaliție, nici alianță, nici blocuri așa terminologie noi nu utilizăm și nici nu vom utiliza în niciun caz, dar să hotărâm problema și să fim noi acei care să susținem activitatea Parlamentului și a guvernării, suntem obligați", a declarat preşedinte PCRM.
Liderul liberal democrat, Vlad Filat a declarat aproape același lucru - ”în discuțiile cu comuniștii nu este vorba de guvernare și nici de coaliție”.
Este clar că ne îndreptăm către instalarea unui guvern minoritar, de orientare pro-europeană alcătuit din PLDM și PD, susținerea politică a acestuia va fi acordată de către PCRM. Șansele funcționării unui asemenea guvern sunt destul de mari. Comuniștii moldoveni vor încerca să condiționeze votul lor pentru instalarea guvernului dar nu vor reuși să influențeze implementarea prevederilor conținute în Acordul de Asociere al Moldovei la Uniunea Europeană. Asta contează cel mai mult. Aflat într-o scădere de formă, comuniștii moldoveni au o slabă capacitate de a juca rolul unui veritabil partid de opoziție – nici nu și-o mai doresc, de asta vor susține uneori și pe ascuns, toate acțiunile guvernării.
În aceste condiții, liberalii vor fi puși în imposibilitatea de a nu vota inițiativele noii guvernări pro-occidentale. Domnului Ghimpu îi va fi destul de greu să argumenteze un vot contra. Factorii de decizie de la Bruxelles vor înțelege destul de greu un asemenea comportament. Un vot contra reformelor pro-europene va fi taxat și la București. E clar, pentru echipa condusă de domnul Ghimpu vin vremuri interesante.
Nene Nichitus, te inseli amarnic si pe de-asupra te si plasezi pe o platforma antiromaneasca profund nociva teritoriului unde iti folosesti condeiul.
RăspundețiȘtergereCU CAT SE AVANSEAZA MAI MULT IMPLEMENTAREA UE IN rm, CU ATAT SE APROPIE MAI MULT CEASUL RE-INTREGIRII!! TINE MINTE CE SPUN!
Ce se va intampla atunci? Vei adopta neocomunistii drept steag? Asa ceva nu se va intampla . Pro-romanismul PL-ului va ajunge categoric la suprafata, Ce faci atunci? Pe unde scoti camasa? De fapt esti pe pozitiile PSD-ului din Romania de multa vreme ,asa ca nu am de ce sa ma mir.Oricat ai vrea sa -ti maschezi ideile, transpare tot mai clar ca tragi spre RUSIA putinista.Neutralitate pentru moldova? Crezi ca e posibil asa ceva?O, sancta simplicitas...
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: ivan_pusa@yahoo.com
RăspundețiȘtergere